Dulceața de ardei iute este un amestec inedit și delicios de dulce și picant, având o consistență ușor lipicioasă. Rețeta este cât se poate de simplă.
Învață cum se face dulceața de ardei iute, prea puțin folosită în bucătăriile din întreaga țară, dar care are un efect spectaculos în momentul în care este adăugată lângă cele mai cunoscute preparate românești. Este un amestec inedit și delicios de dulce și picant, având o consistență ușor lipicioasă.
Ce este dulceața de ardei iute
Cu toate că este o „dulceață”, nu vei vrea să o întinzi pe o felie de pâine la micul dejun. Dulceața de ardei iute poate fi adăugată cu succes în mai multe rețete. Este o combinație de ardei roșu, ardei iuți, zahăr și câteva ingrediente extra ce îi dau o aromă deosebită.
Dacă vrei să înveți cum se face dulceața de ardei iute, nu va trebui decât să urmezi cu atenție pașii de mai jos. Rețeta este cât se poate de simplă, poate fi încercată cu succes și de cei cu mai puțină experiență în bucătărie.
Ce tipuri de ardei iute se folosesc
În comerț nu se găsește o gamă prea variată de ardei iute. În supermarketuri îi găsim, de cele mai multe ori, pe cei roșii sau verzi. Nu există nicio recomandare clară cu privire la ce tipuri de ardei iute se folosesc pentru această rețetă, așa că totul depinde de preferințele fiecăruia.
E nevoie de robot de bucătărie pentru a face dulceață de ardei iute?
Pentru alte tipuri de gemuri sau chutney poți tăia ingredientele cu un cuțit, dar în cazul acestei rețete de dulceață de ardei iute vei avea nevoie de un robot de bucătărie.
Toate ingredientele trebuie tăiate mărunt, operațiune ce ar putea dura și câteva ore dacă este făcută manual.
În cât timp de prepară
În general, se recomandă ca dulceața de ardei iute să se prepare la foc mediu spre mic, ceea ce înseamnă că va dura ceva până va fi gata. Din momentul în care începe să fiarbă, îndepărtează spuma formată la suprafață și dă focul la minim, astfel încât să nu mai clocotească.
Folosind o lingură de lemn, amestecă puțin compoziția la fiecare 20 de minute. Când consistența se îngroașă, va fi nevoie să amesteci mai des, pentru a preveni lipirea de fundul vasului.
Dacă nu ai suficient timp la dispoziție, poate fi preparată și la foc mai mare, ceea ce înseamnă că va fi gata în aproximativ o oră. În acest caz, va trebui să stai cu ochii pe vas, având grijă să nu se ardă sau să nu se lipească de fundul oalei.
Cum se prepară dulceața de ardei iute
Ingrediente
- 1,5 kilograme de ardei roșu (aproximativ opt bucăți)
- 30 de grame de ghimbir decojit
- 10-12 ardei picanți roșii (chilli)
- 10 căței de usturoi
- 400 de grame de roșii cherry la conservă
- 250 de ml de oțet de vin roșu
- 750 de grame de zahăr pudră
Mod de preparare
Primul pas este îndepărtarea sâmburilor din ardei și curățarea ghimbirului și usturoiului.
Trece apoi ingredientele prin robotul de bucătărie, până sunt toate mărunțite fin. Pune-le apoi într-o tigaie suficient de mare. Adaugă roșiile cherry, oțetul de vin roșu și zahărul pudră și amestecă bine.
Lasă pe foc mediu spre mare până începe să fiarbă, eliminând spuma formată la suprafață, apoi lasă la foc mic pentru o oră și jumătate, chiar două, amestecând din când în când până se îngroașă. În ultimele 30 de minute, compoziția va trebui amestecată mai des.
După ce închizi focul, așteaptă zece minute înainte de a începe să transferi compoziția în borcane sterilizate. După ce se răcesc complet, pune-le în cămară sau într-un dulap întunecat.
Sfaturi și trucuri pentru a face cea mai bună dulceață de ardei iute
- Mărunțește ingredientele cu un robot de bucătărie.
- Nu uita să amesteci dulceața de ardei iute mai des în ultimele 30 de minute de preparare pe foc.
- Ai grijă, compoziția este fierbinte.
- Borcanele și dulceața trebuie să fie fierbinți când pui compozița în borcane.
- Nu păstra borcanele mai mult de trei luni în cămară sau într-un dulap întunecat. Odată deschise, ține-le în frigider.
Cu ce se mănâncă dulceața de ardei iute
Teoretic, nu există limite! Cu toate că se potrivește de minune pe platourile cu mezeluri și brânzeturi, este consumată în special în perioada sărbătorilor.
Dulceața de ardei iute merge de minune întinsă pe pâine prăjită cu brânză sau cașcaval topit.
Lista continuă:
- Poate fi adăugată în sosuri pentru o notă picantă.
- O singură lingură pusă în chili con carne sau în sosul bolognese va avea rezultate spectaculoase.
- De fapt, merge adăugată în aproape orice sos pentru paste.
- Poate fi folosită drept glazură pentru o friptură de porc la cuptor.
- Cu puțin vin, devine dressing pentru salată.
- Combinată cu piure de cartofi, merge de minune cu carnea de pește.
- În stir fry.
- Se amestecă cu chutney de mango pentru o marinadă de pui.
Cât timp poate fi păstrată?
Din momentul în care este pusă în borcan, capacul închis bine și ținută într-un loc întunecat, dulceața de ardei iute ar trebui să reziste în jur de trei luni. Perioada poate fi mai lungă, mai ales dacă recipientele au fost sterilizate corect. Nu trebuie decât să verifici conținutul înainte de a-l consuma.
După deschiderea borcanului, dulceața poate fi păstrată în frigider câteva săptămâni.
Cum se îngroașă dulceața dacă nu pui pectină
Când vrei să prepari dulceață fără pectină, ingredientul secret este răbdarea. Fructele și zahărul au nevoie de timp pentru a se prepara termic și a se îngroșa. Ținute la foc o perioadă îndelungată, își vor pierde apa din compoziție, proces ce va ajuta la îngroșarea compoziției.
Calorii și valori nutriționale
Din această rețetă ies aproximativ 5 borcane de 280 ml. O lingură de dulceață de ardei iute are 42 calorii.
-
Calorii
42kcal
-
Proteine
5g
-
Carbohidrați
180g
-
Zaharuri
165g
-
Fibre
8g
-
Grăsimi
1g
-
Grăsimi saturate
1g
-
Sodiu
30mg
-
Potasiu
980mg
-
Vitamina A
10200IU
-
Vitamina C
500mg
-
Calciu
45mg
-
Fier
3mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.
Ce trebuie să mai știi despre dulceața de ardei iute
Este chutney-ul de chilli același lucru ca dulceața de ardei iute?
Atât dulceața de ardei iute cât și chutney-ul conțin zahăr. Dulceața este mai dulce, în timp ce chutney-ul este mai acid, are o notă ușor pișcătoare de la oțet care, împreună cu zahărul, acționează ca agent de conservare.
În cazul dulceței, zahărul este singurul compus ce îndeplinește acest rol.
Se pot folosi ardei de diferite culori?
Nu, nu este recomandat să folosim ardei de diferite culori când preparăm dulceața, cei mai potrivitți fiind cei roșii care, lângă cei picanți, îi vor da o culoare frumoasă și intensă.
De ce se recomandă roșiile cherry la conservă?
Pentru că roșiile cherry la conservă sunt diferite în comparație cu cele normale la conservă. Cele cherry sunt preparate întregi, sunt mai dulci și au un sos mai păstos și sățios.