Marmelada de prune este printre preferatele noastre, iar dacă o preparați fără a adăuga zahăr este și mai bună. Vezi ingredientele și modul de preparare.

Marmeladă de prune fără zahăr

Dulceața naturală a prunelor este pur și simplu minunată. Întinsă pe o bucată de pâine prăjită sau combinarea cu iaurt grecesc sunt doar câteva dintre variantele noastre preferate pentru micul dejun sau ca gustare târzie. Atunci când preparați această marmeladă, cel mai important este să alegeți prunele coapte. Pe măsură ce se coc, fructele creează zaharuri naturale și de aceea sunt atât de dulci în mod natural.

Prepararea marmeladei de prune fără zahăr este destul de simplă. Toate fructele conțin zahăr natural, așa că nu este nevoie să adăugați zahăr granulat suplimentar. Folosirea celor mai coapte și mai dulci prune va oferi multă dulceață naturală. Pentru a vedea dacă o prună este coaptă, trenuie să o pipăiți și să o mirosiți. Atunci când este coaptă, ar trebui să cedeze ușor când este ușor presată, să fie semi-moale și să aibă un miros dulce și fructat.

Adăugarea merelor în timp ce gătiți marmelada de prune fără zahăr, va adăuga multă dulceață naturală suplimentară. Folosiți mere verzi nu foarte coapte, pentru că au un conținut ridicat de pectină naturală și funcționează foarte bine la această marmeladă.

Rețeta de marmeladă de prune fără zahăr

Preparare 30 minute
Gătire 1 oră
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 1,5 kg de prune, coapte
  • 2 mere dulci, mari
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • Opțional - 2 linguri de miere


Mod de preparare

Se spală prunele și se scot sâmburii.

Se pun într-o cratiță adâncă și se lasă la fiert la foc mic.

Între timp, spălați merele și dați-le pe răzătoarea mare cu tot cu coajă.

Adăugați merele rase la prune.

Gătiți-le până când se amestecă și devin apoase.

Când se acumulează suficientă apă pe fundul vasului pentru a le permite să se gătească fără să se lipească de cratiță, setați focul la mediu.

Se amestecă frecvent, se gătește până când prunele se destramă.

Se pasează cu ajutorul unui blender de mână.

Se amestecă frecvent până când se îngroașă.

Se ia de pe foc, se adaugă sucul de lămâie și se amestecă.

În acest moment, o puteți strecura, dacă doriți.

Împărțiți amestecul în borcane curate și închideți bine capacele.

Păstrarea marmeladei

Puneți marmelada în borcane sterilizate cât este încă fierbinte și închideți bine capacele. Lăsați borcanele să se răcească treptat, acoperite cu prosoape. Păstrați marmelada într-un loc întunecat și răcoros.

Beneficiile consumului de marmeladă de prune fără zahăr

Datorită conţinutului bogat în magneziu, fier, calciu, potasiu și seleniu, marmelada de prune are un rol esențial în întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, marmelada de prune este foarte bogată în fibre şi în antioxidanţi, stimulează digestia şi îi ajută pe cei care suferă de constipaţie sau tranzit intestinal lent.