Rețeta de smochine confiate este simplă și tradițională, cu doar patru ingrediente. Le poți savura ca atare sau le poți folosi în rețetele tale preferate.

Smochine confiate

Confierea fructelor proaspete este o modalitate excelentă de a le conserva, obținând în același timp o gustare dulce și moale, pe care o poți savura ca atare sau o poți folosi în rețetele tale preferate. Rețeta de smochine confiate este simplă și tradițională, cu doar patru ingrediente, dar necesită puțină răbdare.

Diferența dintre dulceață, gem și fructe confiate este că acestea din urmă se fierb mai puțin și în două reprize. Rezultatul final trebuie să fie niște fructe care să rămână întregi, lucioase și aspectuoase și care să fie îmbibate în sirop de zahăr.

Spre deosebire de dulceață, unde fructele ar fi tăiate în bucăți mai mici și s-ar combina cu siropul, ne interesează ca smochinele confiate să rămână întregi și ferme, pentru a le putea folosi apoi ca atare.

Ce sunt smochinele confiate

Glasarea smochinelor presupune fierberea lor pentru o perioadă lungă de timp într-un sirop de zahăr.

În timp, siropul absoarbe apa din fructe și le conservă. În cele mai multe rețete de smochine confiate, smochinele sunt gătite pentru o perioadă lungă de timp.

În cele din urmă, smochinele conservate sunt uscate, sau semiuscate. Uneori, smochinele sunt și tăvălite prin zahăr.

Rețeta de smochine confiate

Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 500 g smochine
  • 500 g zahăr
  • 1/2 lămâie
  • 1/2 cană apă

Mod de preparare

Spălați smochinele și lăsați-le să se scurgă de apă. Înțepați smochinele cu un ac în mai multe locuri, pentru ca siropul să poată intra în ele.

Puneți zahărul, apa și zeama de lămâie la fiert. Când zahărul s-a topit și siropul s-a legat, dar să nu fie caramelizat, opriți focul. Puneți smochinele în sirop și lăsați câteva minute, cât să intre siropul în ele. Amestecați bine, astfel încât toate smochinele să fie în sirop.

Dați din nou drumul la foc și fierbeți amestecul timp de 15 minute, din momentul în care a dat în clocot. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață. Opriți focul și acoperiți vasul cu un prosop ud. Lăsați smochinele așa până a doua zi.

După ce smochinele au stat în sirop peste noapte, puneți-le din nou pe foc. Lăsați să fiarbă 10 minute din momentul în care siropul a început să fiarbă. Focul trebuie să fie mic și siropul să nu se caramelizeze.

Opriți focul și acoperiți din nou vasul cu o cârpă udă. Lăsați să se răcească complet, după care puteți așeza smochinele confiate în borcane sterilizate. Umpleți cu siropul rămas. Păstrați smochinele la borcan într-un loc uscat și răcoros.

Trucuri pentru cele mai bune smochine confiate

  • Pentru a evita arderea smochinelor, asigurați-vă că focul nu este prea mare și că sunteți cu ochii pe smochine în timp ce acestea fierb la foc mic.
  • Dacă siropul devine prea gros, puteți adăuga apă suplimentară, dar doar atât cât să readucă lichidul la o consistență siropoasă, fără să îl diluați prea mult.
  • Depozitați smochinele confiate în borcane și păstrați-le în loc răcoros timp de până la 1 an.

Cum se consumă smochinele confiate

Smochinele confiate sunt delicioase ca atare sau ca topping peste înghețată. Te poți bucura de fructele confiate ca o gustare dulce, sau le poți folosi în rețetele tale preferate.

Pentru un aperitiv savuros, poți asociam smochinele confiate cu brânză de capră, un strop de oțet balsamic și poate câteva nuci tocate.