Pilaful de bulgur în stil libanez este consistent, sănătos și delicios; este plin de fibre și se poate personaliza după gust. Rețetă este ușoară și se poate servi ca atare, cu pâine, sau ca garnitură la pui sau carne de vită.

Pilaf de bulgur - rețetă libaneză

Ați auzit probabil de bulgur folosit pentru a face salată tabbouleh și alte mâncăruri mediteraneene. Își are originea în Orientul Mijlociu, are o aromă de nucă și vine în câteva dimensiuni diferite. În general, puteți folosi varianta de bulgur fin în tabbouleh, iar cea mai grosieră în tocănițe.

Bulgurul este un aliment bogat în fibre care îmbunătățesc digestia și ajută tranzitul intestinal. Are mai puține calorii, mai puține grăsimi și mai multe fibre decât orezul brun. Și, având în vedere conținutul de vitamine și minerale, poate ajuta și la pierderea în greutate.

Ce bulgur este cel mai bun pentru această rețetă

Pentru că această rețetă nu necesită gătirea bulgurului, folosim bulgur fin. Dacă doriți să folosiți bulgur grosier, cu bob mai mare, gătiți-l în lichid la foc mic timp de 15 minute, până când tot lichidul este absorbit.

Rețeta libaneză de pilaf de bulgur

Preparare 5 minute
Gătire 15 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 60 de grame de pastă de tomate
  • 1 roșie tăiată mărunt
  • 1/4 ardei verde tocat fin
  • 300 grame de bulgur fin
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru
  • 1 cutie de năut clătit și scurs
  • 750 ml supă de pui
  • 1 lingură de pătrunjel tocat mărunt

Mod de preparare

Încălziți uleiul de măsline într-o oală mare la foc mediu. Adăugați ceapa și gătiți-o până se înmoaie și devine translucidă, aproximativ 5-7 minute.

Adăugați pasta de tomate, roșiile tocate și ardeii verzi și continuați să gătiți împreună cu ceapa, aproximativ 2-3 minute.

Adăugați bulgurul, chimenul, sarea și piperul și amestecați până când bulgurul este complet acoperit de pasta de roșii, aproximativ 2-3 minute.

Adăugați năutul deasupra, împreună cu 3 căni de supă de pui sau apă și amestecați bine. Se ia de pe foc, se pune capacul și se lasă bulgurul să absoarbă lichidul timp de 10 minute. Se îndepărtează capacul și se amestecă cu o furculiță.

Se servește cu pătrunjel tocat și legume proaspete.

Sfaturi utile pentru cel mai bun pilaf de bulgur în stil libanez

  • Păstrați resturile într-un recipient ermetic. Acestea vor rezista până la 5 zile și pot fi reîncălzite în cuptorul cu microunde sau pot fi savurate reci.
  • Nu clătiți bulgurul. Bulgurul este pre-gătit, așa că nu este nevoie să îl clătiți.
  • Folosiți o oală suficient de mare. Bulgurul își va dubla volumul atunci când adăugați lichidul. Și poate continua să se umfle dacă adăugați mai târziu mai mult lichid, cum ar fi uleiul de măsline.
  • Nu săriți peste chimen. Aroma de chimen completează foarte bine bulgurul și năutul, dar și ajută la digestia boabelor de bulgur.
  • Ajustați cantitatea de lichid. Am constatat că un raport de 2:1 pentru lichid și bulgur fin funcționează foarte bine, dar dacă textura nu vă este pe plac, puteți adăuga mai mult lichid și bulgurul va continua să se umfle.
  • Adăugați carne de vită sau de pui. Dacă folosiți carne de vită sau de pui în rețetă, le puteți fierbe în avans și puteți folosi lichidul lor în loc de apă în rețetă. Puteți, de asemenea, să le rumeniți mai întâi, să le puneți deoparte și apoi să le adăugați în etapa în care se adaugă năutul.
  • În loc de bulgur fin, puteți folosi bulgur obișnuit. Dar, în acest caz, va trebui să fierbeți bulgurul timp de 15 minute la foc mic.
  • În loc de roșii proaspete, puteți folosi roșii la conservă. Dar tăiați-le fin pentru a nu domina mâncarea.
  • În loc de năut, puteți folosi fasole sau alte legume

Cu ce se servește pilaful de bulgur?

Puteți servi pilaful de bulgur ca atare sau puteți adăuga condimente precum măsline, ardei murați și ulei de măsline suplimentar. Dacă sunteți în căutarea unor idei de de rețete mediteraneene pe care să le serviți cu pilaf de bulgur, încercați:

  • Pui la grătar
  • Shaorma de vită
  • Shish Taouk (frigărui libaneze)