Cum se gătește corect bulgurul și cât timp se fierbe

Tipuri de bulgur

Bulgurul este o cereală integrală obținută prin fierberea grâului, apoi prin uscarea și spargerea acestuia în diferite dimensiuni.

Există patru tipuri principale de bulgur: fin, mediu, grosier și extra grosier. Cel fin are o textură asemănătoare cu cea a cușcușului, este un bob ce se gătește rapid și nu trebuie să fie fiert. Este suficient să îl înmuiați timp de câteva minute în apă fierbinte.

Pe de altă parte, bulgurul grosier este o cereală integrală pe care o puteți găti pe aragaz cu doar puțin lichid și un vârf de cuțit de sare. Însă, ambele tipuri de bulgur se prepară ușor și fără complicații, în doar câteva minute.

Cât timp durează pentru a fi gătit bulgurul

Gătitul bulgurului nu durează mult. Bulgurul grosier trebuie să fiarbă în apă sau supă pe aragaz timp de aproximativ 12 minute, până când devine fraged și tot lichidul este absorbit. Apoi, trebuie să-l lăsați să stea timp de 10 minute, acoperit și nemișcat, pentru un bulgur perfect pufos și fraged, cu o textură plăcută.

Grâul bulgur fin nu are nevoie să fie gătit deloc, putând fi pus la înmuiat în apă fierbinte într-un bol termorezistent timp de 10 până la 15 minute.

Care este raportul corect între apă și bulgur

Pentru un preparat perfect, cel mai important este să respectați raportul corect între apă ori supă și bulgur. Acest raport este valabil pentru orice tip de bulgur, indiferent de mărimea acestuia, cu excepția cazului în care îl gătiți în aparatul de gătit orez.

Pe scurt, raportul apă sau supă de pui ori de legume și bulgur pentru fiecare metodă de gătit este:

  • Pentru aragaz - 1:2 - O parte de grâu bulgur la două părți de apă sau supă
  • Pentru cuptorul cu microunde - 1:2 - O parte de grâu bulgur la două părți de apă sau supă
  • Pentru Slow Cooker - 1:3 - O parte de grâu bulgur la trei părți de apă sau supă

Cum să gătești bulgur fin

Există un motiv pentru care unii oameni se referă la bulgur fin ca fiind „bulgur cu fierbere rapidă”. Similar cu celelalte tipuri, acesta are o aromă subtilă de nuci. Întrucât este atât de fin, nu este nevoie să îl gătiți pe aragaz. În schimb, pur și simplu înmuiați-l în lichid fierbinte. Iată cum se trebuie să procedați:

  • Puneți o parte de bulgur fin într-un castron mare și turnați peste el două părți de apă fierbinte sau bulion de legume sau de pui.
  • Lăsați bulgurul să se înmoaie timp de 10 sau 12 minute. Timpul de gătire pentru bulgur fin nu ar trebui să fie mai mare de 12 minute, dar nu ezitați să gustați și să îl lăsați să stea mai mult dacă este necesar. Înmuiați-l cu o furculiță și folosiți-l în rețeta pe care doriți să o pregătiți.

Cum să gătești grâul bulgur grosier pe aragaz

Gătirea pe aragaz este cea mai potrivită pentru bulgur mediu-grosier, măcinat grosier și extra-grosier. Cu toate acestea, timpul de gătire ar putea fi ușor diferit în funcție de cât de fin sau grosier este bulgurul.

Puneți o parte de bulgur, două părți de apă și sare într-o cratiță de dimensiuni medii, la foc mediu. Amestecați. Apoi, aduceți la punctul de fierbere, puneți capacul, reduceți focul la mic și gătiți până când lichidul este absorbit complet.

  • Pentru bulgur de grosime medie, timpul de gătire ar trebui să fie de aproximativ 12 minute.
  • Însă, pentru cel grosier, timpul de gătire ar trebui să fie de 12 până la 14 minute.
  • Pentru cel foarte grosier, timpul de gătire este de aproximativ 15 minute.

După ce bulgurul a fiert, lăsați-l să se odihnească timp de 5 până la 10 minute, cu capacul pe foc.

În cele din urmă, tot ce vă mai rămâne de făcut este să-l amestecați cu ajutorul unei furculițe și să-l serviți așa cum doriți.

Cum se gătește bulgurul la microunde

Cel mai rapid mod de a găti bulgur este în cuptorul cu microunde. De la început până la sfârșit, este nevoie de aproximativ 13 minute pentru ca acesta să fie gata. Bulgurul mediu, care este cel mai popular, este perfect atunci când este preparat în acest fel.

Timpul de gătire pentru alte tipuri de bulgur, mai grosiere, ar putea fi de unul până la trei minute, în funcție de mărime, și ar trebui să fie ajustat în consecință.

Însă, pentru bulgurul mediu, puneți o parte de bulgur într-un bol mare de sticlă rezistent la cuptorul cu microunde. Turnați două părți de apă peste el. Dacă doriți, puteți adăuga și un vârf de cuțit de sare.

Puneți o farfurie rezistentă la cuptorul cu microunde sau un capac peste bol, asigurându-vă că îl acoperă în întregime.

Puneți bulgurul la cuptorul cu microunde la putere maximă timp de cinci minute, scoateți-l cu grijă din cuptorul cu microunde, amestecați-l, puneți capacul și mai puneți-l la microunde pentru încă trei minute.

Când este gata, s-ar putea să observați puțin lichid în vas. Acest lucru este normal. Scoateți-l din cuptorul cu microunde și lăsați-l să stea pe tejghea timp de cinci minute. În acest timp, apa va fi complet absorbită de bulgur. După aceea, amestecați cu o furculiță și serviți.

Cum se gătește bulgurul la Slow Cooker

Dacă preferați să folosiți un Slow Cooker, amestecați două părți de bulgur, clătit și bine scurs, și șase părți de apă. Gătiți la temperatură mare timp de una până la două ore. Lăsați bulgurul să stea timp de 15 minute.

Cât timp poate fi păstrat bulgurul gătit

Bulgurul fiert poate fi păstrat într-un recipient etanș în frigider timp de până la patru zile. Acesta poate fi, de asemenea, congelat într-un recipient sau într-o pungă ce să reziste la congelator timp de până la trei luni. Pentru a reîncălzi bulgurul refrigerat, adăugați-l într-o cratiță cu puțină apă, la foc mediu, până se încălzește.

Moduri de utilizare a bulgurului

Bulgurul este un aliment incredibil de versatil. Bulgurul grosier poate fi transformat într-un pilaf delicios. În plus, acesta este un ingredient excelent pentru a face ca supele, tocănițele sau alte mâncăruri să fie mai sățioase și mai bogate în nutrienți.

Bulgurul grosier poate fi folosit de obicei în orice rețetă care necesită orez brun. Orezul și bulgurul se aseamănă destul de mult ca gust și textură.

Bulgurul fin poate fi folosit în aproape orice rețetă ce necesită cușcuș. De asemenea, bulgurul fin este folosit în tabbouleh, o salată mediteraneană populară.

Datorită aromei sale ușoare de nucă, bulgurul este, de asemenea, o garnitură nutritivă alături de proteina preferată: pui, somon sau miel.