Înghețată italiană de ciocolată este un deliciu rafinat ce îmbină tradiția culinară bogată a Italiei cu pasiunea universala pentru ciocolat

Înghețată italiană de ciocolată

Aromele intense de cacao se combină cu textura cremoasă și catifelată, specifică gelateriilor autentice italiene, creând o experiență gustativă divină. 

Înghețata de ciocolată este unul dintre cele mai populare și iubite sortimente ale acestui desert. Rețeta autentică italiană de ”gelato” cu această aromă clasică este ușor de pregătit, din doar șase ingrediente.

Rețeta autentică de înghețată de ciocolată italiană include gălbenușuri de ou și atât pudră de cacao, cât și ciocolată neagră topită.

Înghețata italiană de ciocolată este ușor de făcut acasă. Datorită consistenței sale cremoase și a gustului său puternic, se potrivește foarte bine cu Fior di Latte: o combinație minunată!

Înghețata de ciocolată se pretează la multe rețete și, cu puțină imaginație, poate deveni un nou desert de fiecare dată când îți dorești să te bucuri de un nou răsfăț culinar. Dacă adaugi câteva bucăți de ciocolată neagră, de exemplu, poate deveni o înghețată de ciocolată extra-amăruie.

În ceea ce privește ingredientele, alege ciocolata după propriile tale preferințe, în funcție de cât de amară sau dulce îți place să fie: alege o ciocolată cu un procent mai mult sau mai puțin ridicat de cacao. Noi îți sugerăm o ciocolată neagră cu conținut de 70%.

Rețeta italiană de înghețată de ciocolată

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

(aproximativ 750 grame de înghețată)

  • 3 gălbenușuri de ou medii
  • 150 de grame de zahăr granulat
  • 250 de mililitri de lapte integral
  • 250 de mililitri de smântână pentru frișcă
  • 50 de grame de pudră de cacao amară
  • 100 de grame de ciocolată neagră cu 70% cacao

Mod de preparare

Pasul 1

Pentru a pregăti amestecul pentru rețeta de gelato de ciocolată, începe prin a amesteca într-un castron cacaua și jumătate din cantitatea de zahăr (adică 75 de grame). Transferă compoziția într-o cratiță, apoi adaugă laptele rece. Amestecă cu ajutorul unui tel și pune cratița pe aragaz.

Pasul 2

Amestecă și continuă să gătești timp de aproximativ cinci minute la foc foarte mic. Atenție! Laptele nu trebuie să dea în clocot.

Dacă ai un termometru de bucătărie, poți verifica dacă temperatura rămâne la aproximativ 85 de grade Celsius. Dacă nu ai un termometru, ai grijă să iei cratița de pe foc sau să reduci focul dacă vezi că laptele începe să fiarbă.

Acest detaliu este important pentru pasteurizarea ouălor și pentru a face gelato de ciocolată în siguranță acasă.

Toacă ciocolata și adaug-o. Las-o să se topească complet, continuând să amesteci și având mereu grijă ca amestecul să nu înceapă să fiarbă.

Pasul 3

Între timp, bate gălbenușurile de ou cu restul cantității totale de zahăr (adică 75 de grame, jumătate din cantitatea totală) până când acestea devin pufoase și spumoase, deschise la culoare.

Pasul 4

Adaugă amestecul fierbinte de lapte și ciocolată la crema de ouă. Transferă compoziția într-o cratiță, amestecă în continuare cu o lingură de lemn și las-o să fiarbă timp de cinci minute la foc mic. Amestecul nu trebuie să atingă mai mult de 85 de grade Celsius. În acest fel, ouăle sunt pasteurizate în siguranță. Când compoziția devine mai groasă, este gata.

Pasul 5

Ia cratița de pe foc și adaugă smântâna pentru frișcă rece. Amestecă pentru a combina toate ingredientele.

Cum se prepară Gelato de ciocolată cu ajutorul aparatului de înghețată

Acum ai un amestec călduț. Dacă ai un aparat de înghețată cu compresor (care se răcește în timp ce amesteci înghețata), nu este nevoie să răcești amestecul în continuare în frigider.

Pasul 6, varianta 1

Toarnă amestecul de ciocolată în mașina de înghețată. Pornește mașina urmând instrucțiunile producătorului. De obicei, trebuie să lași mașina de înghețată să funcționeze timp de aproximativ 30 - 40 de minute. Gelato de ciocolată este gata!

Cum se prepară gelato de ciocolată fără aparat de înghețată

Dacă nu ai o mașină de făcut gelato, nu îți face griji! Este nevoie de mai mult timp, adică de cinci ore în loc de aproximativ 40 de minute, și de ceva mai multă muncă, dar rezultatul este tot excepțional!

Pasul 6, varianta 2

Urmează cu atenție pașii de mai sus, de la 1 la 5, apoi toarnă amestecul de ciocolată într-un recipient pentru gelato și pune-l la frigider. Lasă-l să se răcească timp de aproximativ o jumătate de oră.

Apoi, transferă amestecul în congelator și lasă-l timp de aproximativ cinci ore. Însă, atenție! La fiecare 30 de minute trebuie să spargi suprafața înghețată. Așa că scoate din congelator și amestecă timp de aproximativ 30 de secunde folosind un tel de mână sau un tel electric la viteză mică.

Acest pas este necesar pentru a împiedica apariția cristalelor de gheață în gelato și pentru a obține un rezultat cremos. Desigur, acesta este un proces puțin mai laborios, dar merită. La final, vei avea cu siguranță un gelato de ciocolată italian autentic extraordinar de gustos.

Ponturi pentru depozitare

Pregătește Gelato de ciocolată și consumă-l imediat. Dacă îl lași prea mult timp în congelator, se formează cristale de gheață crocante, iar gelato-ul nu mai este atât de bun.

Așadar, este recomandat să consumi imediat gelato de ciocolată de casă sau să-l păstrezi în congelator și să-l consumi în termen de două zile.

Dacă gelato-ul tău este prea tare și înghețat, lasă-l să se dezghețe în frigider timp de 10 sau 15 minute înainte de a-l servi.

Variante de înghețată de ciocolată

Iată câteva variante și apatări ale rețetei.

Rețetă de înghețată de ciocolată fără ouă

Dacă preferi să nu folosești ouă, nu îți face griji, poți face în continuare un excelent gelato de ciocolată de casă fără ouă. Acesta este un pic mai puțin cremos și moale, dar cu siguranță mai ușor.

Așadar, pune pudra de cacao neîndulcită și zahărul într-un bol. Dizolvă aceste ingrediente încet cu laptele, folosind un tel și amestecând constant.

Transferă amestecul într-o cratiță și adaugă smântâna groasă. Amestecă folosind o lingură de lemn, apoi gătește compoziția la foc mic.

Continuă să amesteci și, de îndată ce amestecul începe să fiarbă, oprește focul și adaugă ciocolata neagră, continuând să amesteci până când se topește complet.

Transferă într-un recipient pentru gelato sau într-o mașină de înghețată, apoi urmează pasul 6, varianta 1, cu mașină de înghețată, sau pasul 6, varianta 2, fără mașină de înghețată.

Înghețată de ciocolată neagră extra

Alege ciocolata pe care o vei folosi în funcție de preferințele tale și în funcție de cât de intens vrei să fie gustul, cu un procent mai mult sau mai puțin ridicat de cacao.

Dacă vrei o aromă mai delicată, chiar mai dulce, trebuie să alegi o ciocolată cu un procent de cacao egal sau mai mic de 50%.

Pe de altă parte, dacă vrei o înghețată de ciocolată foarte neagră, alege o ciocolată cu un procent de cacao egal sau mai mare de 70%.

Adesea, pentru un gust și mai intens, se folosește ciocolată cu 70% cacao, la finalul preparării adăugându-se chipsuri de ciocolată neagră.

Cum se servește înghețata de ciocolată

După cum am menționat deja, sortimentul de ciocolată este unul clasic pentru gelato și se potrivește perfect cu Fior di Latte Gelato.

Adevărații iubitori de ciocolată preferă să îl savureze ca atare. Însă, dacă dorești, poți servi această înghețată alături de puțină frișcă proaspătă.

Există multe idei pentru a servi și a savura gelato de ciocolată, făcându-l un desert nou, special, de fiecare dată, pentru diferite ocazii.

Dacă vrei să prepari o înghețată italiană de ciocolată de casă cu o notă în plus sau cu un gust deosebit, iată câteva idei: Există arome și gusturi ce potențează și completează gustul ciocolatei. Le poți adăuga direct în preparatul de ciocolată.

De exemplu, poți face un înghețată de ciocolată cu scorțișoară adăugând o jumătate de linguriță de scorțișoară pudră.

De asemenea, îți recomandăm să încerci un înghețată de ciocolată cu nucă de cocos. Pentru a o prepara trebuie doar să adaugi o lingură de nucă de cocos mărunțită în amestecul de gelato de ciocolată. Pentru o notă de prospețime, adaugă o linguriță de frunze de mentă zdrobite.