Rețeta de maioneză de post, vegană, groasă și cremoasă este un înlocuitor excelent pentru cea obișnuită. Poate fi folosită pentru sandvișuri, ca bază pentru dressinguri sau în salate.

Maioneză de post - rețeta vegană de maioneză de casă

Ce este maioneza de post (vegană)?

Maioneza de post (vegană) este făcută din două ingrediente principale: lapte de soia (sau aquafaba – apă de năut sau de fasole) și ulei. Prin urmare, este diferită de maioneza obișnuită, care combină ou și ulei, dar este un înlocuitor excelent al acesteia.

Când faceți maioneza traditională, pe bază de ouă, uleiul este adăugat încet iar,în acest fel, amestecul se emulsifică. De aceea maioneza este groasă, albă și cremoasă.

Metoda nu este diferită nici în cazul preparatului nostru. În cazul rețetei tradiționale de maioneză, oul este cel ce ajută la procesul de emulsificare. În rețeta de maioneză de post, laptele de soia sau aquafaba îndeplinesc acest rol.

Lapte de soia sau aquafaba?

Această rețetă de maioneză de post funcționează la fel de bine atunci când este făcută cu lapte de soia sau aquafaba. În cazul în care alegeți prima variantă, optați pentru o versiune neîndulcită.

Noi preferăm laptele de soia, dar dacă nu vă place sau aveți o cutie de năut la îndemână, această rețetă făcută cu aquafaba este la fel de gustoasă.

Ce gust are maioneza de post

Maioneza de post are un gust bun. Am menționat două ingrediente principale — lapte de soia sau aquafaba și ulei — dar în rețeta de mai jos, mai adăugăm câteva ingrediente pentru a ne asigura că preparatul final va fi unul aromat și gustos.

Pentru ca varianta vegană să aibă un gust la fel de bun ca maioneza obișnuită, adăugăm aceste ingrediente:

Oțet - Oțetul de vin roșu, de vin alb sau cel de cidru de mere adaugă aciditate. Are rolul de a pune în evidență toate celelalte ingrediente și maioneza va avea un gust delicios.

Sare - Ca și în cazul majorității rețetelor, sarea este esențială pentru ca maioneza să aibă un gust bun. Deci, dacă vi se pare că preparatul nu are aromă, adăugați mai multă sare.

Muștar Dijon - Muștarul este un alt emulgator și adaugă un plus de aciditate. Acest ingredient se folosește și în cazul preparatului tradițional, așa că este perfect și pentru varianta vegană.

Suc de lămâie - Sucul proaspăt de lămâie este un ingredient opțional, dar noi îl adăugăm întotdeauna dacă avem lămâi în casă.

Îndulcitor - Îndulcitorul nu este un ingredient obligatoriu, dar face o treabă excelentă echilibrând oțetul. Puteți adăuga sirop de arțar, sirop de orez brun și chiar zahăr din trestie. Mierea este, de asemenea, o opțiune foarte bună.

Cum se prepară maioneza de post

Rețeta completă de maioneză de post este mai jos, dar permiteți-ne să vă recomandăm metodele de preparare.

Dacă folosiți un robot de bucătărie - Robotul de bucătărie este dispozitivul pe care noi îl alegem de fiecare dacă pentru prepararea maionezei, iar textura iese perfectă.

Dacă folosiți un blender cu imersiune - Blenderul cu imersiune este unul dintre instrumentele preferate pentru a face maioneza și funcționează și pentru versiunea vegană.

Folosiți un borcan înalt și țineți cont că trebuie să aerați puțin preparatul spre finalul procesului. Puteți face asta mișcând încet blenderul în sus și în jos. Veți observa că maioneza devine mai groasă.

Dacă folosiți blenderul obișnuit - Nu spunem că nu veți putea face această rețetă folosind un blender obișnuit, dar nouă nu ne-a ieșit de fiecare dată. Dacă aveți un blender puternic, atunci s-ar putea să aveți mai mult succes.

Dacă faceți maioneza cu mâna aveți nevoie de timp și este obositor. Am făcut maioneza obișnuită manual de multe ori, dar totuși preferăm robotul de bucătărie pentru că durează mai puțin.

Trucuri pentru cea mai bună maioneză de post

Maioneza este o emulsie, ceea ce înseamnă că uleiul este încorporat în laptele de soia (sau aquafaba), formând un amestec gros și cremos.

Există două trucuri importante:

  1. Adăugați uleiul încet. Încet însemnând câte puțin. Știm că este nevoie de timp, dar în acest fel ajutați procesul de emulsificare. Dacă adăugați prea mult ulei de fiecare data, este posibil ca maioneza să nu se îngroașe sau, mai rău, să se taie.
  2. Folosiți ingrediente la temperatura camerei. Asigurați-vă că toate ingredientele sunt la aceeași temperatură pentru a le va ajuta să se emulsioneze.

Moduri delicioase de folosire a maionezei de post

Maioneza vegană de casă nu este doar pentru sandvișuri! O puteți folosi pentru a aroma salatele.

Este absolut perfectă pentru salata de ton sau de pui. Dacă nu mâncați fructe de mare sau carne, pur și simplu înlocuiți tonul sau puiul cu năut!

De asemenea, puteți transforma maioneza într-un dressing cremos pentru salată!

Rețeta de maioneză de post

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 120 ml lapte de soia la temperatura camerei, vezi notele pentru înlocuire cu aquafaba
  • 1 lingură oțet de vin roșu sau alb
  • 1/4 până la 1/2 linguriță sare de mare fină
  • 1 1/2 linguriță muștar Dijon
  • 1 linguriță suc proaspăt de lămâie, opțional
  • 250 ml ulei neutru, cum ar fi ulei de floarea soarelui sau alt ulei vegetal
  • zahăr din trestie de zahăr sau sirop de arțar, opțional

Mod de preparare

Maioneză de post facută la robotul de bucătărie

Adăugați laptele de soia (sau aquafaba) în vasul unui robot de bucătărie. Amestecați aproximativ un minut sau până când lichidul începe să se îngroașe.

Adăugați oțetul, sarea, muștarul și sucul de lămâie în bol și apoi amestecați încă 30 de secunde, astfel încât compoziția să fie omogenă.

Apoi, cu robotul de bucătărie în funcțiune, adăugați încet uleiul în picături mici până când încorporați aproximativ un sfert din cantitatea de ulei (acest lucru este esențial pentru o emulsificare adecvată).

Puteți fi mai puțin strict când observați că amestecul începe să se îngroașe. Continuați să adăugați uleiul încet, dar creșteți până la un flux subțire în loc de picături de ulei.

După ce ați adăugat tot uleiul, curățați pereții vasului și apoi mai amestecați timp de 10 secunde.

Ajustați cu mai multă sare sau un îndulcitor, după gust.

Maioneza se va îngroșa pe măsură ce stă la frigider. Dacă vi se pare că maioneza este prea subțire, puteți adăuga puțin mai mult ulei. Faceți acest lucru încet.

Maioneză de post facută cu blender cu imersiune (vertical)

Adăugați laptele de soia (sau aquafaba), oțetul, sarea și muștarul într-un borcan înalt de sticlă sau în cana blenderului.

Amestecați la mare putere până când compoziția începe să se îngroașe.

Cu blenderul în funcțiune, adăugați uleiul încet pentru ca maioneza să se îngroașe. Adăugarea uleiului va dura unul până la două minute.

După ce ați terminat de adăugat uleiul, mișcați blenderul în sus și în jos pentru a aera maioneza. Dacă este prea subțire, mai adăugați puțin ulei pentru a o ajuta să se mai îngroașe. (Maioneza se îngroașă și pe măsură ce stă la frigider).

Tips & Tricks

Înlocuiți laptele de soia cu aquafaba: în loc de 120 ml lapte de soia, folosiți patru linguri de aquafaba. Aquafaba are un volum mai mare, motiv pentru care reducem cantitatea necesară. Celelalte ingrediente enumerate în rețetă rămân neschimbate.

Cum se păstrează maioneza de post

Păstrați maioneza într-un recipient ermetic la frigider timp de 2 până la 3 săptămâni.

Pe măsură ce stă la frigider, este posibil sa-și lase puțin lichid. Dacă se întâmplă acest lucru, se amestecă cu o lingură până se omogenizează.

Ce trebuie să mai știi despre maioneza de post

Cât de sănătoasă este maioneza de post?

Maioneza de post (vegană) este în general mai sănătoasă decât cea tradițională, pentru că are mai puține grăsimi saturate.

Dar, la fel ca majoritatea lucrurilor, ar trebui consumată cu moderație și ca parte a unei diete echilibrate.

Maioneza de post este bună in diete?

Maioneza de post poate fi puțin mai sănătoasă decât cea obișnuită, deoarece nu conține colesterol și are adesea mai puține calorii și uleiuri mai sănătoase.

Maioneza de post trebuie ținută la frigider?

Cel mai important este ca maioneza să nu fie lăsată să stea direct în lumina soarelui sau la temperaturi calde. În acest fel, uleiurile pot începe să se oxideze, iar gustul va avea de suferit în cele din urmă.

Deci, trebuie să vă asigurați că este păstrată într-un loc răcoros și uscat. Frigiderul este ideal pentru asta mai ales dacă ați făcut o cantitate mai mare și nu o folosiți pe toată în aceeași zi.

Calorii și valori nutriționale

O lingură de maioneză de post are 82 calorii.

  • Calorii

    82kcal

  • Grăsimi

    9g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    59mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.