Această ruladă de porc umplută cu carnați și bacon (sau șuncă) este perfectă pentru cinele în familie, ocazii speciale și petreceri.

Ruladă de porc cu carnați și bacon

Este mai ușor de făcut decât credeți, dar este un adevărat spectacol!

Friptura de porc la cuptor este într-adevăr una dintre cele mai mari plăceri ale vieții! Suculentă și plină de arome, cu exterior delicios de crocant, această rețetă duce carnea de porc la un alt nivel!

Ce este rulada de porc?

Acest preparat este, de fapt, o bucată de pulpă de porc sau fleică care se rulează peste o umplutură și apoi se prăjește. Este o piesă centrală impresionantă pentru o cină sau o masă în familie și poate fi servită cu ușurință ca alternativă la friptura de porc pentru Crăciun. Este minunat de aromată, cu un exterior crocant și o carne suculentă.

Ce carne alegem pentru rulada de porc

Pentru această ruladă de porc de porc umplută cu cârnați și bacon putem folosi pulpă de porc sau fleică de porc.

Pulpa de porc este o carne de bună calitate, cu puțină grăsime. Este perfectă pentru fripturi la cuptor, la grătar, șnițele sau mâncăruri cu legume.

Fleica de porc conține mai multă grăsime alternând în straturi cu carnea. Este acoperită cu șorici și se folosește preponderent la tocături, la prepararea cârnaților sau a jumărilor. Însă poate fi gătită și la cuptor pentru această ruladă.

Care este compoziția pentru umplutură?

Umplutura este făcută dintr-un amestec de cârnați, bacon, mere, țelină și ierburi aromatice. Aromele umpluturii se impregnează în carne, iar preparatul final este bogat și delicios.

Rețeta de ruladă de porc umplută cu carnați și bacon

Preparare 30 minute
Gătire 1 oră și 10 minute
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

  • 1,5 kg de carne de porc dezosată, cu grăsime
  • 1 linguriță de sare kosher
  • 1 linguriță de zahăr granulat
  • 500 grame de cârnați de porc
  • 4 felii de bacon tăiate la o dimensiune de 0,5 cm
  • 1 ceapă galbenă tăiată în cubulețe
  • 1 tulpină de țelină tocată mărunt
  • 1 măr curățat de coajă și tăiat în cubulețe
  • 1/2 linguriță de sare kosher
  • 1/2 linguriță de piper negru măcinat
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 2 felii de pâine albă ruptă în bucăți
  • 1 linguriță de salvie proaspătă tocată
  • 1 linguriță de rozmarin proaspăt tocat
  • 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat
  • 2 linguri de unt nesărat
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 180 ml apă sau supă de pui

Mod de preparare

Poziționați grătarul la mijlocul cuptorului și încălziți cuptorul la 180°C. Tapetați o tavă cu folie de aluminiu.

Tăiați bucata de carne, secționând-o de la jumătate, în așa fel încât să se ”desfășoare” (similar coperților de carte).

Folosiți prosoape de hârtie pentru a usca pulpa de porc și frecați-o pe toate părțile cu sare și zahăr. Așezați carnea într-o pungă cu fermoar și puneți-o la frigider 1-4 ore.

Pentru umplutură

Într-o tigaie mare, gătiți cârnații și baconul până când cârnații se rumenesc, iar baconul este gătit, dar nu crocant. Transferați carnea pe o farfurie tapetată cu prosop de hârtie și păstrați 2 linguri din grăsimea topită din tigaie.

Adăugați ceapa, țelina și mărul în tigaie. Asezonați cu sare și piper și gătiți până când ceapa, țelina și mărul sunt moi. Adăugați usturoiul tocat mărunt și luați tigaia de pe foc. Turnați amestecul de ceapă într-un castron mare și ștergeți tigaia.

Adăugați amestecul de cârnați/bacon la cel de ceapă și amestecați bine.

În timp ce cele de mai sus se gătesc, puneți pâinea, salvia, rozmarinul și cimbrul în bolul unui robot de bucătărie și pasați până obțineți un amestec grosier.

Puneți tigaia la foc mediu și adăugați untul. Când se topește, adăugați amestecul de pesmet și amestecați până când pesmetul este ușor prăjit, aproximativ 3 minute (nu lăsați pesmetul să se ardă). Adăugați amestecul de pesmet la cel de cârnați/ceapă și amestecați bine. Dați deoparte.

Pregătirea ruladei

Scoateți carnea de porc din pungă și așezați-o pe o farfurie mare. Uscați-o cu prosoape de hârtie și aranjați-o, cu grăsimea în jos.

Acoperiți carnea de porc cu umplutura de cârnați și ceapă, lăsând o margine de 1 cm pe toate părțile.

Tăiați 7 bucăți (30 cm) de sfoară de bucătărie și așezați-le lângă zona de lucru.

Înfășurați bine carnea de porc și legați-o la intervale de 2-3 cm pe toată lungimea fripturii. Asezonați-o, pe toate părțile, cu sare kosher și piper negru.

Gătirea ruladei

Se încălzește tigaia la foc mediu și se adaugă 2 linguri de ulei.

Așezați friptura în tigaie și rumeniți-o pe toate părțile (aproximativ 3 minute pe fiecare parte).

După ce se rumenește pe toate părțile, puneți friptura în tava pregătită, cu partea cu grăsime în sus, și puneți-o în cuptor. Turnați supa de pui în tavă.

Se gătește rulada de porc timp de 50-70de minute sau până când partea cea mai groasă, din mijloc, a cărnii de porc ajunge la 75 de grade C. Scoateți friptura din cuptor, acoperiți-o lejer cu folie de aluminiu și lăsați-o să se odihnească 10-20 de minute înainte de a o tăia. Îndepărtați sfoara de bucătărie înainte de a o tăia.

Dacă doriți, puteți strecura sucul din tavă și îl puteți servi alături de friptură.

Poftă bună!

Sfaturi utile pentru a prepara cea mai bună ruladă de porc

Folosiți carne de la porci crescuți în aer liber, dacă puteți

Dacă nu vă simțiți confortabil cu tăierea cărnii, rugați măcelarul să facă acest lucru pentru dvs

Rumeniți rulada în tigaie înainte de a o introduce în cuptor, în acest fel exteriorul se va rumeni frumos și friptura nu se va usca în cuptor

Lăsați carnea de porc să se odihnească timp de cel puțin 10 minute, dacă nu mai mult, înainte de a o tăia și de a o servi