Fior di Latte este o înghețată italiană autentică, produsă din ingrediente simple, dar de înaltă calitate. Gustul său delicat de lapte proaspăt, fără adaosuri artificiale sau arome în exces, reprezintă esența pură a unei înghețate delicioase.

Înghețată Fior di Latte. Plăcerea verii în stil italian

Înghețata Fior di Latte este un desert italian simplu preparat doar cu lapte, smântână și zahăr, fără ouă. Aceasta poate fi servită ca atare, dar de obicei este o bază excelentă pentru diverse alte tipuri de ”gelato”. 

Întrucât nu există ouă în această rețetă, Fior di Latte are o aromă mai ușoară decât cele ale altor tipuri de înghețată ce se pregătesc cu ouă.

La fel ca toate rețetele simple, făcute cu puține ingrediente, succesul lor constă în calitatea și autenticitatea ingredientelor folosite. Așadar, ai nevoie de lapte integral proaspăt de înaltă calitate și de smântână proaspătă. 

Fior di Latte este cea mai ușoară înghețată clasică de preparat acasă. Datorită consistenței sale cremoase, se potrivește foarte bine cu alte ingrediente, în special cu ciocolată și fructe.

Înghețata Fior di Latte se pretează la multe rețete și, cu puțină imaginație, poate deveni un nou desert de fiecare dată când vrei să experimentezi în bucătărie. Dacă adaugi niște fulgi de ciocolată, de exemplu, aceasta poate deveni o delicioasă înghețată Stracciatella.

Ce înseamnă Fior di Latte

Denumirea "Fior di latte", dacă este tradusă literal, înseamnă "floare de lapte" și se referă la smântână. În Antichitate, smântâna era numită ”floarea laptelui”, iar expresia s-a păstrat de-a lungul timpului.

Albă, cremoasă și delicioasă, înghețata Fior di Latte este preparată cu smântână proaspătă și lapte integral, precum și cu zahăr. Puține ingrediente, pentru un gust minunat.

Rețeta de înghețată Fior di Latte

Preparare 5 ore
Gătire 5 minute
Timp total 5 ore și 5 minute

Ingrediente

(aproximativ 650 grame de înghețată)

  • 150 de grame de zahăr granulat
  • 350 de mililitri de lapte integral proaspăt
  • 250 de mililitri de smântână lichidă

Mod de preparare

Pasul 1

Pune zahărul într-o cratiță și adaugă laptele. Amestecă cu o lingură de lemn și fierbe la foc mic timp de aproximativ cinci minute, având grijă să nu lași compoziția să dea în clocot. Transferă amestecul într-un bol din oțel inoxidabil cu capac. Lasă-l să se răcească în frigider timp de aproximativ o jumătate de oră.

Pasul 2

Între timp, bate frișca cu ajutorul unui mixer.

Pasul 3

Adaugă apoi amestecul de zahăr și lapte care s-a răcit în frișcă și amestecă ușor de jos în sus, cu ajutorul unei spatule. 

Pasul 4

Toarnă amestecul într-un recipient pentru înghețată și pune-l în congelator pentru aproximativ cinci ore. La fiecare 30 de minute trebuie să spargi suprafața înghețată. Așa că scoate-o din congelator și amestecă timp de aproximativ 30 de secunde folosind un tel sau un mixer, la viteză mică. 

Acest pas este necesar pentru a nu crea cristale de gheață și pentru a obține o textură cremoasă. Desigur, acest proces este un pic mai laborios, dar merită!

Cum se servește înghețata Fior di Latte

Fior di Latte este o înghețată italiană populară fără adaos de arome. O poți servi ca atare sau adăugând alte arome. De exemplu, poți adăuga vișine în sirop sau fructe proaspete, cum ar fi căpșuni sau fructe de pădure.

Altfel, un simplu strop de cacao amară o face mult mai delicioasă într-o clipă. Dacă preferi, mai poți adăuga alune sau fistic tocat: efectul estetic este garantat, dar cu siguranță și gustul!

Această înghețată este irezistibilă chiar și în timpul iernii, cu ciocolată caldă topită, turnată deasupra ei. Altfel, poți face o cafea bună și fierbinte pe care să o torni peste, realizând clasicul italian "Gelato Affogato al caffe”.

Fior di latte este un desert excelent chiar și de Crăciun, servit cu bucățele de castane glasate confiate sau cu miez de turtă dulce.

Indiferent de anotimpul sau de ocazia cu care dorești să guști înghețata Fior di latte, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi ingrediente de o calitate excelentă. Pe scurt, singura limită este propria ta imaginație, iar succesul este evident, chiar și cu o rețetă de înghețată atât de simplă.

Sfaturi pentru depozitare

Pregătește înghețata Fior di Latte și servește-o imediat. Dacă o lași prea mult timp în congelator, se formează cristale de gheață și desertul sau ”gelato-ul” nu mai este atât de bun. Așadar, consumă imediat gelato-ul făcut în casă sau păstrează-l în congelator și consumă-l în termen de cel mult două zile.

Truc: Dacă înghețata este prea tare, las-o să se dezghețe în frigider timp de 10 - 15 minute înainte de a o servi.