Gemul de prune la cuptor are o consistență groasă, este dulce, cu o culoare frumoasă. Poate fi preparat cu o cantitate minimă de zahăr, sau chiar fără.

Gem de prune la cuptor. Rețeta gustoasă și simplă

Îți arătăm cum să prepari un gem de prune delicioas, dar într-un mod cu totul inedit...la cuptor! Prin folosirea prunelor coapte vei obține o aromă mai densă și vei putea să păstrezi bucățile de fructe întregi.

Există ceva mai bun decât un borcan cu gem de casă deschis în mijlocul iernii, când nu poți decât să visezi fructe de vară? Pentru toți cei care împărtășesc dragostea pentru gem, am găsit rețeta perfectă de gem de prune la cuptor. Are o consistență groasă, este dulce, cu o culoare frumoasă. Partea cea mai bună este că poate fi preparat cu o cantitate minimă de zahăr, sau chiar fără.

Aceast gem de prune cu o cantitate mică de zahăr adăugat poate fi făcută și de cei care nu au prea multă experiență în bucătărie și nici foarte mult timp liber. La final, vei obține o gustare tartinabilă de fructe de casă extrem de gustoasă și sănătoasă pe care cu siguranță o vei adora.

Cum prepari gem de prune la cuptor

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

Pentru această rețetă de gem de prune la cuptor, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2,5 kilograme de prune coapte
  • Între 200 și 300 de grame de zahăr (opțional)

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 190°C.

Spală prunele, îndepărtează sâmburii și taie fructele în sferturi, apoi pune-le într-o tavă adâncă de copt.

Pune prunele la cuptor și lasă-le la copt pentru 30 de minute. După acest timp, scoate tava de copt (atenție, va fi mult abur fierbinte în cuptor) și amestecă prunele. Ar trebui să elibereze mult suc în această etapă. Gustă-le, pentru a verifica dacă sunt suficient de dulci. Dacă este nevoie, adaugă o lingură de zahăr și amestecă. Lasă-le la cuptor pentru încă 30 de minute.

După acest timp, scoate tava de copt din cuptor, amestecă și verifică-i consistența (după ce s-a răcit va fi puțin mai groasă). Dacă gemul este încă prea subțire, dă-l la cuptor pentru încă 15-20 de minute (atenție, nu vrei să îl arzi). Pune apoi gemul pregătit în borcane curate.

După ce se pune gemul în borcane, se pasteurizează. Se pune un prosop de hârtie pe fundul unei oale mari și deasupra se așează borcanele închise, astfel încât să nu se atingă. Turnăm apa cam la doi centimetri sub capace și se lasă până începe să fiarbă. În acel moment, se reduce focul și se lasă borcanele la gătit încă aproximativ 15 sau 20 de minute.

Gem de prune la cuptor – sfaturi și trucuri

Care este cel mai important factor de care să ținem cont în timpul preparării? Fructele, bineînțeles! Prunele care se coc la soare sunt, de fapt, garanția unui gem delicios. Cele mai bune sunt cele foarte moi, atât de moi încât nimeni nu vrea să le mănânce. Pur și simplu, calitatea fructelor va afecta gustul final al dulceții tale, acesta este secretul. Îți recomandăm să încerci și rețeta de negresă cu gem de prune.

De cât zahăr ai nevoie? Dacă prunele sunt destul de coapte și dulci, zahărul poate fi omis cu totul. Este important să verificați dacă dulceața este suficient de dulce în timpul procesului de preparare și să ajustați cantitatea de zahăr după preferințe.

Puteți adăuga un praf de scorțișoară dacă vă place aroma.