Dulceața din coji de portocale se pregătește extrem de ușor, din doar câteva ingrediente. Dincolo de gustul lor incredibil, aceasta are și proprietăți benefice pentru sănătate.

Dulceață din coji de portocale

Dulceața din coji de portocale poate da un gust deosebit multor deserturi, cum ar fi cozonac, panettone, chec, tort diplomat sau diferite prăjituri cu cremă, dar poate fi consumată și ca atare, ca mică doză de bucurie pentru papilele gustative.

dulceață din coji de portocale în sirop

Locul cojilor de protocală nu este la gunoi. Dincolo de gustul lor incredibil, acestea au proprietăți benefice pentru sănătate. Printre altele, ele pot preveni problemele gastrointestinale. Confiate, acestea pot deveni un ingredient cu adevărat magic în deserturile preferate, în torturi cu cremă, frișcă și fructe sau chiar în torturi cu ciocolată.

Cum se prepară dulceața din coji de portocale

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră și 15 minute
Timp total 1 oră și 35 minute

Ingrediente

  • 6 portocale medii, de preferință bio
  • 650 ml de apă
  • 500 grame de zahăr
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • O linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare

În primul rând, se spală portocalele sub jet de apă. Apoi, se scufundă fructele într-o oală cu apă clocotită, astfel încât să fie eliminate chimicalele și ceara cu care au fost tratate.

După ce se scot din apa clocotită, portocalele se șterg cu prosoape de hârtie. Ulterior, se taie coaja și se îndepărtează cu grijă de pulpă. Se taie fâșii de câte un centimetru lungime, îndepărtând și pupla albă din interior.

Se ia ață de bucătărie și se trece printr-un ac mai mare. Se face nod la capătul aței, după care se formează o spirală strânsă cu bucățile de coji de portocală. Se înnoadă ața și la celălalt capăt. Altfel, se poate fixa fiecare spirală cu o scobitoare.

Se pun spiralele de coajă de portocală înt-o oală cu apă și se fierb la foc mediu timp de 20 de minute. Apoi, se scurge apa fierbinte și se înlocuiește cu apă rece. Se mai lasă la fiert pentru alte 20 de minute. În cele din urmă, se transferă cojile de portocale într-o strecurătoare și se scurg bine.

Separat, într-o oală potrivită, se pregătește siropul de zahăr. Se dizolvă cele 500 de grame de zahăr într-o cratiță cu apă și se lasă la fiert timp de 10 minute, la foc redus.

Apoi, se pun spiralele de coajă de portocală în siropul de zahăr. Pot fi puse cu tot cu firul de ață. Se fierb la foc mediu pentru o jumătate de oră, până când se îngroașă siropul. Se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie, iar după două minute, se ia oala de pe foc.

Cojile de portocală în sirop se lasă puțin la răcit, iar între timp se pregătesc borcanele. Se scot spiralele de coji de protocale din spire și se aranjează în borcane de sticlă sterilizate. Se toarnă siropul rămas în borcane, în mod egal.

Cum se poate mânca dulceața

Dulceață din coji de portocale
Cojile de portocală pot da un gust deosebit multor deserturi dar pot fi și consumate ca atare.

Cojile de portocală confiată pot duce la un cu totul alt nivel nu doar cozonacii, torturile și prăjiturile de diverse tipuri, dar și deserturile mai ușor de pregătit, cum ar fi orezul sau grișul cu lapte sau budincile de vanilie ori de ciocolată ori chiar plăcintele cu brânză sau iaurt.