Dezvăluim rețeta tradițională a marinadei grecești pentru pui, pas cu pas. Transformă-ți preparatele cu pui în delicii grecești, pline de arome exotice și condimente mediteraneene.

Marinadă grecească pentru pui. Secretul unei arome mediteraneene autentice

Felicitări! Tocmai ai găsit noua ta marinadă preferată pentru carne de pui. Iaurtul grecesc este cheia unei marinade ce face ca fiecare bucată să fie fragedă și suculentă. Notele de lămâie și ierburi aromatice fac din aceasta o marinadă cu adevărat excepțională.

Această marinadă pentru carne de pui cu iaurt grecesc se prepară în mai puțin de cinci minute. În plus, chiar dacă poți marina puiul până la opt ore, acesta absoarbe aromele și este gata de gătit și după doar 30 de minute, dacă ești în criză de timp.

Ingredientele necesare pentru marinadă

Lămâie: Vei folosi atât coaja, cât și sucul de lămâie, așa că alege-le pe cele mai bune pe care le găsești, de preferabil bio, cu coaja netratată. Sucul de lămâie îmbuteliat nu este la fel de gustos pentru această rețetă.

Usturoi: Ai nevoie de 4 până la 6 căței de usturoi care trebuie tocați mărunt sau dați pe răzătoare.

Condimente: Folosește oregano uscat, fulgi de chili, sare și piper.

Iaurt grecesc: Nu doar că iaurtul ar frăgezi carnea de pui, dar ar adăuga și o aromă picantă subtilă ce se potrivește bine cu lămâia și ierburile aromatice.

Ulei de măsline: Uleiul de măsline extravirgin funcționează excelent în această rețetă. Nu îți sugerez să folosești niciun alt ulei, pentru că aromele nu se vor potrivi.

Posibile adăugiri și înlocuiri

  • Condimente: Poți folosi și alte condimente, cum ar fi boia afumată sau cimbru uscat.
  • Ierburi: Ierburile proaspete tocate, cum ar fi pătrunjelul, mărarul sau rozmarinul, adaugă multă savoare.
  • Iaurt: Iaurtul grecesc funcționează foarte bine pentru marinare, însă poți folosi orice alt iaurt simplu (inclusiv cel pe bază de plante) pentru această rețetă.
  • Aciditate: În loc de suc de lămâie, poți folosi oțet de vin roșu.

Cum să faci marinada grecească perfectă pentru pui

Pune bucățile de pui dezosate și fără piele într-un castron mare. Apoi, curăță lămâia de coajă, taie-o în jumătate și stoarce sucul peste carnea de pui. Adaugă usturoiul tocat mărunt, oregano, fulgii de chili, sarea și piperul.

În cele din urmă, adaugă iaurtul grecesc, precum și uleiul de măsline și amestecă folosind o pereche de clești. Asigură-te că puiul este bine acoperit de marinadă. Acoperă-l și lasă-l la marinat timp de 30 de minute până la opt ore. Ulterior, gătește puiul marinat folosind metoda de gătit preferată.

O singură marinadă, 3 metode de gătit

Iată trei metode de gătit din care poți alege pentru a prepara un prânz sau o cină gustoasă cu carne de pui aromată și frăgezită cu această marinadă ce nu dă greș.

  1. Dacă vrei să gătești carnea de pui marinată la grătar

Preîncălzește grătarul la mediu spre mare și pune carnea de pui marinată pe tejghea pentru ca aceasta să ajungă la temperatura camerei.

Odată ce grătarul este gata, pune bucățile de carne pe grătar și gătește-le timp de 5 - 7 minute pe fiecare parte. Puiul este gata odată ce temperatura internă înregistrează 73 – 74 de grade Celsius în cea mai groasă parte a puiului, iar carnea nu mai este deloc roz în interior.

Lasă carnea de pui să stea timp de două până la paru minute înainte de a o tăia.

  1. Dacă vrei să gătești puiul marinat la cuptor

Preîncălzește cuptorul la 220 de grade și pulverizează o tavă de cuptor cu spray de gătit.

Scoate bucățile de pui din castron folosind o pereche de clești și scutură-le puțin pentru a scăpa de excesul de marinadă.

Apoi, pune carnea de pui pe tava de cuptor și coace-o timp de 25 - 30 de minute, până când este complet gătită.

  1. Dacă vrei să gătești puiul marinat la tigaie

Altfel, poți încinge o tigaie din fontă sau o tigaie cu fundul gros la foc mediu-mare. Nu este nevoie să adaugi ulei în tigaie.

Pune bucățile de pui marinat în tigaie și rumenește-le timp de 5 până la 8 minute pe o parte, fără a le deranja. Nu mișca puiul de colo-colo, astfel încât să se formeze o crustă frumoasă.

Întoarce carnea de pui și mai rumenește-o timp de încă 5 până la 8 minute, până când este gătită complet.

Ponturi pentru a face cel mai bun pui marinat

  • Unul dintre acestea este să bați carnea de pui dacă este necesar. Asigură-te că bucățile de pui nu sunt prea groase. Dacă pieptul de pui este prea gros, tăie-l pe lățime în două bucăți mai subțiri. Poți, de asemenea, să bați puiul pentru a obține o grosime uniformă.
  • Adu carnea de pui marinată la temperatura camerei înainte de a o găti. Acest lucru va asigura o gătire uniformă și rapidă a puiului.
  • Când scoți carnea de pui din marinadă pentru a o găti, asigură-te că o scuturi pentru a scăpa de excesul de marinadă. Acest lucru te va ajuta să eviți flăcările la grătar.
  • Lasă carnea de pui gătită să se odihnească timp de două până la patru minute înainte de a o felia. În acest el rămâne suculentă.

Rețeta grecescă de marinadă pentru pui

Preparare 5 minute
Gătire 20 minute
Timp total 25 minute

Ingrediente

  • 4 bucăți de piept de pui, fără oase și fără piele

Pentru marinadă

  • 2 lămâi
  • 6 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 linguri de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de fulgi de ardei iute (sau după gust)
  • 1 linguriță de sare kosher
  • 1/4 linguriță de piper proaspăt măcinat
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 200 grame de iaurt grecesc

Mod de preparare

Așază bucățile de piept de pui într-un bol mare.

Adaugă coaja și zeama celor 2 lămâi peste pui, apoi adaugă usturoiul mărunțit, oregano, fulgii de ardei iute, sare, piper, uleiul de măsline și iaurtul grecesc. Folosește un clește de bucătărie pentru a amesteca puiul, astfel încât fiecare bucată să fie bine acoperită de marinadă.

Acoperă bolul și lasă la marinat timp de 30 de minute până la 8 ore.

Odată ce ești gata să gătești, adu puiul la temperatura camerei și folosește una dintre metodele de gătit de mai sus.