Rețeta de compot de prune fără sâmburi este foarte ieftină, include doar trei ingrediente, iar modul de pregătire este cât se poate de simplu.

Compot de prune fără sâmburi

Compotul de prune fără sâmburi este ideal atât pentru zilele din sezonul rece, cât și pentru cele din sezonul cald, în care apare pofta de ceva dulce bun și autentic.

Pentru că acest compot este preparat din prune fără sâmburi, îl puteți savura cu și mai multă plăcere. În plus, în acest fel, vă puteți asigura că fiecare bucată de fruct a fost pusă în borcan curată și fără vreun vierme. Mai mult, pregătind această rețetă acasă, puteți ajusta cantitatea de zahăr folosită.

Compotul pregătit după această rețetă extrem de simplă, din doar trei ingrediente, le poate fi servit cu încredere și copiilor mici, pentru că nu există riscul ca aceștia să se înece cu sâmburii fructelor. De altfel, acest preparat ar putea înlocui cu succes sucurile din comerț pe care copiii le preferă în general, ca variantă mai sănătoasă a unei băuturi dulci și aromate.

Cum faci acasă compot de prune fără sâmburi

Preparare 10 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • Aproximativ zece kilograme de prune cu sâmburi
  • Un kilogram de zahăr sau mai puțin, după gust
  • Aproximativ şapte litri de apă

Mod de preparare

Mai întâi, spălați bine borcanele. Apoi, spălați și prunele, tăiați-le în două, scoateți sâmburii și păstrați-le într-un castron doar pe cele care arată bine. Aruncați-le cu totul pe cele care sunt stricate sau viermănoase.

Apoi, puneți prunele fără sâmburi în borcane. Atenție! Nu umpleți borcanele mai mult de trei sferturi. După aceea, într-o oală încăpătoare, puneți atâtea borcane de apă câte doriți să umpleți cu compot.

Puneți oala cu apă la fiert, iar când dă în clocot, adăugați un kilogram de zahăr sau mai puțin, după gust. Lăsați oala pe foc până când se dizolvă tot zahărul, după care luați-o de pe ochiul de aragaz și lăsați-o câteva minute la răcit.

Urmează umplerea borcanelor cu siropul obținut. Atenție! Înainte de a turna lichidul fierbinte, puneți lama unui cuțit sub fiecare borcan, astfel încât să nu crape sticla din cauza temperaturii ridicate.

În cele din urmă, luați o cratiță mare, acoperiți-i fundul cu un prosop de bucătărie și puneți-o pe aragaz. Puneți capacele borcanelor și așezați-le cu grijă în cratița pregătită. Este important ca borcanele să nu se atingă între ele.

Adăugați apă în cratiță și porniți flacăra aragazului la mediu. Lăsați borcanele pe aragaz timp de aproximativ o oră, până când prunele încep să crape. După acest timp, scoateți borcanele cu grijă, acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le așa, să se răcească lent.

Idei de servire

Compotul de prune poate fi servit ca atare, rece sau cald, la desert, la mic dejun sau ca gustare, oricând apare pofta de ceva dulce, dar nu este timp pentru a pregăti un desert sau pentru a cumpăra ceva de la vreun magazin.

De asemenea, compotul de prune fără sâmburi este foarte util în alte deserturi. Prunele din compot pot fi folosite într-un pandișpan sau în diverse rețete de tarte, prăjituri sau chiar torturi, iar lichidul dulce și aromat poate fi folosit pentru însiroparea blaturilor.