Vezi rețeta de somon la grătar și cum să îl gătești ca un chef în doar 15 minute. Trucuri și sfaturi. Află cum alegi cel mai bun somon pentru grătar și câte calorii are.

Somon la grătar. Trucuri și sfaturi pentru un rezultat ca la restaurant

Cum să alegeți fileurile de somon pentru grătar

Puteți găti somon sălbatic sau de crescătorie pe grătar, deși cel de crescătorie tinde să fie mai gras, ceea ce vă poate ajuta când alegeți acest mod de preparare.

Dacă încercați să faceți pe grătar somon sălbatic, veți avea șanse mai mari de succes dacă fileurile sunt mai groase și mai grase.

Dimensiunea și grăsimea depind, printre altele, de specia de somon sălbatic, precum și de perioada anului în care a fost capturat.

Cum să faceți fileuri de somon la grătar

Dintre toți peștii, somonul este cel mai ușor de preparat la grătar și veți obține unele dintre cele mai bune rezultate - dacă alegeți fileurile potrivite și pregătiți atât peștele, cât și grătarul în mod corespunzător.

Alți pești sunt mai fragili, însă somonul nu se va sfărâma, iar grăsimea va preveni uscarea în timpul gătirii.

Rețeta de somon la grătar

Preparare 5 minute
Gătire 10 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

Pentru somon:

  • 500 grame file de somon, tăiat în 4 bucăți
  • Ulei de măsline

Pentru mixul de condimente:

  • 20 de grame pudră de usturoi
  • 20 grame sare kosher
  • 20 grame pătrunjel uscat
  • 20 grame pudră de ceapă
  • 20 grame busuioc uscat

Mod de preparare

Pregătiți condimentele

Se amestecă ingredientele și se păstrează într-un recipient ermetic timp de până la 6 luni.

Pregătiți somonul

Frecati fiecare bucată de somon cu ulei de măsline și presărați cu condimente, după gust (noi folosim cam 1 linguriță de ulei de măsline și 1/4 linguriță de condimente per bucată).

Somonul la gratar

Puneți somonul pe grătar. Acoperiți grătarul și gătiți la foc mediu aproximativ 5 minute pe fiecare parte (poate ceva mai mult, în funcție de grosimea peștelui). Somonul se face când se pătrunde ușor cu o furculiță.

Tips & Tricks

Urmăriți cu atenție somonul în timp ce este pe grătar, deoarece timpul total de gătire va varia în funcție de dimensiunea și grosimea fileului, precum și de temperatura grătarului. Veți ști că peștele este gata când se pătrunde ușor cu o furculiță. Dacă îl gătiți prea mult, somonul se va usca.

Trucuri pentru cel mai bun somon la grătar

  • Pregătirea corectă a grătarului prin curățare și ungere reduce riscul ca peștele să se lipească.
  • Și dacă vreți să fiți sigur că peștele va rămâne întreg, atunci nu uitați să uscați somonul cu un prosop de hârtie și să-l ungeți cu puțin ulei.
  • Dacă folosiți bucăți groase de somon, este ușor să le gătiți în mod corespunzător exteriorul și să obțineți un interior perfect.
  • Fileurile de somon perfecte sunt bine gătite la exterior, dar totuși suculente și fragede în centru.
  • Secretul este să cumpărați somon mai gras și să îl gătiți cu tot cu piele.

Cea mai mare parte a timpului, peștele se va găti pe partea cu piele, aceasta va deveni crocantă și va acționa ca un izolator al cărnii delicate. Apoi se va întoarce un minut sau două pe cealaltă parte doar pentru a termina peștele la temperatura dorită.

Alte condimente care se potrivesc foarte bine cu somonul la grătar

Somonul este foarte versatil, așa că este bine să avem la îndemână un mix de condimente pentru a-l asezona rapid în orice moment.

O să aveți nevoie de:

  • 1 lingură boia
  • 1,5 linguri praf de usturoi
  • 1 lingură zahăr brun
  • 2 lingurițe de sare kosher
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • 1 linguriță pudră de muștar
  • 1 lingurită piper negru

Puneți toate ingredientele pentru mixul de condimente într-un recipient mare de sticlă sau într-un borcan.

Apoi, amestecați condimentele.

Sigilați borcanul și păstrați-l într-un loc uscat și răcoros.

Cum să faceți fileuri de somon la grătar, pas cu pas

Urmați pașii de mai jos pentru un somon la grătar bine gătit la exterior, dar totuși suculent și fraged în centru.

Pasul 1: Pregătiți grătarul

Pregătirea grătarului pentru pește se face în același fel ca pentru orice alt preparat.

Se încălzește și se curăță bine cu o perie de grătar și, în final, se unge. Un grătar fierbinte, curat și uns cu ulei va ajuta peștele să nu se lipească.

Pasul 2: Pregătiți fileurile de somon

În timp ce grătarul se încălzește, puteți pregăti peștele. Este important să uscați bine somonul pe ambele părți folosind prosoape de hârtie - reducerea umidității de la suprafață ajută la accelerarea procesului de prăjire și reduce șansele ca somonul să se lipească de grătar.

Pentru a fi siguri că peștele nu se va lipi de grătar, fiecare bucată de somon se poate freca cu un ulei vegetal.

Pasul 3: Puneți somonul pe grătar pe partea cu piele

Somon pus pe grătar cu partea cu piele în jos
Somon pus pe grătar cu partea cu piele în jos

Sarea atrage încet umezeala din proteine ​​precum peștele și alte cărnuri, așa că se presară pe somon chiar înainte de a-l pune pe grătar.

Când puneți somonul pe grătar, asigurați-vă că îl puneți mai întâi cu pielea în jos. Pe această parte va avea loc cea mai mare parte a gătirii, deoarece pielea izolează carnea de căldură, având timp suficient să se usuce și să fie crocantă.

Există șanse mari ca pielea să se lipească la început, chiar și cu toate pregătirile gratarului și ale peștelui, dar ar trebui să se elibereze destul de ușor odată ce este gata.

Timpul exact de gătire este greu de estimat, deoarece există atât de multe variabile de luat în considerare, dar la aproximativ patru minute de când a fost pus pe grătar trebuie verificat.

Dacă vă întrebați ce sunt petele albe care se formează uneori pe suprafața peștelui, trebuie să știți că aceasta este proteina din pește numită albumină și este un semn că peștele este prea gătit.

Pe grătar, este aproape imposibil de evitat complet apariția albuminei din cauza căldurii uscate, deci dacă se formează puțin la suprafață, doar ștergeți-o și continuați.

Pasul 4: Întoarceți peștele și terminați

Când credeți că somonul este gata să fie întors, procedați cu precauție. Nu treceți pe sub el cu o spatulă subțire de metal, pentru că este aproape garantat că veți rupe pielea.

În schimb, glisați dinții subțiri ai unei furculițe de grătar între barele grătarului, astfel încât să fie sub pește. Apoi, ridicați ușor pentru a desprinde pielea de pe grătar.

Apoi întoarceți pe cealaltă parte.

Peștele se va găti pe partea fără piele suficient de mult pentru a atinge temperatura internă dorită de 43°C în centru pentru carne gătită în sange sau 54°C pentru carne gătită mediu.

Dacă peștele riscă să se ardă în exterior înainte de a atinge temperatura internă finală, mutați-l în partea mai rece a grătarului până se termină de gătit.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ias 4 porții de 100-110 grame de somon. O porție de somon la grătar are 248 kcal.

  • Calorii

    248kcal

  • Proteine

    31g

  • Grăsimi

    13g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    65mg

  • Sodiu

    215mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Beneficiile consumului de somon

Somonul este considerat cel mai bun pește pentru alimentația noastră. Conține cantități mari de vitamine, minerale și acizi grași Omega 3.

O porție de 100 de grame de somon are 155 de calorii, 21,6 grame de proteine și 6,9 grame de grăsimi.

Valori nutriționale

  • Fosfor: 22% Doza Zilnică Recomandată
  • Potasiu: 15% DZR
  • Cupru: 14% DZR
  • Magneziu: 8% DZR
  • Seleniu: 57% DZR
  • Fier: 5% DZR
  • Zinc: 5% DZR