Dulceața de ceapă cu oțet balsamic oferă un gust bogat ce poate scoate din banalitate numeroase feluri de mâncare. Vezi ingredientele și pașii de preparare.

Dulceață de ceapă cu oțet balsamic

Dulceață de ceapă cu oțet balsamic se pregătește extrem de ușor, din doar câteva ingrediente ieftine, iar efectul pe care îl are în farfurie este spectaculos.

Pentru a pregăti această rețetă de dulceață de ceapă este nevoie doar de ceapă, puțin zahăr, câteva ierburi și condimente și oțet balsamic. Gustul poate fi ajustat în funcție de preferința fiecăruia – se poate folosi doar cimbru sau o combinație de cimbru și rozmarin proaspăt. În plus, se poate adăuga puțin sau mai mult piper negru măcinat.

Ceapa caramelizată, tăiată în felii, împreună cu gustul inconfundabil al oțetului balsamic și cu ierburile și condimentele preferate, această dulceață poate da un gust incredibil fripturilor, burgerilor, sendvișurilor cu brânză la grătar sau chiar pastelor.

Cum se prepară dulceața de ceapă cu oțet balsamic

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 2 kilograme de ceapă galbenă dulce, tăiată în felii
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 200 - 300 de grame de zahăr granulat
  • 240 - 360 ml de oțet balsamic
  • 2 linguri de cimbru tocat fin, sau o combinație de cimbru și rozmarin
  • 2 lingurițe de sare de mare
  • O linguriță de piper, zdrobit

Mod de preparare

Mai întâi, se pun uleiul de măsline și ceapa într-o cratiță mare, cu fundul gros. Se pune cratița pe aragaz, la foc mediu-mare, și se amestecă din când în când. Se gătește timp de aproximativ 10 - 15 minute, până când ceapa devine aurie.

Se adaugă zahărul și oțetul balsamic și se gătește până când se îngroașă și se formează un fel de sirop. În final, se adaugă sarea, piperul și ierburile. Apoi, se pune dulceața în borcane sterilizate sau într-un vas închis etanș, la frigider, dacă planul este să fie consumată într-o perioadă scurtă de timp.

Cum se pune dulceața de ceapă cu oțet balsamic în borcane

Ca să țină și în sezonul rece, dulceața de ceapă cu oțet balsamic trebuie să fie pusă în borcane. Se lasă un spațiu de un centimetru până la capac. După ce se pun capacele, se scufundă borcanele în apă fierbinte, astfel încât să fie acoperite bine.

Temperatura apei va scădea după adăugarea borcanelor. Astfel, se aduce din nou apa la punctul de fierbere și se mai lasă borcanele în ea timp de 10 minute. În final, se scot borcanele și se lasă la răcit timp de 12 - 24 de ore.

Se verifică sigiliile. Capacele ar trebui să fie ferme, să nu se îndoaie la apăsare. În cazul în care nu s-au sigilat bine, ele pot fi păstrate în frigider o perioadă.

Cum se servește dulceața de ceapă cu oțet balsamic

Dulceața de ceapă cu oțet balsamic dă un gust excepțional multor preparate, începând de la burgeri și până la paste cu brânză. Se poate servi și în sendvișuri simple, pentru un plus de savoare.

Însă, folosită într-un sendviș cu brânză la grătar sau într-un sendviș cald cu brânză, dulceața de ceapă cu oțet balsamic transformă preparatul într-unul gourmet.

Totodată, acest tip de dulceață se potrivește bine împreună cu carnea de porc și de pui, dar și într-un hummus simplu, pe cartofi copți cu brânză, pe felii de pâine cu pate de ficat sau pur și simplu, pe platouri cu diverse brânzeturi.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 2 grame de dulceață de ceapă cu oțet balsamic are 70 calorii.

  • Calorii

    70kcal

  • Carbohidrați

    16g

  • Zaharuri

    12g

  • Sodiu

    124mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.