Descoperă delicioasele Ma'amoul, fursecuri arăbești tradiționale umplute cu nuci sau curmale. Vezi rețeta pas cu pas și bucură-te de gustul oriental autentic!

Ma'amoul - fursecuri arăbești cu nuci sau curmale

Fursecurile Ma'amoul sunt un deliciu arăbesc, făcute în mod tradițional fie cu umplutură de curmale, fie cu umplutură de nuci sau fistic. Modul de pregătire este ușor, ingredientele sunt accesibile, iar rezultatul este unul deosebit.

Pentru a fi identificate ușor, fursecurile Ma'amoul au de obicei o formă diferită în funcție de umplutura lor. Cele care au umplutură de curmale sunt rotunde și cu partea superioară aplatizată, cele în formă de cupolă conțin o umplutură de nucă, iar cele umplute cu fistic au forma unor ovale alungite.

Aluatul, care nu conține zahăr, este făcut din griș, unt ghee și drojdie, și aromat cu apă de trandafir și de flori de portocal. Fursecurile sunt apoi modelate și decorate cu ajutorul tabbeh - o formă tradițională din lemn folosită pentru a face Ma'amoul -, așezate pe o tavă de copt și coapte aproximativ 20-30 de minute, având grijă să nu se coacă prea mult, deoarece partea de sus a fursecurilor trebuie să rămână deschisă la culoare. Însă, fursecurile pot fi formate și manual, fără tabbeh.

Fursecurile Ma'amoul cu nuci se servesc presărate cu zahăr pudră, în timp ce ma'amoul ce conțin curmale, nu au nevoie de îndulcire suplimentară, pentru că sunt deja dulci. Aceste fursecuri sunt savurate de obicei cu o ceașcă de cafea sau ceai.

Rețeta originală libaneză de Ma'amoul

Ingrediente

Ingrediente pentru 24 de fursecuri

Pentru aluat

  • 380 de grame de griș
  • 60 de grame de făină albă
  • 100 de grame de zahăr
  • 3 grame de drojdie instantanee
  • 0,75 grame de sare
  • 120 de grame de unt ghee sau unt normal, topit
  • 4 lingurițe de apă de flori de portocal sau de trandafir, sau o combinație
  • 120 de mililitri de apă

Pentru umplutura de curmale

  • 370 de grame de curmale fără sâmburi, curățate, sau pastă de curmale
  • 2 linguri de apă, după cum este necesar
  • O lingură de apă de flori de portocal sau de trandafir
  • O jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată

Pentru umplutura de nucă

  • 225 de grame de nuci tocate fin
  • 100 de grame de zahăr
  • 3 linguri de apă de flori de portocal sau de trandafir
  • Zahăr pudră pentru presărat 

Mod de preparare

Pasul 1

Într-un castron mare, cerne și amestecă ingredientele uscate: grișul, făina, zahărul, sarea și drojdia. Adaugă untul ghee, apa de flori și apa de portocal și frământă cu mâinile până când obții un aluat neted.

Acoperă aluatul și lasă-l să se odihnească timp de 1-3 ore. Poți pregăti aluatul cu o seară înainte și îl poți pune la frigider peste noapte. Dacă faci acest lucru, înainte de a începe să prepari fursecurile, lasă aluatul să se înmoaie puțin la temperatura camerei.

Pasul 2

Împarte aluatul în 24 de bucăți de mărimea unei mingi de golf. Rulează-le fie în formă de bilă, fie dă-le formă alungită, în funcție de umplutura pe care o vei folosi. Așază-le pe o hârtie cerată sau pe o folie alimentară și aplatizează-le cu ajutorul unui polonic până la o grosime de 0,3 centimetri.

Pasul 3

Pentru a face umplutura - fie de curmale, fie de nuci, amestecă ingredientele într-un robot de bucătărie până când obții o pastă.

Pasul 4

Dacă modelezi fursecurile cu mâna, fă-o ca și cum ai face o gălușcă. Pune o lingură din umplutura dorită în centrul aluatului, apoi îndoaie aluatul și sigilează marginile. Formează fursecurile într-o minge sau o formă alungită, având grijă să nu rupi aluatul. Dacă apar rupturi, ciupește cele două părți ale aluatului cu degetele și netezește-le suprafața.

Pasul 5

Dacă folosești forma tabbeh, transferă aluatul în formă și pune o lingură de umplutură în mijloc. Sigilează marginile și aplatizează partea de jos, apoi împinge prăjitura în matriță și îndepărtează excesul de aluat.

Scoate fursecurile prin lovirea formei pe masă sau desfăcând-o cu un cuțit. Alternativ, poți fie să ungi și să tapetezi cu făină forma, fie să tapetezi forma cu folie alimentară.

Pasul 6

Tapetează tava de copt cu hârtie pergament și aranjează fursecurile, având grijă să existe un spațiu de 5 centimetri între fiecare. Coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute sau până când partea de jos a fursecurilor este ușor rumenită.

Reține că partea de sus a fursecurilor nu trebuie să se rumenească niciodată, ci să rămână deschisă la culoare. Servește fursecurile alături de curmale și pudrează-le cu zahăr pudră pe cele care conțin nuci.

Ponturi

Iată câteva ponturi și sfaturi pentru a face fursecurile Ma'amoul acasă.

Aluat

În mod tradițional, aluatul pentru fursecurile Ma'amoul nu conține zahăr, pentru că toată dulceața provine din umplutură. Cu toate acestea, cele mai multe rețete vor include o anumită cantitate de zahăr, fie granulat, fie pudră. Potrivit celor mai conservatori bucătari, aluatul ar trebui să conțină doar griș și nici urmă de făină, deși majoritatea bucătarilor susțin în general că adăugarea unei cantități de făină îmbunătățește textura fursecurilor.

În rețeta tradițională se folosește ghee, dar acesta poate fi înlocuit fie cu unt obișnuit, fie cu niște grăsime, fie chiar cu ulei vegetal. Unele rețete vor include, de asemenea, un ou sau două.

Aluatul se parfumează cu apă parfumată, de obicei cu flori de portocal și trandafir, fie una dintre cele două, fie ambele.

Înlocuitori

Poți înlocui ingrediente dacă vrei și dacă este necesar. Poți face aceste fursecuri doar cu griș sau cu o combinație de făină și griș, ori folosind doar făină. Poți înlocui ghee fie cu unt, margarină, fie cu ulei, iar apele parfumate fie cu lapte, fie cu apă.

Metoda

Pentru a modela și decora fursecurile Ma'amoul va trebui să ai o matriță tradițională din lemn tabbeh, pe care o poți cumpăra online sau din magazinele specializate în aprovizionare din Orientul Mijlociu. Pentru a elibera fursecul din matriță, poți bate matrița pe suprafața bucătăriei, iar fursecul ar trebui să cadă imediat.

De asemenea, te poți ajuta și de un cuțit. Pentru a te ajuta la desfacerea formei, poți face oricare dintre următoarele: unge și înfăinează forma înainte de a pune aluatul înăuntru sau căptușește forma cu folie alimentară sau cu nailon.

Altfel, dacă nu folosești matrițe, poți decora fursecurile Ma'amoul fie prin ciupirea lor cu o pensetă, fie prin străpungerea lor cu o furculiță.

Arome suplimentare

Atât aluatul, cât și umplutura pot fi condimentate suplimentar cu diverse mirodenii. Mahlab și mastic se adaugă de obicei la aluat, în timp ce scorțișoara funcționează bine atât în umplutura de nucă, cât și în cea de curmale. Condimente precum cuișoarele și cardamomul se potrivesc, de asemenea, bine cu nucile.

Depozitare și servire

Aceste fursecuri se pot păstra până la trei săptămâni dacă sunt păstrate într-un recipient ce se închide etanș. Presară zahăr pudră pe fursecurile Ma'amoul umplute cu nuci și servește-le ca atare pe cele cu umplutură de curmale. Merg cel mai bine alături de cafea arabă, nu turcească, sau alături de ceai.