Piept de pui la cuptor - urmați 4 pași simpli pentru cel mai fraged, suculent și aromat piept de pui la cuptor. Este ușor de personalizat cu condimentele și marinatele preferate!

Piept de pui la cuptor, fraged și suculent

Deși este incredibil de versatil, atunci când este gătit incorect, pieptul de pui la cuptor poate deveni cauciucat, tare, uscat și, sincer, pur și simplu lipsit de gust.

Din fericire, este foarte simplu să învățați cel mai bun mod de a găti pieptul de pui. În plus, urmând acest proces în 4 pași și sfaturile noastre de mai jos, vă puteți bucura de o friptură la cuptor super suculentă, fragedă și delicios gătită de fiecare dată.

Rezultatul este o proteină simplă, cu efort redus, pe care o puteți chiar pregăti și savura pe parcursul mai multor zile.

Ingrediente necesare pentru pui la cuptor

Pentru această rețetă savuroasă aveți nevoie ingrediente pe care, probabil, le aveți deja în bucătărie.

  • Piept de pui: Noi folosim piept de pui dezosat și fără piele, dar puteți folosi pui cu piele, dacă preferați. Dacă folosiți carne congelată, asigurați-vă că este complet dezghețată înainte de a o găti și alegeți bucăți de dimensiuni similare pentru a se găti uniform.
  • Saramură: Tot ce aveți nevoie pentru o saramură simplă de pui este sare și apă pentru a face soluția salină. Vă recomandăm să folosiți sare Kosher, nu sare de masă.
  • Ulei sau unt: Nouă ne place untul topit, dar merge și uleiul de măsline. Această grăsime ajută condimentele să se lipească de carne și blochează sucurile în interiorul cărnii.

Condimente pentru piept de pui

Am folosit un condiment pentru pui simplu, dar super aromat, făcut din:

  • Praf de usturoi
  • Paprika afumată
  • Oregano uscat (sau condiment italian)
  • Sare și piper - sarea este opțională, deoarece carnea va fi sărată și de la saramură
  • Zahăr brun - Sau alte tipuri de zahăr. Acesta se caramelizează și adaugă culoare pieptului de pui la cuptor. Și, de asemenea, ajută ca puiul să fie mai suculent, rămânând în același timp savuros. Cu toate acestea, omiteți-l dacă nu vă place.

Dacă vă place carnea ușor picantă, adăugați puțin piper cayenne sau pudră de chilli la amestecul de condimente.

Saramură pentru un piept de pui suculent

Deși mărește timpul de preparare al rețetei, este un pas pe care noi îl recomandăm cu căldură pentru cel mai suculent și fraged piept de pui la cuptor. Dar ce este mai exact o saramură? Este o soluție de sare dizolvată în apă (de obicei, în jur de 6% sare la apă în greutate).

Cum funcționează o saramură? Pe măsură ce puiul stă în saramură, sarea dizolvă proteinele din carne, permițându-i acesteia să rețină mai multă umiditate în timpul gătitului. Umiditatea se va păstra cu 40% mai mult atunci când gătiți pui în saramură.

Este incredibil de ușor să preparați această saramură simplă. Pur și simplu combinați apa caldă și sarea într-un vas mare, amestecând până când sarea se dizolvă.

Cât timp se ține pieptul de pui în saramură

Puneți puiul în saramură, asigurându-vă că este complet scufundat și lăsați-l timp de minimum 15 minute. Noi recomandăm să-l lăsați câteva ore (până la 4 ore) acoperit în frigider, dacă aveți timp.

Dacă țineți carnea în saramură timp de peste 2 ore, clătiți puiul pentru a elimina excesul de sare.

Rețeta de piept de pui la cuptor

Preparare 25 minute
Gătire 15 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 700 g de piept de pui - 4 bucăți

Pentru saramură

  • 1,2 l de apă caldă, dar nu clocotită
  • 2 linguri de sare

Condimente

  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 1 linguriță de boia de ardei
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 lingură de zahăr brun opțional, dar ajută la rumenire și umiditate
  • 1/2 linguriță de piper negru
  • 1/2 linguriță de sare, opțional (puiul va fi sărat și de la saramură)
  • 25 g de unt topit sau ulei de măsline

Pentru iuțeală, adăugați pudră de chilii/pudră de Cayenne!

Mod de preparare

Faceți saramura

Combinați apa caldă și sarea într-un vas mare, amestecând până când sarea se dizolvă.

Asigurați-vă că folosiți un recipient în care să încapă tot puiul.

Puneți pieptul de pui la saramură

Transferați puiul în saramură, asigurându-vă că este complet scufundat. Carnea se poate ține în saramură timp de minim 15 minute, deși noi recomandăm câteva ore (până la 4 ore), acoperit în frigider.

Dacă puneți pieptul de pui în saramură timp de peste 2 ore, clătiți carnea pentru a elimina excesul de sare.

Bateți pieptul de pui

După ce puiul a fost pus în saramură, scoateți-l din soluția de sare și uscați-l cu prosoape de hârtie.

Transferați puiul într-o pungă mare și, folosind un ciocan de carne (sau un sucitor), frăgeziți ușor puiul și uniformizați bucățile de carne, astfel încât să aibă aceeași grosime.

Se condimentează pieptul de pui

Într-un castron mic, combinați toate condimentele, zahărul brun (dacă folosiți) și untul topit sau uleiul și amestecați bine. Apoi, fie turnați marinata în pungă pentru a acoperi bucățile, fie frecați generos fiecare bucată înainte de a o transfera într-o tavă de copt.

Coaceți pieptul de pui la cuptor

Coaceți puiul timp de aproximativ 15-18 minute la 220ºC. Opțional, porniți grătarul pentru câteva minute la sfârșit pentru a rumeni mai mult partea superioară.

Piepturile de pui mai mari (285g+) vor avea nevoie de 20-25 de minute pentru a se găti, așa că folosiți un termometru pentru carne pentru rezultate cât mai precise.

Pentru a vă asigura că puiul este gătit corespunzător, folosiți un termometru pe care îl introduceți în cea mai groasă parte a puiului. Temperatura internă trebuie să ajungă la 75ºC pentru a putea fi consumat în siguranță.

Scoateți puiul din cuptor și lăsați-l să se odihnească timp de 5-8 minute, acoperit lejer cu folie de aluminiu.

Pentru a evita gătitul excesiv, vă recomandăm să gătiți până când temperatura internă ajunge la 71ºC. Căldura reziduală, în timp ce se odihnește, îl va aduce la peste 75ºC.

Trucuri pentr cea mai bună friptură de de pui la cuptor

  • Tamponați puiul înainte de asezonare: Acest lucru va ajuta condimentele să se lipească mai bine de carne.
  • Condimentați corespunzător puiul: Condimentele trebuie să acopere puiul în mod egal pe ambele părți pentru cea mai bună aromă absolută.
  • Experimentați cu condimentele și marinatele: Puteți experimenta diferite moduri de a aromatiza pieptul de pui la cuptor.
  • Ajustați sarea adăugată: În funcție de cât de mult timp țineți puiul la saramură, carnea va absorbi din sare, așa că este posibil să doriți să omiteți complet sarea din condimente. Puteți adăuga sare atunci când serviți puiul.
  • Lăsați puiul să se odihnească: În acest timp, sucurile din interiorul puiului se depun și se redistribuie, iar pieptul va fi perfect suculent. Dacă îl tăiați prea repede, sucurile curg în farfurie.
  • Folosiți sucul din tigaie: Orice suc din tigaie după coacere constituie un sos delicios pe care îl puteți stropi peste pieptul de pui atunci când îl serviți.

Cum se păstrează friptura de pui la cuptor

Lăsați puiul să se răcească și apoi depozitați-l într-un recipient etanș (sau într-o farfurie învelită cu folie de plastic) timp de 3-4 zile. Nu lăsați niciodată puiul afară mai mult de 2 ore la temperatura camerei.

Pentru a reîncălzi pieptul de pui fără a-l usca, vă recomandăm să îl puneți într-o oală / cratiță cu capac și să îl fierbeți la foc mic cu un strop de apă până se încălzește. Aburul îl va menține fraged. Alternativ, faceți același lucru în cuptor, adăugând suficient lichid pentru a acoperi fundul tăvii, acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți resturile până se încălzesc (aproximativ 10-12 minute).

Calorii și valori nutriționale

O bucată de piept de pui la cuptor are 360 calorii.

  • Calorii

    360kcal

  • Proteine

    36g

  • Carbohidrați

    4g

  • Zaharuri

    3g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    22g

  • Grăsimi saturate

    8g

  • Colesterol

    125mg

  • Sodiu

    450mg

  • Potasiu

    410mg

  • Calciu

    35mg

  • Fier

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.