Delicioase și cu un mod de preparare distractiv, cornulețele foarte fragede sau „Rugelach” sunt perfecte în perioada Sărbătorilor de iarnă, dar și pentru orice perioadă a anului, ori de câte ori apare pofta de ceva bun.

Cum faci Rugelach - cele mai fragede cornulețe

Cornulețele se pregătesc ușor, prin rularea unor triunghiuri de aluat în jurul unei umpluturi de cremă de ciocolată, nuci, stafide, rahat, cremă de vanilie, scorțișoară, marțipan sau fel și fel de gemuri, în funcție de preferința fiecăruia.

De unde provine denumirea de „Rugelach”

Denumirea de „Rugelach” provine din comunitățile evreiești din Polonia, de unde este originar preparatul. Cornulețele foarte fragede sunt populare în Israel, găsindu-se în mod obișnuit în majoritatea cafenelelor și brutăriilor.

Acestea au ajuns să fie populare, de-a lungul timpului, și în România, unde numeroase persoane le pregătesc cu rahat sau cu diverse tipuri de gem și nuci. În ultimii ani, bucătarii au inventat și versiuni sărate ale acestor produse de patiserie, umplute cu carne de pui, somon sau brânză.

Dacă nu ați mâncat niciodată Rugelach sau nu ați pregătit aceste cornulețe foarte fragede acasă, de la zero, suflecați-vă neapărat mânecile și încercați această versiune clasică cu nuci și stafide.

Modul de preparare este mai ușor decât pare, iar gustul cornulețelor foarte fragede făcute acasă este mult mai bun decât al celor cumpărate din magazine. Într-adevăr, durează ceva timp pentru a le face, pentru că aluatul trebuie să stea la frigider timp de câteva ore, dar merită să aveți răbdare să le faceți.

Rețeta de cornulețe fragede Rugelach

Preparare 2 ore și 25 minute
Gătire 25 minute
Timp total 2 ore și 50 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

  • 330 de grame de făină, pusă cu lingura în cana de măsurat și nivelată cu marginea din spate a cuțitului, plus ceva mai multă pentru a întinde aluatul
  • Un sfert de linguriță de sare
  • 230 de grame de unt rece nesărat, tăiat în bucăți de câte doi centimetri fiecare
  • 230 de grame de cremă de brânză rece
  • Un gălbenuș de ou

Ingrediente pentru umplutură

  • 110 grame de zahăr brun deschis
  • 50 de grame de zahăr alb
  • 135 de grame de nuci
  • 70 de grame de stafide
  • 4 lingurițe de scorțișoară

Mod de preparare

Puneți făina și sarea în bolul unui robot de bucătărie prevăzut cu o lamă metalică. Pulsați de câteva ori pentru a se combina. Apoi, adăugați bucățile de unt și crema de brânză, precum și gălbenușul de ou. Pulsați până când aluatul devine umed și sfărâmicios, cu bucățele de unt cam de mărimea unui bob de mazăre.

După aceea, puneți aluatul pe o suprafață de lucru. Frământați doar până când se adună și dați-i forma unui pătrat sau dreptunghi. Împărțiți aluatul în patru porții egale și aplatizați-l în discuri groase de 2,54 de centimetri. Înfășurați fiecare disc în folie de plastic și puneți-l la frigider pentru cel puțin o oră sau peste noapte.

Ștergeți robotul de bucătărie. Pentru a face umplutura, puneți zahărul brun, zahărul alb, nucile, stafidele și scorțișoara în bolul robotului de bucătărie și apăsați până când nucile și stafidele sunt tocate fin. Transferați amestecul într-un bol și lăsați-l deoparte până când aluatul este gata.

Preîncălziți cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius și așezați două tăvi de cuptor în pozițiile cele mai centrale. Acoperiți tăvile cu hârtie de copt.

Scoateți un disc de aluat din frigider, desfaceți-l și așezați-l pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină. Dacă este necesar, lăsați-l să stea la temperatura camerei timp de câteva minute, până când este suficient de maleabil pentru a fi rulat. Însă, atenție! Nu îl lăsați să devină prea moale.

Presărați ușor făină pe aluat, apoi folosiți un sucitor pentru a întinde discul, până când acesta ajunge la un diametru de 25 – 28 de centimetri sau astfel încât să aibă sub 3 centimetri grosime. Mai presărați făină în timp ce întindeți aluatul, astfel încât acesta să nu se lipească. Puneți 100 de grame de umplutură pe aluat. Apoi, cu mâinile, presați umplutura.

Folosind un tăietor de pizza sau un cuțit foarte ascuțit, tăiați aluatul în douăsprezece felii egale exact cum ați tăia o pizza. Înfășurați fiecare bucată, începând cu partea lată și terminând cu vârful. Așezați rulourile cu vârful în jos, la o distanță de aproximativ un centimetru unul față de celălalt, pe tăvile pregătite. Repetați pașii cu aluatul rămas. Ar trebui să aveți 24 de cornulețe pe fiecare foaie de copt.

Coaceți cornulețele fragede pentru 25 sau 30 de minute. La jumătatea timpului de gătire, schimbați pozițiile tăvilor între ele și rotiți fiecare tavă în parte. La finalul intervalului de coacere, cornulețele ar trebui să aibă capetele aurii. La prima vedere, poate părea că fundurile sunt arse, dar culoarea închisă este dată doar de umplutura neagră care se scurge. Transferați cornulețele pe un grătar pentru a se răci.

Ponturi pentru cele mai bune cornulețe fragede

Pentru a face cele mai bune cornulețe foarte fragede, trebuie să vă ascultați poftele. De exemplu, puteți folosi fructe confiate în loc de nuci sau puteți presăra zahăr pudră pe cornulețe înainte de coacere ori să le îmbrăcați într-o glazură de vanilie după ce se răcesc.

Totodată, puteți folosi acele gemuri pe care le-ați uitat în cămară și o mână de nuci, dacă aveți. Singurul detaliu pe care trebuie să îl aveți în vedere este ca raportul să fie de 2:1 între gem și nuci. Nu există combinații proaste în ceea ce privește gemul de bună calitate și nucile prăjite.

Cornulețele foarte fragede ies foarte gustoase și dacă folosiți ciocolată, caramel sau fructe confiate. De exemplu, puteți folosi o mână de nuci pecan prăjite, migdale, alune, alune de macadamia sau caju sau orice combinație preferați. În plus, puteți aroma umplutura cu condimentele care vă plac. În afară de scorțișoară puteți folosi cardamom, ghimbir sau nucșoară pentru o notă exotică.

Umpluturi pentru rugelach

Deși varianta tradițională de rugelach conține nuci măcinate, stafide și scorțișoară, acum sunt o grămadă de variante delicioase și neobișnuite.

Unii tot țin la clasicele umpluturi dulci, ca gemul sau ciocolata. Gemul poate fi de orice, de la caise până la smochine sau orice alt fruct îți place. Și ciocolata merge mereu bine, fie că e vorba de bucățele de ciocolată, fie de ceva mai cremos ca Nutella.

Apoi sunt variantele cu brânză, care adaugă o notă mai deosebită. Poți să folosești brânză de vaci sau crema de brânză, amestecate cu puțin zahăr și vanilie, ca să fie dulce, dar să aibă și un pic de acel gust de brânză.

Cine vrea să iasă din tipare poate să încerce și combinații mai neobișnuite. Există oameni care pun în rugelach dulceață de ardei iute, ca să fie și dulce, și picant în același timp. Sau poți să mergi pe varianta cu fructe uscate înmuiate în alcool, care adaugă un gust mai complex.

Pe scurt, ideea e că poți să pui cam orice îți trece prin cap în rugelach. Experimentează cu ce ai prin casă sau ce îți place ție mai mult. Fiecare încercare poate să fie o surpriză plăcută și o șansă să descoperi o nouă combinație favorită.