Marmelada din coajă și miez de portocale are o aromă ușor dulce și este excelentă la micul dejun. Vezi ingredientele și pașii de preparare.
Nu mai e nevoie să spunem că portocalele sunt printre cele mai consumate fructe, iar pe lângă gustul excelent, sunt și bogate în nutrienți. Așadar, nu există niciun motiv pentru care marmelada de portocale cu coajă să nu fie la fel de apreciată ca fructele proaspete din care este făcută.
Vei descoperi că procesul de preparare a acesteia este o experiență interesantă și plăcută, datorită metodei speciale folosite.
Când vorbim despre tot ce ține de cofetărie, citricele oferă, poate, cele mai importante arome. Ele pot fi incluse într-o varietate de rețete – de la prăjituri, produse de patiserie, deserturi, până la marmelade – nu doar sub formă de zeamă, ci și coaja. Aceasta din urmă este folosită în prepararea dulcețurilor și bomboanelor, iar cea rasă este condiment.
Marmelada de portocale cu coajă – în care se pun pulpa fructului și coaja – are o aromă ușor dulce și este excelentă la micul dejun. Multe gospodine evită să încerce acest preparat, crezând că este amar, însă realitatea este alta. Dacă pui în practică sfaturile și pașii din rândurile de mai jos, nu va fi deloc amară și nu va trebui să adaugi prea multe căni de zahăr pentru a acoperi amăreala cojilor de portocale.
Cum se prepară marmelada din coajă și miez de portocale
Ingrediente
- trei portocale de dimesiuni medii
- 400 de grame de zahăr
- o jumătate de litru de apă
- o lingură de zeamă de lămâie
Mod de preparare
Mai întâi se clătesc bine portocalele și se curăță de coajă. Îndepărtează sâmburii albi folosind un cuțit ascuțit, apoi taie în fâșii subțiri. Ai grijă să elimini toți sâmburii, dacă ajung în marmeladă, îi vor da un gust amar. Taie coaja de portocale în felii de câte trei sau patru centimetri lungime.
După ce feliezi coaja de portocală, taie partea de sus și partea de jos a fructului cu un cuțit ascuțit. Separă membranele și firele albe din interior. Taie apoi toate segmentele.
După acest pas, pune cojile de portocală într-un vas, toarnă apă peste ele și lasă pe foc până începe să fiarbă. După trei sau cinci minute, toarnă conținutul într-o strecurătoare și clătește cu apă rece, apoi repetă acești pași de încă două ori. Acest lucru va ajuta la înmuierea și eliminarea gustului amar din coaja de portocală.
Toarnă zahărul, două căni de apă și zeama de lămâie în oală și pune pe foc până dă în clocot și zahărul se dizolvă. Apoi se adaugă în suc segementele de portocală și coaja fructelor și se lasă compoziția să fiarbă la foc blând până se îngroașă. În mod normal, marmelada nu va avea nevoie de mai mult de 40 de minute pentru a fi gata.
Cum îți dai seama dacă marmelada este gata
Pune o farfurie mică în congelator și așteaptă până când se răcește complet. Când ți se pare că marmelada a atins consistența dorită, pune un pic de marmeladă fierbinte pe farfuria înghețată. Împinge cu degetul, iar dacă se șifonează, este gata.
În caz contrar, mai fierbe compoziția pentru câteva minute și încercă din nou. De asemenea, reține că marmelada de portocală cu coajă devine mai groasă când este ținută la frigider.
Ia marmelada de portocală cu coajă de pe foc și las-o să se răcească, apoi transfer-o într-un recipient sigilat și pune în frigider.