Învață cum să faci o pâine împletită cu brânză și ceapă, perfectă pentru orice ocazie. Este perfectă pentru a fi servită ca aperitiv, gustare sau chiar ca fel principal.

Pâine împletită cu brânză și ceapă

Această pâine împletită cu brânză și ceapă este făcută cu un aluat bogat, cu unt și drojdie. Fiecare dintre cele patru fire din împletitură este umplută cu un amestec de ceapă caramelizată și brânză rasă.

Dincolo de faptul că este pur și simplu senzațională, poți încerca această rețetă și ca o modalitate de a evada puțin din rutina zilnică sau de a te destinde și a uita puțin de griji. Avantajul, la final, este că te alegi cu o pâine gustoasă și reconfortantă.

Modul de preparare, pe scurt

Pentru a face această pâine începe prin a face un aluat frumos de drojdie. Rulezi aluatul într-un dreptunghi, tai acel dreptunghi în patru fâșii și apoi umpli fiecare fâșie cu brânză și ceapă.

Poți pregăti umplutura cu o zi înainte sau în dimineața zilei în care plănuiești să o coci. Astfel, umplutura are timp să se răcească.

Pentru a umple aluatul, treci umplutura în linie pe mijlocul fiecăreia dintre cele patru benzi de aluat. Împăturește-le pe fiecare în jumătate și apoi strânge aluatul pentru a închide umplutura.

Acum ai patru fâșii umplute pe care le vei aranja una lângă alta. Strânge-le împreună în partea de sus și începe să împletești. În final, înfășoară împletitura într-o formă rotundă și strânsă, de melc, lasă aluatul să crească, unge-l cu ou bătut și dă-l la cuptor.

Împletitura, după bunul plac

Dacă te intimidează împletitura din patru fire sau pur și simplu nu vrei să o faci, poți face o împletitură din trei fire sau să îi dai aluatului de formă vrei tu. Nu îți va da nimeni vreo notă.

Cel mai important lucru este să nu te descurajezi, chiar dacă ți se pare că lucrurile nu merg bine. Această părere poate fi declanșată de câteva lucruri. O problemă obișnuită este ca firele să se despartă pentru a dezvălui umplutura. În acest caz, trebuie doar să îl strângi din nou peste umplutură și să îți continui treaba.

Sau poate simți că șuvițele de aluat se întind și devin din ce în ce mai lungi? Este în regulă, pentru că oricum le vei înfășura într-o formă rotundă. Continuă să împletești chiar dacă șuvițele sunt mai lungi decât tava de cuptor. Dacă aluatul este prea lipicios, pudrează-l cu puțină făină.

Alte ponturi

Poți folosi brânza maturată preferată, tare și sfărâmicioasă. Merge de minune un cheddar maturat, dar și Gruyere sau Parmezan sau ceva asemănător.

Dacă vrei să faci două pâini mai mici în loc de una singură mare, poți împărți aluatul în două, și să faci două împletituri mai mici. Însă, atenție! În acest caz timpul de coacere ar fi mai mic, astfel că este bine să supraveghezi pâinile cât sunt în cuptor, astfel încât să le scoți la timp.

Rețeta de pâine împletită cu brânză și ceapă

Ingrediente

Pentru umplutura de ceapă caramelizată și brânză:

  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • Două cepe galbene mari, tocate
  • Sare de mare cu bobul fin
  • 230 de grame de brânză cheddar maturată, rasă
  • 50 de grame de semințe de susan prăjite

Pentru aluat:

  • 540 de grame de făină nealbită, plus mai multă dacă este nevoie
  • Două linguri de zahăr
  • O linguriță și jumătate de sare de mare cu bobul fin
  • Două lingurițe și jumătate de drojdie uscată activă
  • 375 de mililitri de lapte cald sau lapte de ovăz
  • Un ou, bătut
  • 8 linguri de unt nesărat, la temperatura camerei

Pentru uns

  • Un gălbenuș de ou

Mod de preparare

Pentru umplutură

Poți face umplutura cu o zi sau două înainte și să o ții la frigider. Încinge uleiul de măsline la foc mediu spre mare și amestecă ceapa împreună cu un vârf generos de sare. Sotează, amestecând regulat, până când ceapa se rumenește și se caramelizează - timp de aproximativ douăzeci de minute.

Ia-o de pe foc, las-o să se răcească, după care amestecă brânza și aproape întreaga cantitate de semințe de susan. Dă amestecul deoparte sau pune-l în frigider până când ești gata să îl folosești.

În cazul în care ai pregătit umplutura din timp și ai refrigerat-o, adu-o la temperatura camerei înainte de a umple aluatul.

Pentru aluat

Mai întâi, tapetează o tavă de copt cu hârtie pergament și dă-o deoparte. Pentru a face aluatul, amestecă 240 de grame de făină, zahărul, sarea și drojdia într-un bol mediu. Adaugă laptele cald și amestecă doar până când nu mai vezi făină uscată.

Adaugă oul și untul și amestecă până când totul este încorporat. Adaugă restul de făină și amestecă până când obții un aluat frumos și moale.

Întoarce aluatul pe o suprafață ușor tapetată cu făină și frământă-l până când se formează un aluat omogen și nu prea lipicios. Mai presară făină, câte o lingură pe rând, dacă aluatul este prea umed sau lipicios. Este posibil să mai ai nevoie de vreo 30 de grame de făină în acest moment. Frământă aluatul timp de aproximativ cinci minute.

Dacă ai terminat de frământat, transferă aluatul într-un bol ușor uns cu ulei și acoperă-l cu un prosop de bucătărie curat sau o folie alimentară de plastic. Așază-l într-un loc ferit de curenți de aer și lasă-l să crească până când se dublează. De obicei, acest lucru se întâmplă într-o oră sau două.

Apasă ușor aluatul pentru a-l dezumfla. Întoarce-l pe o suprafață presărată cu făină și întinde-l într-un dreptunghi de aproximativ 30 pe 40 de centimetri. Taie aluatul pe lungime în fâșii de 7,6 centimetri lățime cu o mașină de tăiat pizza sau cu un cuțit.

Vei avea patru benzi. Împarte umplutura în patru porții egale și pune câte o porție în centrul fiecăreia dintre cele patru benzi, lăsând marginile libere. Îndoaie fiecare fâșie în jumătate și strânge pentru a închide umplutura pe toată lungimea fiecărei fâșii. În acest moment ar trebui să ai 4 „tuburi" de aluat umplut și este timpul să împletești.

Transferă rapid benzile de aluat pe tava de copt tapetată cu hârtie pergament, la câțiva centimetri una de cealaltă. În mod ideal, acestea vor fi cu partea îmbinată în jos. Prinde cele patru benzi împreună în partea de sus și începe să împletești.

Ia șuvița din stânga și trece-o peste două șuvițe (spre dreapta) și sub o șuviță înapoi în stânga. Treci pe partea cealaltă: Ia șuvița cea mai din dreapta și trece-o peste două șuvițe spre stânga și înapoi sub o șuviță spre dreapta.

Repetă, alternând de la partea stângă la partea dreaptă până când pâinea este completă. Procedura se rezumă cel mai ușor astfel: „Din stânga, peste două sub una, din dreapta, peste două sub una”.

Strânge capetele împreună. Acum, folosește-ți mâinile pentru a încolăci împletitura într-o spirală, ca o cochilie de melc. Partea de sus a împletiturii, cea mai plină, ar trebui să fie centrul, iar apoi continuă să înfășori până când ajungi la capăt. Bagă capătul înăuntru. Ar trebui să fie destul de strâns. Acoperă-l lejer și lasă-l să se dubleze într-un loc confortabil - de obicei între 30 de minute și o oră. În timp ce aștepți, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius cu un grătar în centru.

Ultimul pas este să bați un gălbenuș de ou cu două linguri de apă și să ungi aluatul cu acest amestec. Presară deasupra semințele de susan rămase.

Dă pâinea la cuptor până când devine aurie și gătită complet, timp de aproximativ 35 - 40 de minute. Dacă vrei, poți folosi un termometru pentru a te asigura că aluatul din centru atinge aproximativ 90 de grade Celsius. Transferă pâinea pe un grătar pentru a se răci.