Dulceața de ceapă este minunat de dulce și savuroasă, de la ceapa caramelizată, dar și mai aromată datorită adaosului de oțet balsamic, zahăr și cimbru.

Dulceață de ceapă. Cum se face și cu ce se mănâncă

Dulceața de ceapă caramelizată se face din 6 ingrediente și este bogată, dulce și plină de aromă - perfectă pentru a fi savurată cu o felie de brânză, peste burgeri, cu halloumi la grătar și multe altele!

Ce este dulceața de ceapă?

Dulceața de ceapă (uneori numită jeleu de ceapă sau dulceață de ceapă caramelizată) este o combinație simplă de ceapă, zahăr și oțet, cu ierburi și alte plante aromatice la alegere, gătite până la o consistență lipicioasă, dulce, asemănătoare gemului. Spre deosebire de gemul de fructe, ceapa tăiată în cubulețe este lăsată intactă, iar amestecul nu conține pectină.

Aroma dulce și sărată a cepei este scoasă în evidență cu ajutorul oțetului balsamic, al piperului negru, cimbrului și frunzei de dafin.

Ce tipuri de ceapă pot fi folosite

Ceapa dulce este recomandată pentru această rețetă. Este folosită și în tradiționala supa de ceapă franțuzească, deoarece este dulce fără a fi înțepătoare.

Dar și ceapa galbenă, albă sau roșie va merge la fel de bine.

Cum se prepară dulceața de ceapă

Preparare 5 minute
Gătire 34 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 660 g ceapă dulce (aprox. 4 cepe medii). Ceapa galbenă, albă sau roșie va merge la fel de bine.
  • 45 ml ulei de măsline sau ulei de avocado
  • 170 g zahăr din trestie de zahăr SAU zahăr brun, zahăr din nucă de cocos
  • 3 g cimbru
  • 1 frunză de dafin
  • 120 ml de oțet balsamic sau oțet de vin roșu
  • 1/4 linguriță de sare ajustați după gust

(ies aproximativ 400 grame de dulceață)

Mod de preparare

Pasul 1: Se sotează ceapa

Decojiți și tăiați ceapa în cubulețe (sau felii).

Într-o oală mare cu fundul gros, adăugați uleiul și încălziți-l la foc mare.

Odată încins, adăugați ceapa și gătiți-o timp de 15 minute, amestecând des, până când este fragedă și aurie.

Pasul 2: Adăugați restul ingredientelor

Reduceți focul, adăugați cimbrul și frunza de dafin și gătiți timp de 3-5 minute.

Se presară zahărul peste ceapă, lăsându-l să se gătească timp de 5 minute, neatins. Scopul este ca acesta să se topească peste ceapă, fără a fi amestecat.

Dacă amestecați zahărul cu ceapa, se pot forma cocoloașe. Deși este posibil să îl topiți din nou, procesul durează mai mult.

Măriți focul și gătiți timp de 5 minute sau până când zahărul se caramelizează și devine auriu-maroniu, fără a amesteca.

Pentru a evita să se ardă, este important să urmăriți destul de atent tigaia în acest moment, astfel încât să puteți reduce căldura dacă este nevoie.

Adăugați oțetul balsamic și amestecați, apoi fierbeți la foc mic timp de 5 minute. În acest timp, amestecul ar trebui să se îngroașe, deși nu ezitați să îl fierbeți puțin mai mult dacă este nevoie.

Este gata atunci când trageți cu lingura pe fundul cratiței și rămâne o dâră clară timp de câteva secunde.

În cele din urmă, scoateți ierburile din compoziție, gustați și asezonați dulceața. Lăsați-o să se răcească înainte de a o transfera într-un borcan steril.

Sfaturi & trucuri

  • Reglați căldura dacă este necesar - Dacă vi se pare că se gătește prea repede, atunci reduceți ușor focul. Nu trebuie să ardeți ceapa sau caramelul.
  • Tăiați ceapa în felii egale - În acest fel se va găti uniform pe aragaz.
  • Dacă dulceața de ceapă este prea lichidă - Acest lucru se poate întâmpla dacă ați redus cantitatea de zahăr sau l-ați înlocuit. Puteți adăuga amidon de porumb sau pectină.
  • Pentru mai multă aromă - Pentru o dulceață de ceapă mai "caramelizată", vă recomandăm să caramelizați complet ceapa înainte de a adăuga ierburile și zahărul și de a continua rețeta.
  • Ajustați textura - Dulceața de ceapă tradițională are textura cepei tăiate cubulețe. Dacă doriți ceva mai fin, nu ezitați să folosiți un blender pentru a o ajusta la consistența dorită.

Cu ce se mănâncă dulceața de ceapă

Ar trebui să savurați această dulceață la temperatura camerei sau caldă (nu răcită) pentru cea mai bună aromă și textură.

  • Ca parte a unui platou de brânzeturi cu biscuiți sau pâine crocantă.
  • Se întinde peste covrigi, pâine prăjită, ciabatta, avocado toast, etc.
  • Se întinde peste un sandviș cu brânză la grătar sau alte sandvișuri și wraps
  • Se asortează uimitor cu brânza de capră - în salate, peste pizza, lipie, un topping pentru focaccia etc.
  • Pune o lingură într-un burger, hotdog sau un sandviș cu cârnați.
  • Se folosește ca sos pentru pizza.
  • Peste somon la cuptor sau la grătar, pui prăjit, friptură, cotlete de miel și chiar tofu!
  • În supa de roșii sau în paste.
  • Se poate servi cu cartofi fierți, cu frigărui de legume, sau tarte.

Cum faci dulceață de ceapă fără zahăr

Pentru a face o versiune fără zahăr, puteți folosi îndulcitorul preferat: stevia, eritritol, adăugat după gust. Cu toate acestea, rețineți că va afecta consistența gemului, așa că este posibil să fie nevoie să adăugați niște amidon de porumb sau pectină pentru a îngroșa amestecul.

De asemenea, afectează și termenul de valabilitate, deoarece zahărul este un conservant natural.

Adaosuri & variante

Adaugă unul sau mai multe ingredinte de mai jos pentru un plus de savoare.

  • Unt: Pentru o dulceață de ceapă mai bogată, înlocuiți o parte din uleiul de măsline cu unt.
  • Rozmarin: Adăugați o singură crenguță în cratiță. Îndepărtați-o înainte de a pune dulceața în borcan.
  • Oregano: Un vârf de cuțit de oregano uscat s-ar potrivi bine.
  • Lămâie: Puteți adăuga suc de lămâie și coajă de lămâie pentru a împrospăta aroma.
  • Cuișoare: Adăugați un vârf de cuțit de cuișoare măcinate pentru un gust bogat.
  • Sos Worcestershire: Un strop va adăuga și mai multă savoare.
  • Usturoi: O cantitate mică de usturoi prăjit la rețeta de dulceață de ceapă îi va da un gust delicios.
  • Alcool: Adăugați un strop de vin de porto sau bourbon spre final.
  • Condimente: Adăugați un vârf de cuțit de fulgi de ardei roșu SAU niște ardei iute tocat mărunt.
  • Muștar: O cantitate mică de muștar Dijon va face dulceața ușor picantă.

Calorii și valori nutriționale

O lingură de dulceață de ceapa are 60 calorii.

  • Calorii

    60kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    11g

  • Zaharuri

    9g

  • Grăsimi

    2g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    26mg

  • Potasiu

    48mg

  • Vitamina C

    2mg

  • Calciu

    10mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.