Rețetă simplă și delicioasă pentru pulpe de pui la cuptor, scăldate într-un sos aromat de usturoi și lămâie. Este o rețetă ușor de adaptat în funcție de preferințele fiecăruia și o alegere excelentă pentru o cină în familie sau o masă cu prietenii.

Pulpele de pui la cuptor sunt o alegere populară pentru o masă rapidă, gustoasă și fără prea multe bătăi de cap. În această rețetă, vom găti pulpele de pui într-un sos delicios de usturoi și lămâie, care le va menține fragede și suculente în timpul coacerii și le va îmbrăca într-o aromă irezistibilă. Este un preparat simplu, care poate fi adaptat în funcție de preferințe, adăugând diverse ierburi aromatice sau condimente.
Ingrediente
- 4 pulpe de pui întregi (sau 8 ciocănele/aripioare, dupa preferinta)
- 4-5 căței de usturoi, pisați
- Sucul de la 1 lămâie mare
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță boia dulce
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- Opțional: 1/2 ceapă roșie, tăiată solzișori
- Opțional: 1 crenguță de rozmarin proaspăt
- Opțional: felii de lămâie, pentru decor
Mod de preparare
Spală pulpele de pui și usucă-le bine cu prosoape de hârtie. Dacă dorești, poți cresta ușor pielea pulpelor cu un cuțit ascuțit, pentru ca aromele să pătrundă mai bine.
Într-un bol, amestecă usturoiul pisat, sucul de lămâie, uleiul de măsline, oregano, boiaua dulce, cimbrul uscat, sarea și piperul negru. Dacă folosești, adaugă și ceapa roșie tăiată solzișori și crenguța de rozmarin.
Așează pulpele de pui într-o tavă de copt. Toarnă sosul de usturoi și lămâie peste pulpe, asigurându-te că sunt acoperite uniform. Masează ușor carnea cu sosul.
Preîncălzește cuptorul la 190 de grade (temperatură cuptor electric). Dă tava la cuptorul preîncălzit și coace pulpele de pui timp de 40-45 de minute, sau până când sunt bine pătrunse și frumos rumenite. Stropește pulpele cu sosul din tavă de câteva ori în timpul coacerii.
Pulpele de pui sunt gata când sucurile care se scurg din ele sunt limpezi, iar carnea nu mai este roz în interior. Poți folosi un termometru de carne pentru a verifica temperatura internă, care ar trebui să fie de 75 de grade Celsius.
Scoate tava din cuptor și lasă pulpele de pui să se odihnească timp de 5-10 minute înainte de a le servi.
Note
- Poți folosi pulpe de pui întregi, ciocănele sau aripioare, în funcție de preferință.
- Pentru un plus de savoare, poți marina pulpele de pui în sosul de usturoi și lămâie timp de 1-2 ore la frigider, înainte de a le coace.
- Poți adăuga în tavă, alături de pulpele de pui, diverse legume, precum cartofi tăiați cuburi, morcovi rondele, ceapă roșie în sferturi, ardei gras sau dovlecei. Acestea se vor coace în sosul aromat și vor deveni o garnitură delicioasă.
- Dacă vrei mai mult sos, poti adăuga în tavă, în ultimele 20 de minute de coacere, 100-150 ml apă.
Pulpele de pui la cuptor în sos de usturoi și lămâie se potrivesc de minune cu piure de cartofi, orez, cartofi natur, legume la grătar sau o salată verde.