Cerealele sunt o alegere foarte hrănitoare și sățioasă și nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație echilibrată. Mai ales în perioada postului, cerealele vă asigură necesarul de carbohidrați și fibre de care organismul are nevoie și există o mulțime de idei și rețete pentru a le prepara, fie că vorbim despre cereale clasice sau pseudo-cereale.
Astăzi vă propunem o rețetă orientală, de post, de pilaf de bulgur cu legume. Este delicios, aromat, datorită condimentelor, și poate fi servit atât ca fel de mâncare în sine, cât și ca garnitură. Dacă nu țineți post, alăturați-i o carne și un sos de iaurt și garantăm că alegerea nu vă va dezamăgi.
Timp total 30 minute
Ingrediente
- 170 g bulgur
- 1 cățel de usturoi
- 1 ceapă
- 3 linguri ulei de măsline
- 1/2 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță chimion
- 250 ml supă de legume sau apă
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 1 linguriță ghimbir ras
- sare
- piper
- mentă proaspătă
- pătrunjel proaspăt
- zeamă de lămâie
- 60 g nuci prăjite
Mod de preparare
Puneți o tigaie cu puțin ulei la încins. Tocați mărunt ceapa și usturoiul. Tăiați morcovul și ardeiul cubulețe cât mai mici.Când uleiul s-a încins, puneți legumele în tigaie și căliți-le 10-12 minute. Adăugați sare și piper, după care bulgurul, chimion și turmeric. Amestecați bine, astfel încât bulgurul să fie amestecat cu legumele din tigaie și cu uleiul, după care turnați supa de legume sau apa.
Puneți ghimbirul răzuit și lăsați să fiarbă totul împreună. Acoperiți cu un capac și fierbeți aproximativ 15 minute, sau până când bulgurul a absorbit lichidul complet și s-a înmuiat. Amestecați din când în când.
Dați la o parte de pe foc și lăsați să stea câteva minute, timp în care tocați verdețurile și trageți puțin la tigaie nucile tocate. Presărați mentă și pătrunjel proaspăt peste pilaful de bulgur, zeamă de lămâie după gust și decorați cu nuci prăjite.
Serviți pe post de garnitură sau fel principal. Poftă bună!