Melci cu nucă din aluat de foietaj, o rețetă tradițională românească, simplă și rapidă de preparat. Un desert delicios și aromat, perfect pentru orice ocazie.

Melci cu nucă din foietaj - rețeta simplă și rapidă

Melcii cu nucă din aluat de foietaj sunt un tip de desert sau gustare dulce populari în multe țări. Sunt făcuți dintr-o combinație de aluat de foietaj și un amestec de nuci, zahăr și uneori și condimente ca scorțișoara. Aluatul de foietaj este un tip de aluat care are multiple straturi, realizate prin împăturire și întindere repetată, ceea ce îi dă o textură fragedă și pufoasă.

Există variații regionale ale acestui preparat. De exemplu, în unele părți ale Europei de Est, melcii cu nucă din foietaj pot conține miere sau alte tipuri de siropuri pentru un gust suplimentar. În unele țări, cum ar fi Franța, s-ar putea să găsești o variantă care include stafide sau rom.

Rețeta de melci cu nucă din foietaj

Preparare 15 minute
Gătire 25 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 1 pachet de aluat de foietaj (aproximativ 500grame), dezghețat
  • 100-150 grame de nuci măcinate
  • 150 grame de zahăr brun
  • 1 linguriță de scorțișoară (opțional)
  • 1 ou, bătut (pentru uns aluatul)

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius și tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt.

Într-un bol, amestecă nucile măcinate, zahărul brun și scorțișoara. Dacă dorești, poți adăuga și alte condimente sau chiar stafide.

Pe o suprafață de lucru curată, întinde aluatul de foietaj într-o formă dreptunghiulară, cu o grosime de aproximativ 4-5 mm.

resară uniform amestecul de nuci peste aluatul întins.

Începe să rulezi aluatul de la un capăt lung, cât mai strâns posibil, formând un sul.

Rulează bucățile astfel încât să semene cu melcii și așează-i pe o tavă de copt, lăsând un spațiu între ele.

Bate un ou și folosește o pensulă de bucătărie pentru a unge fiecare bucățică de aluat.

Introdu tava în cuptorul preîncălzit și coace timp de 20-25 de minute sau până când melcii devin aurii.

Scoate melcii din cuptor și lasă-i să se răcească puțin înainte de a servi.

Melcii cu nucă din foietaj se servesc calzi sau reci, pudrați cu zahăr.

Melcii cu nucă din foietaj sunt un desert perfect pentru orice ocazie, de la o petrecere la o simplă gustare. Sunt delicioși, ușor de preparat și pot fi adaptați gusturilor fiecăruia.

Pentru un gust mai intens, se poate adăuga în umplutură scorțișoară, cacao sau coajă de lămâie rasă.