Cum se marinează somonul ▪ Cât timp se ține la marinat ▪ Cum se prepară marinada pentru somon care îi va spori aroma considerabil, fără a pierde din gustul minunat al peștelui.

Marinarea somonului îi va spori aroma considerabil, fără a pierde nimic din gustul minunat al peștelui. Spre deosebire de carnea roșie, peștele se lasă la marinat timp de cel mult o oră, sau mai puțin pentru marinate mai acide, așa că puteți experimenta diferite arome pentru a o găsi pe cea mai potrivită pentru gustul dumneavoastră.

Ce scop are marinarea

Marinarea este o modalitate excelentă de a intensifica aroma preparatelor cu doar câteva ingrediente de bază. Deci, alegeți aromele preferate și bucurați-vă de sfaturile ușor de urmat din acest ghid.

Scopul marinării este de a adăuga aromă și, în unele cazuri, de a fragezi carnea, puiul și peștele.

Cât timp ar trebui marinat somonul

Marinați somonul timp de cel puțin 30 de minute, astfel încât să aibă timp să absoarbă toate aromele, dar nu mai mult de 1 oră.

Dacă este lăsată la marinat prea mult timp, carnea somonului se poate înmuia. Marinați întotdeauna somonul la frigider, astfel încât să rămână proaspăt.

Ce se întâmplă dacă marinați somonul prea mult timp

Peștele este în mod natural destul de fraged și poate deveni moale dacă este marinat prea mult timp.

Nu congelați carnea în marinată. Expunerea prelungită la acizii din marinată combinată cu deteriorarea pe care o produc cristalele de gheață poate schimba textura cărnii.

Marinată pentru somon la grătar

Ingrediente

  • 3 linguri sos de soia
  • 2 linguri muștar dijon
  • 1 cățel mare de usturoi tocat
  • 70 ml ulei de măsline
  • 1 lingură pătrunjel tocat

Mod de preparare

Într-un castron mic, amestecați sosul de soia, muștarul, usturoiul și uleiul de măsline până când amestecul este emulsionat (se îmbină complet).

Cea mai bună rețetă de marinată pentru somon

marinada pentru somon pungă cu fermoar
La marinada pentru somon se amestecă toate ingredientele într-o pungă cu fermoar.

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • 3 linguri suc de lămâie
  • 2 linguri sirop de arțar
  • 2 linguri pătrunjel proaspăt
  • 1 lingură mărar proaspăt
  • 1 cățel de usturoi (tocat)
  • 1/4 linguriță sare de mare
  • 1/4 linguriță piper negru

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele pentru marinată într-un castron mic.

Se toarnă compoziția într-o pungă pentru congelator cu fermoar. Adăugați fileurile de somon, sigilați punga și masați pentru a se acoperi bine.

Marinați timp de 30 de minute, cel mult de 1 oră.

Marinată pentru somon cu lămâie și usturoi

Ingrediente

  • 1 lingură ulei de măsline
  • sucul de la o lămâie proaspăt stoarsă
  • 2 căței de usturoi – tocați
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • sare și piper – după gust

Ingredientele sunt pentru 1 file de somon. Daca aveți mai mult somon, pentru a maximiza aroma, puteți dubla sau tripla rețeta.

Marinată pentru somon cu miere de muștar

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri muștar dijon
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingură de muștar
  • 1/2 linguriță praf de usturoi
  • sare și piper – după gust

Ingredientele sunt pentru 1 file de somon. Daca aveți mai mult somon, pentru a maximiza aroma, puteți dubla sau tripla rețeta.

Marinată cu chili și lime

Ingrediente

  • 1 lingură ulei de măsline
  • sucul de la 3 lime proaspăt stoarse
  • 1/2 lingură coajă de lime
  • 1/2 linguriță praf de chilli
  • 1/2 linguriță praf de usturoi
  • 1/4 linguriță boia
  • sare si piper – după gust

Ingredientele sunt pentru 1 file de somon. Daca aveți mai mult somon, pentru a maximiza aroma, puteți dubla sau tripla rețeta.

Marinată italiană de ierburi

Ingrediente

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 2 căței de usturoi – tocați
  • 1 linguriță condimente italiene
  • sare și piper – după gust

Ingredientele sunt pentru 1 file de somon. Daca aveți mai mult somon, pentru a maximiza aroma, puteți dubla sau tripla rețeta.

Marinată de portocale și ghimbir

Ingrediente

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 50 ml suc de portocale proaspăt stors
  • 1 lingură coajă de portocală
  • 2 căței de usturoi – tocați
  • 1,5 linguriță de ghimbir ras
  • sare și piper – după gust

Ingredientele sunt pentru 1 file de somon. Daca aveți mai mult somon, pentru a maximiza aroma, puteți dubla sau tripla rețeta.

Cum se prepară marinada pentru somon

Adăugați toate ingredientele pentru marinată într-un castron mic și amestecați.

Adăugați somonul într-un recipient de sticlă sau într-o pungă de plastic și turnați deasupra marinata. Recipientul trebuie să fie suficient de mic pentru ca somonul să poată absorbi sosul.

Sigilați punga sau acoperiți recipientul și lăsați-l la frigider timp de 30 de minute - 1 oră înainte de gătit.

Cum puteți găti somonul

Somonul nu este doar un pește gustos, ci are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acest pește gras este bogat în omega-3, proteine, vitamina B, vitamina E și antioxidanți.

Există multe feluri în care puteți găti somonul. Iață câteva moduri ușoare de a găti fileurile de somon.

Cum se prepară somonul la cuptor

Preîncălziți cuptorul la 220°C. Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Puneți fileul de somon în tavă, cu pielea în jos. Coaceți timp de 12-15 minute sau până când somonul se străpunge ușor cu o furculiță. (Dacă aveți fileuri mici de somon, gătiți mai puțin timp).

Cum se prăjește somonul

Puneți o tigaie la foc mediu și încingeți uleiul de gătit. Odată ce tigaia este fierbinte, adăugați somonul, astfel încât pielea să fie în sus. Gătiți 2-3 minute, apoi întoarceți bucățile de pește. Turnați marinata rămasă peste somon și gătiți încă 3-5 minute.

În acest moment, în funcție de cât de gros este somonul, părțile laterale ale somonului ar trebui să fi devenit albe și gătite. Pentru a fi siguri că peștele este gătit, puteți folosi o furculiță pentru a vedea dacă se străpunge ușor. Dacă da, iar interiorul nu este translucid, atunci este gătit și se ia de pe foc.

Cum se prepară somonul la grătar

PSe încinge o tigaie grill și se pune somonul pe grătar, cu pielea în sus. Acoperiți și lăsați-l să se gătească aproximativ 5 minute, apoi întorceți bucățile de pește.

Deasupra se toarnă marinata rămasă și se gătește încă 5 minute. Somonul este gata când se străpunge ușor cu o furculiță.

Cum se gătește somonul la air-fryer

Ungeți ușor interiorul tăvii sau al coșului cu ulei de măsline sau spray de gătit. Adăugați fileurile de somon cu pielea în sus în tavă.

Gatiti la 200°C timp de 10 minute, apoi întoarceți-le și turnați deasupra marinata rămasă. Gătiți încă 10 minute sau până când este complet gătit.

Indiferent de modul în care îl pregătiți, o garnitură potrivită pentru somon este o necesitate absolută pentru acest pește delicios.

Garnitura tradițională pe care o puteți servi cu somon sunt cartofii la cuptor cu ierburi aromatice.

Dacă sunteți amatori de somon și vreți să încercați si altceva, atunci vă recomand și acest tartar de somon cu avocado.