Turta de mălai sau pâinea cu mălai este o rețetă tradițională românească. Pentru cine știe să facă mămăligă sau pâine, este floare la ureche să prepare turta de mălai.
Turta de mălai vă poate transporta înapoi în timp, în vremurile bunicilor și străbunicilor, care obișnuiau să o mănânce adesea, pregătită la cuptor de cărămidă sau țest, lângă orice fel de mâncare, atât vara, cât și iarna, în contextul în care pâinea era scumpă.
Această rețetă, ce are o tradiție românească îndelungată, este foarte ieftină. Este nevoie de doar patru ingrediente accesibile, iar modul de preparare este floare la ureche pentru oricine, indiferent de cât de multă experiență ar avea în bucătărie.
Ingrediente
- 250 de grame de făină de grâu
- 750 de grame de mălai
- Doi litri de apă
- Două lingurițe de sare
Mod de preparare
Primul pas în prepararea unei turte de mălai este pregătirea unui păsat – adică un fel de mămăligă moale. Pentru a o obține, puneți la fiert o oală cu apă și două lingurițe de sare. Apa trebuie să ajungă la aproximativ 70 de grade.
Atenție! Apa nu trebuie să dea în clocot. Altfel, este posibil ca mălaiul să formeze cocoloașe, ceea ce trebuie să fie evitat. Când apa este suficient de caldă, turnați două polonice de mălai și amestecați în mod constant și cu multă grijă, timp de aproximativ 10 minute. Adăugați treptat mai mult mălai, amestecând, până când obțineți consistența unei mămăligi moi.
Separat, pregătiți un bol mare în care să turnați toată făina de grâu. Apoi, puneți mămăliga moale, fierbinte, peste făină. Amestecați totul foarte bine, până când obțineți o compoziție fină.
Lăsați puțin amestecul la răcit. Apoi, începeți să modelați turta. Separat, ungeți o tavă cu puțin unt, după care așezați turta în ea, cu grijă. Umeziți-vă mâinile cu puțină apă și modelați partea de sus a turtei, astfel încât să închideți crăpăturile formate la suprafața ei.
În cele din urmă, puneți tava la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ o oră, până când turta din mălai și făină de grâu se coace foarte bine și arată rumenită.
Cu ce se mănâncă turta de mălai
După ce se răcește, puteți savura turta de mălai și făină de grâu lângă brânză prospătă, smântână și roșii sau lângă diverse feluri de mâncare, precum:
- saramură de pește
- ostropel de pui
- iahnie de fasole
- ciulama de ciuperci
- pește la grătar cu sos de usturoi și iaurt
- pește prăjit
- sarmale în foi de viță sau în frunze de varză
- ardei umpluți
- borș de fasole
- ciorbă de legume sau cu perișoare ori felul preferat de ciorbă