Furnici în copac este un fel de mâncare asiatic originar din provincia Sichuan, care constă în tăiței de sticlă (glass noodles) într-un sos delicios cu carne de porc tocată.
Are un nume ciudat și nu tocmai apetisant, iar persoana care a dat acest nume preparatului a fost cu siguranță un impresionist cu simțul umorului. A văzut tăițeii de sticlă ca pe niște ramuri de copac, ceapa tocată ca pe niște frunze, iar bucățelele de carne tocată ca pe niște furnici.
Noi nu suntem chiar siguri că așa arată furnicile care se urcă în copaci, dar suntem recunoscători pentru acest fel de mâncare. Este foarte ușor de făcut și are un gust absolut fantastic.
Un lucru pe care trebuie să îl luați în calcul atunci când gătiți furnici în copac este că tăițeii vor absorbi sosul foarte repede. Dacă vreți mai mult sos, puteți crește cantitatea de supă de pui cu până la 100 ml.
De ce să alegi această rețetă
- Este rapidă și ușor de preparat în orice seară din săptămână, într-un singur wok. Vorbim de 20 de minute, inclusiv timpul de pregătire!
- Este o mâncare plină de arome savuroase precum usturoiul, ghimbirul și pudra de ardei iute (deși, dacă preferi, o poți face mai puțin picantă cu mai puțină sau fără pudră de ardei iute).
- Îl poți personaliza cu proteina preferată. Carne de porc tocată, carne de vită, curcan, pui sau un înlocuitor vegetal de carne tocată, toate vor fi foarte gustoase în acest fel de mâncare.
Ce fel de tăiței să alegi
Tăițeii de sticlă se găsesc în mai multe variante. Tăițeii din amidon de orez nu sunt potriviți pentru acest fel de mâncare, deoarece sunt prea moi și se rup ușor. De asemenea, tăițeii din cartofi dulci sau din amidon de cartofi sunt prea tari pentru acestă mâncare și sunt greu de separat.
Cei mai potriviți sunt tăițeii de orez vermicelli. Înmuiați tăițeii uscați în apă rece (asigurați-vă că folosiți apă rece - apa caldă îi va înmuia prea mult) timp de aproximativ cinci minute și scurgeți. Nu trebuie înmuiați foarte mult timp, deoarece vor trebui să absoarbă o parte din sos mai târziu.
Rețeta de furnici în copac
Ingrediente
- 110 grame de noodles vermicelli/ tăiței de sticlă
- 1 lingură de ulei
- 1 lingură de ghimbir (tocat fin)
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1/2 linguriță de pudră de ardei iute
- 110 g carne de porc tocată (se poate înlocui cu pui tocat)
- 200 ml de supă de pui (sau apă)
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sos de soia dark
- 2 lingurițe de sos de soia light
- 25 grame de ceapă verde (tăiată)
- 2 lingurițe de vin (opțional)
- 1 lingură de sos/pastă de chilli cu fasole fermentată picantă (optional)
Se ornează cu:
- ceapă verde tocată
- ardei roșu proaspăt, tăiat în felii subțiri
Mod de preparare
După ce aveți ingredientele pregătite, luați o tigaie antiaderentă și preîncălziți-o timp de 2 minute. Adăugați uleiul vegetal.
Puneți carnea de porc în tigaie și prăjiți-o rapid până când își schimbă culoarea.
Împingeți carnea într-o parte a tigăii și adăugați pasta de fasole în spațiul respectiv.
Apoi, adăugați ceapa, ghimbirul, pudra de chili și usturoiul și amestecați rapid.
Adăugați sosul de soia și vinul și amestecați până când se combină.
Turnați supa de pui și dați în fiert.
Adăugați tăițeii și ceapa verde și amestecați continuu, astfel încât să se acopere complet cu sos. Gustul tăițeilor se schimbă foarte repede pe măsură ce sosul aderă din ce în ce mai mult la ei, așa că trebuie să continuați să gustați până când este pe placul dumneavoastră.
Dacă vi se pare că tăițeii absorb prea mult sos sau dacă tăițeii sunt încă puțin uscați, puteți adăuga puțină apă sau supă până când obțineți gustul perfect.
Trucuri pentru cele mai bune furnici în copac
- Pregătiți-vă ingredientele înainte de a începe să gătiți. La fel ca aproape toate preparatele stir-fry, acesta se gătește rapid! Cel mai bine este să aveți toate ingredientele pregătite și gata de a fi puse în wok înainte de a începe să gătiți.
- Folosiți clești și o spatulă pentru a amesteca tăițeii cu sosul. Tăiețeii de sticlă au tendința de a se lipi pe măsură ce absorb sosul. Folosirea unui clește pentru a ridica tăițeii și a unei spatule pentru a-i amesteca va ajuta la prevenirea lipirii.
- Pentru un preparat cu mai mult sos, nu ezitați să mai adăugați puțină apă fierbinte și nu așteptați ca tăițeii să absoarbă tot sosul. Puteți continua cu pașii finali și apoi serviți.
Alte variante de furnici în copac
- Adăugați legume. Deși nu se adaugă în mod tradițional, bok choy tocat, baby spanac, brocolli chinezesc sunt variante excelente.
- Faceți-o vegetariană/vegană. Folosiți tofu fiert fărâmițat, ciuperci tocate sau un înlocuitor vegetal de carne tocată.
- Faceți-o fără gluten. Folosiți sosuri de soia fără gluten. Tăițeii vermicelli sunt făcuți din amidon de fasole mung (sau, ocazional, din alt amidon vegetal), așa că sunt în mod natural fără gluten.
Calorii și valori nutriționale
O porție de furnici în copac are 475 calorii.
-
Calorii
475kcal
-
Proteine
16g
-
Carbohidrați
58g
-
Zaharuri
3g
-
Fibre
1g
-
Grăsimi
21g
-
Grăsimi saturate
5g
-
Colesterol
42mg
-
Sodiu
802mg
-
Potasiu
400mg
-
Calciu
40mg
-
Fier
3mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.