Orez cu ciuperci la cuptor - o experientă culinară de neuitat. Ciupercile acoperite cu unt, aroma puternică a usturoiului și savoarea delicată a orezului se combină perfect pentru a crea un fel de mâncare gustos, care te va face să te întorci întotdeauna pentru mai mult.

Orez cu ciuperci la cuptor

Această rețetă gustoasă de orez la cuptor conține usturoi, cimbru și ciuperci și toate astea o fac o garnitură savuroasă perfectă. Durează doar câteva minute pentru a o pregăti și nu mai aveți nicio treabă odată ce ajunge în cuptor. Deci este un plus ușor și delicios pentru meniul de la cină.

Poate fi servit ca un fel de mâncare complet sau ca o garnitură la carne, pește sau legume.

Reșeta de orez cu ciuperci la cuptor

Preparare 10 minute
Gătire 35 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 650 g ciuperci, tăiate în sferturi
  • 50 g unt, topit (fierbinte, nerăcit)
  • 2 - 3 căței de usturoi, tocați
  • Sare și piper
  • 1,5 linguri de ulei de măsline

Pentru orez:

  • 300 de grame de orez cu bob lung, nefiert
  • 375 ml de supă de pui sau de legume, cu un conținut scăzut de sodiu
  • 315 ml de apă
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de praf de usturoi

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Puneți ciupercile într-un castron mare. Se toarnă peste ele unt topit, se adaugă usturoi, sare și piper. Apoi lăsați-le deoparte.

În paralel, puneți toate ingredientele pentru orez într-o tavă de copt. Amestecați-le astfel încât orezul să fie distribuit uniform.

După aceea, puneți ciupercile peste orez - ar trebui să acopere aproape toată suprafața (să fie „capacul” în timp ce orezul se gătește). Stropiți compoziția cu ulei de măsline.

Lăsați tava la cuptor în jur de 35 - 40 de minute sau până când ciupercile sunt aurii. La final, se scoate și se lasă să se odihnească 5 minute.

Opțional, adăugați unt și ceapă verde. Poftă bună!

Trucuri pentru cel mai bun orez cu ciuperci la cuptor

Cantitatea perfectă de ciuperci este atunci când acoperă suprafața tăvii într-un singur strat. În acest fel, ele vor acționa ca un „capac” pentru orez în timp ce se gătește, apoi, pe măsură ce ciuperca se micșorează, aceasta se va rumeni (atenție, partea care atinge orezul nu se rumenește).

Această rețetă se gătește cel mai bine cu orez cu bob lung, deoarece este mai puțin lipicios decât cel cu bob scurt și mediu. Basmati și Jasmine sunt la fel de bune și au cam același timp de gătire. Orezul cu bob mediu și scurt poate fi folosit în această rețetă, dar va fi puțin mai lipicios (pentru că așa este orezul cu bob scurt).

  • Orezul pentru risotto și pentru paella nu este potrivit
  • Dacă folosiți orez brun, nu ar trebui să puneți ciuperci deasupra la început. Acoperiți cu folie și coaceți timp de 30 de minute. Apoi îndepărtați folia, acoperiți cu ciuperci și dați tava la cuptor neacoperită pentru 30 - 35 de minute sau până când ciupercile devin aurii
  • Folosiți unt, nu margarină. Deși este ok și margarina, untul va avea un gust mult mai bun. În plus, untul nesărat este cel mai bun, deoarece există o cantitate destul de mare de sare în supa de pui
  • Puteți adăuga bucăți de pui sau chiar de carne de vită la acest amestec pentru a face o masă copioasă
  • Pentru o versiune vegetariană de orez la cuptor, utilizați doar supă de legume în locul supei de pui