Cum să gătești friptura de porc perfectă

Friptura de porc este ușor de preparat și are un gust prea bun pentru a fi consumată doar de Crăciun sau la ocazii speciale. Respectând câteva recomandări, vă veți putea bucura în orice moment al anului de carne suculentă, fragedă și eventual crocantă la exterior, după preferință.

Acest ghid vă va arăta tot ce trebuie să știți despre cum se gătește corect carnea de porc. Aflați cum să obțineți o friptură suculentă și crocantă la exterior, în funcție de tipul de carne pe care alegeți să îl gătiți.

Ponturi pentru cea mai bună friptură de porc

Dacă vreți să obțineți cea mai bună friptură de porc la cuptor, este recomandat să țineți cont de ponturile de mai jos referitoare la alegerea cărnii, depozitarea și gătirea ei.

Cum trebuie să fie aleasă carnea de porc

Dacă vreți să pregătiți o friptură de porc crocantă la exterior, căutați o bucată de carne de porc cu suficientă grăsime și șorici. Bucățile de carne de porc potrivite pentru friptură la cuptor sunt: pulpa, coastele, cotletul și spata. Dacă nu vreți să obțineți o friptură crocantă la exterior, alegeți o bucată fără șorici, cum ar fi ceafa și cotletul fără os – ce are cea mai mică cantitate de grăsime.

Cum se depozitează carnea de porc

De îndată ce ajungeți acasă de la cumpărături, puneți carnea de porc în frigider. Dacă nu aveți de gând să o gătiți în termen de două zile, puneți-o la congelator, unde o puteți păstra până la șase luni. Puneți carnea de porc într-un recipient etanș sau într-o pungă de plastic sigilabilă. Pentru a o decongela, trebuie să o lăsați în frigider timp de 24 până la 48 de ore, în funcție de mărime, sau până când se decongelează încet.

Atenție la timpii de gătire și la temperatura cuptorului

Urmați tabelul de mai jos pentru timpii de gătire, ce variază în funcție de bucățile de carne de porc pe care le folosiți, de cantitatea de grăsime și de șorici, precum și de mărimea și greutatea cărnii.

Ca regulă generală, atunci când prăjiți carnea de porc cu șorici, preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius pentru a face șoriciul crocant, apoi reduceți temperatura la 180 de grade Celsius pentru a termina de gătit carnea.

Gătiți friptura la temperatură medie

Pentru a vă bucura de o friptură de porc suculentă, gătiți-o la temperatură medie, astfel încât să rămână încă o porțiune roz în centru. Contrar părerilor unor persoane, carnea de porc nu trebuie să fie gătită până la capăt, iar gătitul excesiv o face să devină uscată și tare.

Lăsați friptura să se odihnească

După ce ați scos carnea de porc din cuptor, acoperiți tava cu folie de aluminiu și lăsați-o deoparte să se odihnească timp de aproximativ 10 minute înainte de a o tăia. În acest fel, carnea se menține suculentă și fragedă.

Cât timp se gătește friptura de porc, în funcție de tipul de carne

Timpul de gătire pentru friptura de porc diferă în funcție de tipul de carne – cotlet, mușchi, spată și așa mai departe. Însă, regula generală este ca friptura să fie gătită până la o temperatură internă sigură de 68 de grade Celsius sau până la una finală de 71 de grade Celsius.

Cum se gătesc cotletele de porc

Cotlete de porc

La cuptor

  • Mai întâi, preîncălziți cuptorul la 165 de grade Celsius.
  • Coaceți cotletele de porc timp de aproximativ 30 de minute, întorcându-le la jumătatea acestui interval de timp.
  • Temperatura internă trebuie să urce până la 68 de grade Celsius și să ajungă până la cel mult 71 de grade Celsius.

În air fryer

  • Pentru a găti cotletele de porc în friteuza cu aer cald, preîncălziți friteuza la 200 de grade Celsius.
  • Prăjiți bucățile de carne timp de aproximativ 10 minute, întorcându-le pe cealaltă parte după cinci minute.

La tigaie

Dacă preferați să gătiți cotletul de porc în tigaie, începeți prin a-l tăia în felii. Apoi, uscați bucățile de carne. Condimentați-le după cum doriți. Încingeți tigaia la foc mediu spre înalt și încingeți bine uleiul, pentru aproximativ 4 sau 5 minute.

Așezați cu grijă bucățile de carne în uleiul încins, dar aveți grijă să nu le înghesuiți.

Prăjiți-le timp de aproximativ 4 minute pe fiecare parte.

Regula referitoare la temperatură rămâne aceeași. În funcție de grosimea feliilor, temperatura internă de 68 de grade poate fi atinsă rapid; așa că nu lăsați carnea nesupravegheată, ca să nu se ardă.

La slow cooker

Pentru slow cooker, începeți prin a usca bucățile de cotlet de porc și prin a le condimenta după gust.

  • Apoi, prăjiți-le într-o tigaie cu ulei încins timp de aproximativ un minut, pe fiecare parte. Abia apoi, puneți-le în aparatul de gătit lent.
  • Setați temperatura la cea mai mică și gătiți timp de aproximativ 4 ore. Prăjirea prealabilă în ulei este necesară pentru un plus de savoare.

În cât timp se gătește mușchiulețul de porc

mușchiuleț de porc

La cuptor

Mușchiulețul de porc este, de asemenea, delicios la cuptor.

  • Pentru a-l găti corect, cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 165 de grade Celsius.
  • Carnea trebuie să fie gătită neacoperită, timp de aproximativ 20 – 25 de minute, pentru fiecare 500 de grame.

Timpul de gătire pentru pulpă și spată

pulpa de porc la cuptor

La cuptor

Dacă alegeți să pregătiți pulpă sau spată de porc la cuptor, trebuie să-l preîncăzliți tot la 165 de grade Celsius, să lăsați carnea neacoperită și să o lăsați la gătit pentru 25 – 30 de minute, pentru fiecare 500 de grame de carne.

La slow cooker

  • Puneți carnea de porc în slow cooker și setați temperatura la mică.
  • Gătiți timp de 6 până la 7 ore.
  • Atenție! Fiecare slow cooker este ușor diferit, așa că este recomandat să verificați carnea cu aproximativ o oră înainte de a se încheia intervalul de gătire.

sau

  • O altă metodă este să puneți friptura de porc în slow cooker, să setați temperatura la mare și să o gătiți pentru un timp mai scurt, de 3 până la 4 ore.

Cât timp se gătesc coastele de porc

coaste de porc

La cuptor

Pentru cele mai bune coaste de porc la cuptor, acesta trebuie preîncălzit la 140 de grade Celsius.

Timpul de gătire este de 3 până la 6 ore sau până când temperatura internă a cărnii ajunge la 91 de grade Celsius, până la cea finală de 94 de grade. Celsius.

La slow cooker

  • Puneți coastele de porc în slow cooker și setați temperatura la mică.
  • Lăsați-le să se gătească timp de 7 până la 9 ore, verificând cu o oră înainte de a fi gata.

sau

  • Setați temperatura la mare, iar timpul de gătire la 3 până la 5 ore.

Cât timp se gătește spata de porc pentru sandviș pulled pork

spata de porc la cuptor

Pentru a găti corect spată de porc la cuptor, preîncălziți cuptorul la doar 121 de grade Celsius și gătiți-o timp de aproximativ 8 până la 12 ore sau până când ajunge la temperatura internă de 91 până la 94 de grade Celsius.

Cât timp se gătește burta sau pieptul de porc

burtă de porc cu șorici

Burta sau pieptul de porc se gătește adesea în bucătăriile asiatice și spaniole.

Pentru o astfel de friptură gătită corect

  • cuptorul trebuie să fie preîncăzlit la 121 de grade Celsius
  • timpul de gătire este de aproximativ 2 până la 5 ore, sau până când temperatura internă ajunge la 68 până la 71 de grade Celsius.

Cum se gătește o friptură de porc cu șorici

friptură de porc cu șorici

Pasul 1

Dacă vă doriți să obțineți o friptură de porc cu șorici, primul pas este să uscați carnea cu un prosop de hârtie. Cu un cuțit mic și ascuțit, crestați adânc șoriciul la intervale de câte un centimetru, fără să tăiați în carne. Dacă aveți timp, puneți friptura crestată în frigider, neacoperită, timp de o oră sau, și mai bine, peste noapte.

Pasul 2

Ungeți friptura cu o lingură de ulei și un praf de sare, după gust. Asigurați-vă că uleiul și sarea ajung în crestăturile din șorici.

Pasul 3

Puneți friptura pe un grătar de sârmă așezat pe o tavă de copt și gătiți-o la 240 de grade Celsius, până la 20-30 de minute.

Pasul 4

Reduceți temperatura cuptorului la 180 de Grade Celsius și gătiți timp de 30-35 de minute pe kilogramul de carne, în funcție de cât de bine făcută vă place să serviți friptura.

Pasul 5

După ce este gătită, lăsați friptura de porc să se odihnească timp de 10 minute înainte de a o felia.

Cum se servește friptura de porc

Friptura de porc este spectaculoasă în sine, dar fără garnitura potrivită, masa poate părea incompletă. Printre garniturile perfecte se numără: cartofii gătiți în orice stil, salatele, legumele la grătar, murăturile și chiar mămăliga, orezul și cușcușul.

Resturile de friptură de porc pot fi transformate într-o diverse mâncăruri gustoase pe care să le savurați a doua zi. Printre acestea se numără: frigărui de porc, tacos cu carne de porc sau sanvișuri cubaneze cu cașcaval, muștar și castraveți murați.