Sos tartar, ce este și cum se prepară cel mai bun sos tartar de casă. Cu ce se mănâncă sosul tartar. Rețeta clasică de sos tartar. Rețeta vegană de sos tartar. Originea sosului tartar.

Sos tartar - cum se face și cu ce se mănâncă

Acest sos tartar clasic poate părea simplu, dar este foarte aromat și completează perfect o masă cu fructe de mare.

Maioneza și castraveții murați sunt ingredientele principale, în timp ce mararul tocat, caperele, puțin suc de lămâie și un strop de muștar adaugă complexitate aromei.

Acest sos tartar este atât de aromat față de cel cumpărat din magazine, încât suntem convinși că veți alege să-l preparați în casă de fiecare dată.

În plus, când faceți propriul sos tartar de la zero, știți exact ce este în el. Nu există conservanți, agenți de îngroșare, amidon sau sirop de porumb bogat în fructoză.

Deci, dacă aveți nevoie de o cantitate mică pentru o masă, este ușor să reduceți cantitățile din rețetă.

De unde vine numele sosului tartar

Sosul tartar își are originea în Franța și se zvonește că poartă numele tătarilor, un grup care ocupa cândva zone din Rusia și Ucraina.

Sosul și numele său se regăsesc în cărțile de bucate încă din secolul al XIX-lea. Numele derivă din sosul francez tartare, denumit după tătarii care au ocupat cândva Ucraina și părți din Rusia.

Cel mai bun sos tartar de casă

Acest sos tartar mai bun decât cel cumpărat din magazin este incredibil de simplu de făcut. Probabil că aveți deja majoritatea ingredientelor în bucătărie.

Rețeta completă este mai jos, dar aici este o prezentare rapidă a fiecărui ingredient. Iată ce vă trebuie pentru a face sos tartar de la zero:

Maioneză pentru o bază cremoasă. Puteți folosi maioneza cumpărată din magazin sau pentru cel mai bun sos tartar, încercați să faceți maioneza în casă.

Castraveții murați adaugă aromă sosului, dar și o texută crocantă. Pentru un gust mai dulce, încercați castraveții murați în oțet.

Suc proaspăt de lămâie este esential pentru un sos tartar bun. Subțiază sosul, făcându-l de consistența perfectă și adaugă o aromă proaspătă.

Mărar proaspăt sau uscat. Dacă nu aveți mărar, pătrunjelul este o alternativă bună.

Zahărul ajută la echilibrarea acidității castraveților murați și a sucului de lămâie. Puteți să săriți peste zahăr dacă folosiți castraveți murați mai dulci sau dacă urmați o dietă săracă în carbohidrați sau keto.

Capere sunt un ingredient opțional, deoarece nu le avem întotdeauna la frigider, dar adaugă și mai multă aromă și fac minuni atunci când sunt amestecate cu lămâie și ierburi.

Muștar Dijon este un alt ingredient optional, dar daca îl aveți la îndemână, îl recomandăm cu căldură.

Doar câteva secunde pentru a amesteca ingredientele, iar sosul se va transforma într-un amestec cremos și delicios.

Pentru cel mai bun sos tartar, trebuie să-l lăsați la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Cu cât va sta mai mult la rece, cu atât va fi mai bun.

Rețeta de sos tartar de casă

Preparare 15 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 200 grame maioneză
  • 100 grame castraveți murați
  • 1 lingură de mărar (proaspăt sau congelat), sau 1 lingura de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 1 linguriță suc de lămâie, plus mai mult după gust
  • 1 linguriță zahăr
  • 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri ceapă tocată mărunt

Opțional

  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 1 lingură capere, tocate
  • Sos Worcestershire

Mod de preparare

Combinați maioneza, castraveții murați, sucul de lămâie, caperele, mărarul, sosul Worcestershire și muștarul într-un castron mic și amestecați până se omogenizează bine și capătă o textură cremoasă.

Se condimentează cu un praf de sare și piper. Gustați, apoi ajustați cu suc de lămâie suplimentar, sare și piper. Pentru cea mai bună aromă, acoperiți și păstrați la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Lăsați-l să se răcească la frigider

Lăsați sosul la frigider cel puțin 30 de minute înainte de servire, astfel încât aromele să se întrepătrundă bine.

Puteți sări peste acest pas, dar sosul se îmbunătățește cu adevărat cu cât stă mai mult la rece! Veți fi surprins de gustul incredibil pe care îl va avea după 12-24 de ore în frigider.

Cât timp se poate păstra sosul tartar

Acest sos tartar ușor de casă se poate consuma în aproximativ o săptămână când este păstrat la frigider.

Cu ce se mănâncă sosul tartar

Sos tartar cu aripioare de pui prăjite, inele de calamar, inele de ceapă și bulete de cașcaval
Sos tartar cu aripioare de pui prăjite, inele de calamar, inele de ceapă și bulete de cașcaval.

Sosul tartar se asortează în mod tradițional excelent cu fructele de mare (în special cu peștele) și cartofii prăjiți.

Nouă ne place să servim sosul tartar cu legume la cuptor sau la grătar. În special, cartofii prăjiți sau cartofii la cuptor sunt delicioși cu acest sos alături. Conopida coaptă este o altă opțiune savuroasă.

Poate fi folosit și cu pui prăjit și chiar burgeri.

Cu ce se poate servi sosul tartar

Ce trebuie să mai știi despre sosul tartar

Se poate prepara acest sos tartar cu un conținut redus de calorii?

Pentru un sos mai ușor, cu mai puține calorii, puteți înlocui maioneza obișnuită cu cea dietetică sau cu iaurt simplu.

De ce sosul tartar merge cel mai bine cu pește?

Sosul tartar este o combinație de arome: demidulce și puțin amar. Este adesea servit alături de mâncăruri care conțin fructe de mare, deoarece cremozitatea sa fină completează cu adevărat aroma savuroasă și textura crocantă.

Deoarece sosul tartar conține o varietate de arome și texturi, rezultatul este destul de dinamic.

Se poate congela sosul tartar?

Da, se poate, dar numai dacă nu puneți și maioneza. Cu alte cuvinte, congelați amestecul înainte de a adăuga maioneza.

Când vreți să faceți sosul, dezghețați amestecul din congelator și adăugați maioneza.

Este sănătos să mănânci mult sos tartar?

Sosul tartar este bogat în sodiu și vitamina K, iar aportul prea mare al acestora poate cauza probleme de sănătate.

Care e diferența dintre sosul tartar și maioneză?

Maioneza este o emulsie de ulei, zeamă de lămâie sau oțet și gălbenuș de ou.

Sosul tartar este un condiment format din maioneză, zeamă de lămâie, capere, castraveți murați și ierburi.

Există gluten în sosul tartar?

Sosul tartar este de obicei făcut din maioneză, castraveți murați tocați mărunt, ceapă, capere sau pătrunjel proaspăt.

Ca atare, este fără gluten. Pentru cei care urmează o dietă fără gluten, citiți întotdeauna eticheta pentru a verifica dacă maioneza pe care o utilizați conține sau nu gluten.

Varianta vegană de sos tartar

  1. Într-un castron mic, amestecați maioneza vegană, muștarul, sucul de lămâie și sirop de arțar până se combină bine.
  2. Adăugați castraveții murați tăiați cubulețe, ceapa tăiată cubulețe, sare și piper și amestecați până se omogenizează.
  3. Ajustați condimentele după gust, adăugând mai mult muștar pentru aromă, sirop de arțar pentru dulceață sau piper negru pentru condimente.

Sos tartar - calorii și valori nutriționale

Din aceasta rețetă ies aproximativ 8 porții de sos tartar (300 grame).

O porție de sos tartar are 196 calorii.

  • Calorii

    196kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    1g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    21g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    12mg

  • Sodiu

    334mg

  • Potasiu

    22mg

  • Vitamina A

    51IU

  • Vitamina C

    1mg

  • Calciu

    10mg

  • Fier

    1mg