Crochetele de cartofi la cuptor se topesc în gură și au un exterior auriu și crocant. 

Crochete de cartofi la cuptor

Sunt destul de ușor de făcut, cu condiția să urmezi câteva sfaturi pentru că pot deveni prea moi și își pot pierde forma.

Dacă folosești resturi de piure de cartofi este bine, dar dacă îi fierbi special cartofii pentru aceste crochete, îți recomandăm să îi gătești cu tot cu coajă ca să nu absoarbă multă apă.

După ce sunt fierți, îți recomandăm să îi lași deoparte aproximativ o oră pentru a se răci complet. Apoi, se curăță de coajă și se pasează cu un zdrobitor de cartofi sau, și mai ușor, cu un mixer vertical.

Vei mai avea nevoie de niște ceapă tocată mărunt și brânză cheddar rasă, pătrunjel sau mărar. Apoi, se asezonează cu sare, piper și praf de usturoi. Se amestecă și se formează mici bile de cartofi.

Se trec crochetele de cartofi mai întâi prin făină, apoi prin ou bătut, iar la final prin pesmetul amestecat în prealabil cu paprika afumată.

Pentru a obține cele mai crocante biluțe de cartofi la cuptor va trebui să le treceți de două ori prin ou și pesmet.

Rețeta de crochete de cartofi la cuptor

Preparare 15 minute
Gătire 45 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

Pentru cartofii fierți:

  • 500 g de cartofi
  • 1 l de apă
  • 1 linguriță de sare

Pentru crochetele de cartofi:

  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 1 linguriță de pătrunjel tocat (sau mărar)
  • 50 g de brânză Cheddar sau cașcaval
  • 1 ou
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper

Pentru pane:

  • 1 ou
  • 4 linguri de făină
  • 10 linguri de pesmet
  • 1 linguriță de paprika afumată

Pentru sosul tartar:

  • 1/2 suc de la o jumătate de lămâie
  • 100 g de maioneză
  • 2 castraveți murați rași

Mod de preparare

Se fierb cartofii

Într-o oală medie adăugați apă și sare și fierbeți cartofi. După ce sunt moi și fierți, lăsați-i să se răcească.

În timp ce se fierb cartofii, puteți prăji pesmetul.

Adăugați pesmetul într-o tigaie și stropiți-l cu puțin ulei de măsline. Apoi, la foc mediu, amestecați cu o lingură de lemn continuu. Odată ce pesmetul devine auriu, reduceți focul și mai amestecați încă un minut sau două.

Apoi luați-l de pe foc și adăugați paprika afumată. Cu acest pas, pesmetul este gata de a fi folosit.

Crochetele de cartofi

Odată ce cartofii sunt reci, se curăță de coajă și se pasează cu un zdrobitor, o furculiță sau cu un mixer vertical.

În cartofi se adaugă brânza Cheddar rasă, ceapa tocată mărunt, pătrunjelul, pudra de usturoi, sarea, piperul și oul bătut.

Apoi se amestecă totul bine și se formează biluțe.

Se trec crochetele mai întâi prin făină, apoi prin ou, iar la sfârșit se adaugă pesmetul.

Se repetă acest proces de două ori.

Se transferă crochetele în tava de copt și se stropesc cu ulei pe deasupra.

Preîncălziți cuptorul la 200°C, și coaceți-le timp de 10 minute. Odată ce încep să devină aurii, scoateți-le din cuptor pulverizați încă puțin ulei de măsline și întoarceți-le în cuptor pentru încă 5 minute.

Nu le coaceți prea mult pentru că vor începe să se crape.

La final, puteți stoarce puțină lămâie deasupra crochetelor și le puteți înmuia în sos tartar.