O prăjitura cu căpșuni și iaurt, ușoară și delicioasă. Descoperiți rețeta simplă și rapidă aici!

Prăjitură cu căpșuni și iaurt

Această prăjitură simplă îmbină dulceața căpșunilor proaspete cu cremozitatea iaurtului, rezultând o desert perfect pentru orice ocazie.

Căpșunile sunt fructe de sezon îndrăgite datorită gustului lor dulce și aromei lor atrăgătoare. Bogate în vitamine, în special vitamina C, căpșunile sunt un fruct nutritiv care adaugă o notă proaspătă și vibrantă oricărei prăjituri.

Prăjitura cu căpșuni și iaurt este perfectă dacă vă doriți un desert ușor de făcut, dar de efect, gustos și reconfortant. Cu un miez moale și umed, aceasta este completată de un sos de căpșune irezistibil și se potrivește de minune lângă o ceașcă de cafea sau o cană cu ceai.

Cum să alegeți cele mai bune căpșune pentru prăjitură

Ca să alegeți cele mai bune căpșune, pentru a le consuma ca atare ori cu zahăr sau pentru a le folosi în această rețetă ori în altele este recomandat să fiți atenți la anumite detalii, cum ar fi:

Culoarea: Căutați căpșune care sunt de un roșu aprins. Dacă sunt terne sau au multe pete albe sau verzi, înseamnă cu fructele fie nu sunt suficient de coapte, fie nu mai sunt proaspete.

Fermitatea: Căpșunele proaspete trebuie să fie ferme la atingere. Dacă ambalajul lor este transparent, inspectați partea de jos a recipientului. Căpșunele nu ar trebui să arate moi sau strivite ori să aibă lichid în ambalaj.

Aroma: Cel mai bun mod de a vă asigura că fructele sunt aromate este să le mirosiți înainte de a le cumpăra. Căpșunele bune sunt foarte parfumate.

Rețeta de prăjitură cu căpșuni și iaurt

Ingrediente

  • Două ouă mari, la temperatura camerei
  • 200 de grame de zahăr granulat
  • 230 de grame de iaurt grecesc
  • 100 mililitri de ulei de măsline sau ulei vegetal
  • O linguriță de esență de vanilie
  • 250 de grame de făină
  • Două lingurițe de praf de copt
  • Un sfert de linguriță de sare
  • 340 de grame de căpșune, curățate
  • O linguriță de zahăr pudră, pentru presărare, opțional

Pentru sosul de căpșune

  • 450 de grame de căpșune, curățate și tăiate în două
  • 50 de grame de zahăr granulat, sau după gust

Mod de preparare

Mai întâi, ungeți cu unt o formă de tort cu fund detașabil cu diametrul de 23 de centimetri și tapetați fundul cu hârtie pergament.

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade.

Pregătiți căpșunele pentru blat: tăiați în cubulețe 170 de grame de căpșune și tăiați în jumătăți celelalte 170 de grame.

Intr-un bol, adăugați iaurtul grecesc, uleiul, o linguriță de esență de vanilie și mixați la viteză mică până când se combină bine.

Într-un castron mic, bateți împreună: făina, praful de copt și un sfert de linguriță de sare până când se încorporează bine.

Cu mixerul la viteză medie sau joasă, adăugați amestecul de făină în aluat câte o treime pe rând, lăsând făina să se încorporeze la fiecare adăugare, și continuați să amestecați doar până când se combină bine. Însă, atenție! Nu amestecați prea mult.

Turnați o jumătate din aluat în tava pregătită. Acoperiți suprafața aluatului cu 170 de grame de căpșune tăiate cubulețe, apoi întindeți restul aluatului deasupra.

După aceea, acoperiți suprafața din nou cu 170 de grame de căpșune tăiate în jumătate, având grijă să le așezați cu partea tăiată în jos, presându-le doar puțin în aluat.

Coaceți la 190 de grade Celsius timp de 45 - 55 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Lăsați tortul să se odihnească în forma de copt timp de 15 - 20 de minute înainte de a scoate inelul acesteia.

Treceți o spatulă subțire în jurul marginilor tortului pentru a-l desprinde din tavă, după care transferați-l pe un platou. Lăsați-l să se răcească până când ajunge să fie doar cald sau la temperatura camerei.

Înainte de a-l servi, pudrați-l cu zahăr pudră, dacă doriți. Stropiți feliile individuale de tort cu sirop de căpșune, cu generozitate.

Cum se prepară sosul de căpșune

În timp ce tortul se coace, preparați sosul de căpșune. Într-un blender sau într-un robot de bucătărie, amestecați căpșunele și zahărul până când se formează un piure.

Sfaturi pentru cea mai bună prăjitură cu căpșuni și iaurt

  • Pentru a aduce ouăle la temperatura camerei, puneți ouăle reci într-un bol cu apă călduță, dar nu fierbinte, pentru 5 - 7 minute, apoi uscați-le cu prosoape de hârtie și folosiți-le în rețetă.
  • Mare atenție! Nu amestecați prea mult. Odată ce făina este încorporată, opriți-vă din amestecat. Altfel, blatul poate deveni prea dens.
  • Dacă preferați, puteți înlocui smântâna cu iaurt grecesc simplu. Iaurtul grecesc cu lapte integral va da cele mai bune rezultate.