Dacă ai crescut în România, e imposibil să nu fi gustat măcar o dată japoneze cu mac sau susan. Se găseau mereu la brutărie, calde, pufoase și ușor crocante deasupra. Dar adevărul e că făcute în casă sunt și mai bune. Nu doar pentru gust, ci și pentru că știi exact ce pui în ele.

Japoneze cu mac sau susan – de ce merită să le faci acasă

Japonezele cu mac sau susan sunt un fel de chifle răsucite, din aluat dospit, care se coc la cuptor până devin aurii și ușor crocante la exterior, dar moi și pufoase în interior. Nu sunt dulci, dar nici sărate. Sunt exact la mijloc – ceea ce le face perfecte pentru micul dejun, gustări sau chiar lângă un ceai. Se pot face simple sau cu semințe deasupra, cum îți plac.

Rețeta e una clasică, de brutărie. Poate ți le amintești din copilărie, de la brutăria din colț, unde se vindeau calde, cu miros de aluat proaspăt și mac prăjit. Vestea bună e că poți să le faci și tu acasă, fără să fie complicat. Ai nevoie doar de ingrediente de bază: făină, lapte, unt, drojdie, un pic de sare și zahăr. Iar pentru decor, mac sau susan. Atât.

Japonezele nu sunt greu de făcut, dar necesită puțin timp pentru dospit. Aluatul trebuie să crească frumos, iar asta cere răbdare. În schimb, obții ceva foarte gustos, din ingrediente simple, fără conservanți sau chestii pe care nu le poți pronunța. Și dacă ești genul care se relaxează când frământă un aluat sau când modelează forme, o să-ți placă mult partea de pregătire.

Ce e interesant e că macul și susanul nu sunt doar pentru gust. Au și beneficii. Macul e bogat în calciu și grăsimi bune, iar susanul are fibre și minerale. Sigur, nu mănânci japoneze pentru sănătate, dar e bine să știi că nu sunt chiar goale de conținut nutritiv.

Rețeta nu e dietetică – conține unt și lapte, deci are ceva calorii. Dar dacă le faci o dată pe săptămână sau doar la ocazii speciale, nu-i nicio problemă. Și mai important, știi exact ce pui în ele.

Poți să le faci dimineața, în weekend, când ai mai mult timp. Sau seara, și le lași să se răcească bine ca să le ai gata pentru a doua zi. Sunt bune calde, dar rezistă și 2-3 zile dacă le ții în cutie închisă sau într-un prosop curat. Le poți lua și la pachet, la școală sau la birou.

Asta sunt japonezele: simple, gustoase, făcute cu mâna ta. O combinație între o chiflă pufoasă și un covrig de casă. Și da, merită să le încerci măcar o dată. După aceea o să le tot repeți.

Preparare 1 oră și 50 minute
Gătire 25 minute
Timp total 2 ore și 15 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

  • 500 grame făină albă
  • 300 ml lapte (călduț)
  • 50 grame unt topit
  • 25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame drojdie uscată)
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr

Pentru uns și decor

  • 1 gălbenuș de ou
  • 3 linguri de lapte
  • Semințe de mac
  • Semințe de susan

Mod de preparare

Cum se face aluatul

Într-un castron mic, pune drojdia proaspătă și zahărul. Amestecă până se lichefiază.

Adaugă 3-4 linguri de lapte călduț și 2 linguri rase de făină. Amestecă bine. Lasă la loc cald, ferit de curent, până se umflă și apar bășicuțe. Asta e maiaua.

Într-un bol mare, cerne făina de două ori și amestec-o cu sarea.

Fă o gropiță la mijloc. Pune acolo maiaua și restul de lapte călduț.

Frământă bine. Când făina s-a încorporat, adaugă untul topit. Continuă să frămânți până ai un aluat neted și nelipicios.

Unge fundul bolului cu puțin ulei. Pune aluatul acolo. Acoperă și lasă la crescut până își dublează volumul (aproximativ 1 oră).

Formarea japonezelor

După ce aluatul a crescut frumos, pune un pic de ulei pe masa de lucru sau pe blatul din bucătărie, ca să nu se lipească. Apoi scoate aluatul și pune-l pe masă.

Împarte-l în bucăți cât mai egale. Cam cât un ou mai mare fiecare bucată. Din cantitatea de aluat ies de obicei 10-12 bucăți.

Ia o bucată și ruleaz-o cu mâinile până obții un sul lung, de aproximativ 35-40 de cm. Ca un șnur mai gros.

Îndoaie sulul la mijloc, ca și cum ai forma litera „U”.

Apoi răsucește cele două capete între ele de 2-3 ori, ca un șnur răsucit.

O să-ți iasă o formă răsucită, cu o buclă la capătul de sus și două capete libere jos.

Ia acea buclă (de sus) și o aduci în jos, peste partea în care s-au răsucit capetele. Practic, o pliezi invers.

Acum iei cele două capete libere și le treci prin bucla asta, de jos în sus, ca și cum ai face un nod. Gata, ai făcut o japoneză!

Dacă ți se pare complicat, nu e nicio problemă. Poți pur și simplu să rulezi fiecare bucată de aluat într-un sul și să o faci melc, adică să o răsucești în spirală. Sau poți să formezi doar un nod simplu, ca la covrig. Nu contează forma perfectă – după ce se coc, toate vor fi gustoase și rumenite. Gustul rămâne același, indiferent de model.

Pregătirea pentru copt

Pune hârtie de copt într-o tavă.

Așază japonezele în tavă, lăsând spațiu între ele.

Lasă-le la crescut încă 30 de minute.

Amestecă gălbenușul cu laptele. Unge fiecare japoneză.

Presară deasupra mac, susan sau ambele.

Coacere

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Coace japonezele până se rumenesc frumos, cam 20-25 de minute.

Truc util: Dacă vrei ca japonezele să fie și mai moi, poți pune un vas mic cu apă pe fundul cuptorului în timpul coacerii. Aburul ajută aluatul să rămână pufos.