Maioneza este un ingredient nelipsit din bucătărie, dacă ne gândim numai la salata de vinete, salata de boeuf, ouă umplute sau salată de țelină. Însă, dacă țineți post sau nu vă plac ouăle, sau pur și simplu vreți o variantă vegetariană pentru maionează, această rețetă este foarte potrivită.

Maioneza vegetală sau maioneza de post se face foarte ușor, acasă, iar avantajul este că știți ce puneți în ea, spre deosebire de cea din comerț. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și, poate cel mai important, un mixer vertical.

Maioneză vegetală de casă - cea mai simplă și rapidă rețetă
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 200 ml ulei
  • 100 ml lapte de soia
  • sare
  • piper
  • 1 lingură de muștar
  • 2 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare

În funcție de cantitatea de maioneză vegetală de care aveți nevoie, puteți ajusta cantitățile, dublându-le sau înjumătățindu-le, cu condiția să păstrați proporțiile de 1/2 în ceea ce privește cantitatea de lapte vegetal și cea de ulei.

Este foarte important ca ingredientele să fie la temperatura camerei. În caz contrar, dacă laptele este rece, riscați ca maioneza să se taie.

Puneți laptele și zeama de lămâie într-un vas vertical, pentru blender. Adăugați uleiul, pe tot de la început, nu este nevoie să îl adăugați treptat, ca la maioneza cu ou. Începeți să mixați cu apăsări treptate pe butonul blender-ului, apoi, când amestecul s-a omogenizat, puteți începe să mixați constant, până când maioneza s-a închegat și și-a mărit volumul.

La final, adăugați sare și piper și o lingură de muștar și mixați din nou. Maioneza este gata și poate fi servită!

Maioneza vegetală se poate păstra în frigider, într-un vas închis cu capac, pentru trei zile.

Poftă bună!