Pilaful turcesc de bulgur este sănătos, consistent și ușor de gătit. Acest preparat este o alternativă excelentă la orez sau pâine și poate fi servit ca atare sau alături de multe feluri de mâncare, la prânz sau la cină.

Pilaf de bulgur - rețeta turcească

Acest preparat se gătește cu doar câteva ingrediente și se numără printre alimentele de bază la mesele turcești. Numeroase feluri de mâncare, cum ar fi farfuria doner, conțin o garnitură de bulgur. Servit cu un pic de iaurt, acest fel de mâncare este foarte reconfortant. Fiecare mamă din Turcia știe cum să îl pregătească.

Tot ce trebuie să știți despre bulgur

Bulgurul se obține prin fierberea grâului integral și uscarea acestuia, apoi prin măcinarea lui în diferite dimensiuni de boabe, de la fine la grosiere. Bulgurul fin este folosit de obicei pentru salate precum tabbouleh sau vinete umplute. Bulgurul grosier este folosit de obicei pentru a face pilaf.

Întrucât bulgurul este aproape precopt, este nevoie de mai puțin timp pentru a-l găti în comparație cu cel necesar pentru prepararea grâului integral. Bulgurul are o aromă asemănătoare cu cea de nucă, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru garnituri și feluri de mâncare principale.

Cum a devenit bulgurul un aliment de bază în bucătăria turcească

Pe vremea otomanilor, orezul era considerat un produs de lux ce nu era la îndemâna oricui. Astfel, bulgurul a devenit un produs de bază în bucătăria turcească. Până în prezent, bulgurul rămâne un ingredient principal în aproape fiecare casă turcească, chiar dacă pilaful de orez a devenit și el popular.

În bucătăria turcească, bulgurul de toate felurile este folosit în numeroase moduri, pentru a prepara diverse garniturii, salate, dar chiar și chiftele vegane.

Bulgurul este foarte sănătos și este plin de fibre, fiind un aliment de bază vegetarian și vegan cu puține calorii. Cu toate acestea, bulgurul conține gluten, pentru că este făcut din grâu integral. Prin urmare, dacă aveți o dietă fără gluten, trebuie să țineți cont de acest lucru.

Rețeta turecească de pilaf de bulgur

Preparare 10 minute
Gătire 35 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 350 de grame de bulgur grosier
  • 800 de mililitri de apă
  • Două linguri de ulei de măsline
  • O ceapă mare tăiată în cubulețe
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • Un ardei verde tăiat cubulețe
  • 3 roșii roma tăiate mărunt
  • 1,5 linguri de pastă de tomate
  • O jumătate de linguriță de sare
  • O jumătate de linguriță de piper negru

Mod de preparare

Puneți bulgurul într-un bol și clătiți-l de câteva ori. Dați-l deoparte. Separat, încingeți uleiul de măsline într-o oală, la foc mediu. Sotați ceapa până când devine translucidă și apoi adăugați usturoiul tocat mărunt. Gătiți timp de un minut.

Adăugați ardeiul verde tăiat cubulețe și gătiți timp de câteva minute până când se înmoaie. Adăugați și roșiile tăiate și amestecați bine. Gătiți până când acestea încep să își elibereze sucul.

Adăugați pasta de roșii și amestecați bine pentru ca aceasta să se combine cu celelalte ingrediente. Adăugați sarea și piperul și adăugați bulgurul clătit. Amestecați bine.

Dați focul la mediu spre mare și adăugați apa. Odată ce ajunge la punctul de fierbere, reduceți focul la mediu, acoperiți oala cu un capac și gătiți timp de aproximativ 20 - 25 de minute până când apa se evaporă aproape complet.

Apoi, înfășurați capacul oalei într-un prosop de bucătărie curat și puneți-l pe oală. Dați focul la mediu spre mic și gătiți pentru încă 10 minute. Opriți focul și lăsați bulgurul să stea neatins timp de cinci minute, după care amestecați-l cu o furculiță și este gata de servit.

Trucuri utile pentru cel mai bun bulgur turcesc

După cum am menționat mai sus, bulgurul vine în diferite dimensiuni. Pentru a face pilaf de bulgur turcesc, ar trebui să căutați bulgur grosier. În ceea ce privește culoarea, s-ar putea să vedeți disponibile atât varietăți deschise, cât și închise. Pentu această rețetă este recomandat bulgurul deschis la culoare.

Bulgurul absoarbe apa pe măsură ce se gătește și devine pufos. Verificați apa în timp ce gătiți bulgurul și adăugați mai multă apă, câte 80 de mililitri, dacă nu este încă fiert. În loc de apă puteți folosi supă de legume sau de pui.

Dacă vă mai rămâne bulgur, puneți-l într-un recipient ce se închide etanș, dați-l la frigider și consumați-l în termen de cinci zile. Îl puteți reîncălzi în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, la foc mediu spre mic.

Puteți adăuga oricând mai multe legume la bulgur, cum ar fi ciuperci, porumb sau mazăre verde, după preferință.

De altfel, aromele acestui fel de mâncare provin de la toate legumele folosite și de la sare și piper. Dacă doriți să îi dați preparatului mai multă savoare, adăugați câțiva fulgi de ardei iute.

Care este diferența dintre cușcuș și bulgur

Cușcușul este un ingredient de bază în bucătăria nord-africană, în timp ce bulgurul este un ingredient comun în bucătăria din Orientul Mijlociu și în unele bucătării mediteraneene.

O altă diferență dintre cele două ingrediente este că spre deosebire de cușcuș, bulgurul se găsește în diferite dimensiuni, de la fin la extra grosier.

Bulgurul este făcut din grâu integral, în timp ce cușcușul este făcut din griș, ce se obține din grâu decorticat și zdrobit.