Piureul de cartofi dulci este o variantă delicioasă a rețetei clasice și poate fi făcută cu diferite arome. Vezi ingredientele și modul de preparare.

Piure de cartofi dulci. O garnitură specială, fără prea multe calorii

Cartofii dulci sunt fierți, copți sau gătiți într-o oală instant, apoi făcuți piure (zdrobiți) până ajung la o consistență foarte cremoasă.

Piureul de cartofi dulci este extrem de ușor de realizat, cu doar trei ingrediente simple, în 40 de minute. Fierbeți-i până se înmoaie, adăugați lapte cald și pasați până când devine cremos, apoi adăugați niște unt pentru dulceață și cremozitate. Se poate servi simplu sau ca o garnitură de toamnă pe care întreaga familie o va adora.

Piureul de cartofi dulci este mai sănătos decât piureul obișnuit?

Cartofii dulci sunt adesea apreciați ca fiind mai sănătoși decât cartofii albi, dar, în realitate, ambele tipuri pot fi foarte hrănitoare. În timp ce cartofii obișnuiți și cei dulci sunt comparabili în ceea ce privește conținutul de calorii, proteine și carbohidrați, cartofii albi furnizează mai mult potasiu, în timp ce cartofii dulci sunt extrem de bogati în vitamina A.

Atât cartofii obișnuiți, cât și cartofii dulci au un conținut ridicat de amidon, însă cartofii dulci conțin mai mulți antioxidanți și fibre decât cartofii obișnuiți și sunt mai săraci în ceea ce privește caloriile.

Cartofii dulci pot fie să stimuleze, fie să reducă pierderea în greutate, dacă acesta este obiectivul dumneavoastră, în funcție de modul în care vă bucurați de ei. Sunt delicioși, bogați în nutrienți și în fibre. Asta înseamnă că vă pot ajuta să slăbiți sau să vă mențineți în greutate, făcându-vă să vă simțiți plin pentru mai mult timp.

Ingrediente necesare pentru piureul de cartofi dulci

Veți avea nevoie de doar trei ingrediente pentru a face acest piure de cartofi dulci:

  • Cartofi dulci: Alegeți cartofi dulci fermi, cu coajă netedă și cu zgârieturi sau lovituri cât mai puține.
  • Lapte: Optați pentru lapte integral sau cu 2% grăsime (sau puteți folosi laptele pe care îl preferați). Asigurați-vă că laptele este la temperatura camerei, astfel încât să se amestece bine.
  • Unt: Câteva linguri de unt conferă bogăție și aromă.

Cum să faceți piureul de cartofi dulci

Veți găsi mai jos rețeta completă, pas cu pas, dar iată o scurtă prezentare generală pentru a ști la ce vă puteți aștepta atunci când faceți acest piure cremos de cartofi dulci:

  1. Fierbeți bucățile de cartofi dulci în apă cu sare până se înmoaie.
  2. Scurgeți și transferați într-un bol.
  3. Se zdrobesc cartofii cu o presă pentru piure, apoi se toarnă încet laptele.
  4. Se amestecă untul și opțional, siropul de arțar până se topesc și se omogenizează bine.

Trebuie să știți că untul este un ingredient important pentru că oferă o aromă aparte piureului.

Rețeta de piure de cartofi dulci

Preparare 15 minute
Gătire 25 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi dulci decojiti
  • 180 ml de lapte
  • 4 linguri de unt
  • Sare după gust
  • (Opțional) Pătrunjel tocat mărunt
  • (Opțional) 1 lingură de sirop de arțar (sau după gust)

Mod de preparare

Puneți o oală mare cu apă cu sare la fiert. Adăugați cartofii dulci, reduceți focul la mediu-mic și fierbeți până se înmoaie, 20 până la 30 de minute. Scurgeți-i apoi și transferați-i într-un bol.

Zdrobiți cartofii dulci cu presa până ajung la consistența dorită. Amestecați încet laptele cald, după aceea untul și siropul de arțar până se omogenizează bine și untul este topit. Se serveste cald cu un strop de pătrunjel proaspăt deasupra.

Cu ce se mănâncă piureul de cartofi dulci

Acest piure de cartofi dulci reprezintă garnitura ideală pentru ocazii speciale, dar merge bine și cu multe dintre antreurile dumneavoastră preferate din cursul săptămânii. Asortați piureul de cartofi dulci cu alte garnituri de sezon, cum ar fi varză de Bruxelles la cuptor sau salate de toamnă.

Piureul de cartofi dulci poate fi servit și bucăți de bacon.

Cum se păstrează piureul de cartofi dulci

Păstrați piureul de cartofi dulci rămas într-un recipient puțin adânc, etanș, la frigider, timp de până la patru zile. Reîncălziți pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.

Lăsați piureul de cartofi dulci să se răcească complet, apoi transferați-l (în porții) în pungi cu fermoar sau în alte recipiente sigure pentru congelator. Pentru o protecție suplimentară, înfășurați în cel puțin un strat de folie de aluminiu. Congelați până la șase luni. Decongelați în frigider.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies 6 porții. O porție de piure de cartofi dulci are 350 calorii.

  • Calorii

    350kcal

  • Proteine

    3g

  • Carbohidrați

    52g

  • Zaharuri

    32g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    16g

  • Grăsimi saturate

    10g

  • Colesterol

    45mg

  • Sodiu

    160mg

  • Potasiu

    430mg

  • Calciu

    102mg

  • Magneziu

    33mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.