Căpșunile îngrașă? Câte calorii au căpșunile

Căpșunile sunt un fructe dulci, aromate, bogate în fibre, pline de vitamine, minerale și antioxidanți. Mai mult, sunt extrem de căutate, mai ales în plin sezon, cu o aromă naturală delicioasă, dar și pentru multitudinea de nutrienți. Este ușor de înțeles de ce acestea se integrează perfect într-un stil de viață sănătos.

Câte calorii au căpșunile

Căpșunile sunt un aliment cu un conținut scăzut de calorii, majoritatea caloriilor provenind din carbohidrați. Sunt bogate în fibre, ajutând la încetinirea digestiei carbohidraților și la menținerea constantă a zahărului din sânge.

O porție de 150 de grame de căpșuni conține 49 de calorii, 1 g de proteine, 12 g de carbohidrați și 0,5 g de grăsimi. De asemenea, căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, fibre și potasiu.

Carbohidrați

Căpșunile conțin aproximativ 12 grame de carbohidrați la 150 de grame. Asta include 3 grame de fibre și 7,4 grame de zahăr. Indicele glicemic al căpșunilor este 25, iar sarcina glicemică este 3.

Grasimi

Căpșunile sunt, în mod natural, foarte sărace în grăsimi - o jumătate de gram la 150 de grame. Majoritatea acestora sunt acizi grași polinesaturați.

Proteine

Căpșunile au doar 1 gram de proteine la 150 de grame.

Vitamine si minerale

Căpșunile sunt bogate în vitamina C, o porție de 150 de grame acoperă aproape întreaga valoarea zilnică reccomandată. De asemenea, sunt bogate în potasiu, acid folic, calciu și magneziu.

Beneficii pentru sănătate

Căpșunile au o culoare de roșu aprins și datorită gamei de antioxidanți pe care îi conțin. Iată câteva moduri în care acestea sunt bune pentru sănătate:

Previn creșterea nivelului zahărului din sânge

Fructele de pădure și căpșunile sunt cele care conțin cel mai puțin zahăr fiind numai bune în gestionarea diabetului. Și nu doar că sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge, dar pot chiar să ajute la diminuarea acestor valori. În plus, căpșunile reduc absorbția și transportul glucozei în intestine.

Ameliorează simptomele artritei

S-a demonstrat științific că reduc inflamația la persoanele care au osteoartrita la genunchi. De menționat este că osteoartrita este o afecțiune inflamatorie ce provoacă dureri semnificative în timpul crizelor. Studiile arată că un consum al unei băuturi de 50 de grame de căpșuni liofilizate, pe o perioadă de 12 săptămâni, îmbunătățește calitatea vieții celor cu osteoartrită, cel mai probabil datorită compușilor bioactivi ai căpșunelor.

În general, fructele de pădure, inclusiv căpșunile și afinele, sunt considerate unele dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale disponibile, făcându-le ideale de inclus în dietă pentru cei cu inflamații și dureri articulare.

Ajută la vindecarea rănilor

Cei mai mulți dintre adulți au nevoie de 75, maximum 90 de miligrame de vitamina C pe zi. Cu aproximativ 90 de miligrame de vitamina C pe 150 de grame, căpșunile reprezintă una dintre cele mai bune surse ale acestui puternic antioxidant. Vitamina C este un precursor al colagenului, o componentă structurală a pielii.

Deoarece corpul nostru nu poate produce sau stoca vitamina C, o vitamină solubilă în apă, trebuie să o consumați zilnic prin alimente. Un aport suficient de vitamina C oferă elementele de bază pentru repararea și vindecarea rănilor.

Susțin sănătatea inimii

Căpșunile au fibre, ce pot ajuta la menținerea sub control a nivelurilor de colesterol și trigliceride. De asemenea, flavonoidele și potasiul din căpșuni ajută la scăderea tensiunii arteriale. În plus, reprezintă o sursă bună de vitamina C și acid folic, doi nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii.

În concluzie, cu beneficii antiinflamatorii și antioxidante, căpșunile sunt o modalitate delicioasă de a vă proteja sistemul cardiovascular.

Pot reduce riscul de cancer de colon

Boala intestinului iritabil este în strânsă legătură cu dezvoltarea cancerului de colon, ambele fiind în legătură directă cu un consum mai scăzut de fructe și legume și un aport ridicat de grăsimi animale. O revizuire amplă a studiilor indică faptul că un consum ridicat de căpșuni poate ajuta în acest sens.

Totodată, s-a demonstrat că acestea îmbunătățesc markerii de stres oxidativ.

Alergii

Alergiile la căpșuni sunt posibile și pot determina reactivitate încrucișată cu alte fructe, cum ar fi strugurii și cireșele. Simptomele comune includ urticarie, dificultăți de respirație sau senzație de apăsare în gât. Dacă bănuiți o alergie la căpșuni, cel mai bine e să consultați un medic alergolog pentru o testare.

Când sunt cele mai bune?

Alegeți căpșunile care au o culoare roșie uniformă. Evitați fructele moi care prezintă semne de mucegai. Puteți găsi căpșuni proaspete în supermarket în orice perioadă a anului, dar sunt cele mai bune în timpul primăverii și verii, proaspete, din culturile autohtone. Cel mai indicat este să mergeți la piață pentru a le cumpăra chiar de la producători.

Dacă este posibil, alegeți căpșuni bio pentru a evita pesticidele utilizate în mod obișnuit în cultivarea convențională. De asemenea, puteți cumpăra congelate pentru un plus de dulceață și de nutriție în orice moment al anului.

Cum se păstrează căpșunile

Alegeți căpșunile înainte de a le depozita pentru a elimina orice fructe deteriorate și apoi păstrați-le în partea cea mai rece a frigiderului. Consumați-le în decurs de o săptămână sau, mai bine spus, în câteva zile.

Căpșunile proaspete trebuie spălate sub jet de apă înainte de a fi mâncate sau tăiate în felii (dar spălați-le doar înainte să le consumați). Dacă nu le mâncați pe toate înainte de a se strica, atunci le puteți congela și să le consumați cu o altă ocazie.