Pulpa de porc la cuptor în sos de roșii cu usturoi este o cină ușoară și una dintre cele mai delicioase rețete. Carnea este fragedă, suculentă, aromată și foarte gustoasă. De asemenea, se face în cel mai scurt timp.

Pulpă de porc la cuptor, în sos de roșii cu usturoi

Pulpa de porc la cuptor, în sos de roșii cu usturoi este o reteta românească, făcută în mod tradițional în weekend, pentru ocazii speciale sau în perioada sărbătorilor. Mai mult, este gata în aproximativ o oră și se servește de obicei cu piure de cartofi sau cu cartofi prăjiți și murături.

Totodată, este favorită pe masa de Crăciun și merge foarte bine cu sarmale, salată Boeuf, ciorbă de perișoare și cozonac.

Pentru acest fel de mâncare, cel mai indicat ar fi să folosiți pulpa de porc. Însă, dacă preferați o bucată de porc mai puțin grasă, folosiți muschi de porc cu os sau fără și tăiați feliile de aproximativ 2-3 cm grosime.

Rețeta de pulpă de porc la cuptor, în sos de roșii cu usturoi

Preparare 15 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 1 kg de pulpă de porc (sau mușchi de porc, tăiat în felii de aproximativ 2-3 cm grosime)
  • cam 4-5 căței de usturoi curățați și zdrobiți
  • 60 ml de ulei vegetal
  • 400 g de sos de roșii sau roșii zdrobite
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat
  • sare și piper, după gust
  • 2-3 foi de dafin (opțional)

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. În timp ce pregătiți carnea de porc și sosul de roșii, se încălzește cuptorul.

Asezonați fiecare felie cu sare și piper și puneți-le într-o tavă suficient de mare pentru a le așeza pe toate într-un singur strat, cu puțin spațiu între ele. Sosul de roșii și usturoi va acoperi feliile de carne în timpul coacerii.

Într-o cană gradată, puneți peste usturoiul zdrobit puțină sare și amestecați bine. Adăugați ulei și amestecați constant până obțineți o pastă emulsionată. Se toarnă peste și sosul de roșii și se adaugă cimbrul uscat și apa.

Se amestecă totul bine, se gustă pentru a vedea dacă mai trebuie sare și piper și se toarnă lichidul peste carne. Adăugați câteva foi de dafin.

Puteți folosi conserve de roșii zdrobite sau bulion. Ideea este sa aveți suficient lichid cât să acopere carnea și suficiente roșii pentru a obține un sos relativ gros care să îmbrace feliile de porc.

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor, la 200 de grade Celsius, timp de aproximativ 45 de minute. După aceea, scoateți folia și continuați să coaceți carnea pentru încă 15 minute.

Carnea trebuie să fie fragedă și gătită. Dar trebuie să știți că o oră este mai mult decât suficientă pentru ca pulpa de porc să devină fragedă, însă rețineți că este nevoie să măriți timpul de coacere dacă feliile de porc sunt mai groase.

Cu ce se servește pulpa de porc la cuptor

În timp ce carnea este la cuptor, fierbeți niște cartofi și zdrobiți-i. Combinația de carne de porc în sos de roșii cu usturoi și piure de cartofi este divină. Aveți nevoie și de niște pâine rustică bună. Înmuierea pâinii în acel sos este tot ceea ce aveți nevoie pentru o masă copioasă. Bineînțeles, un pahar de vin roșu sec ar completa bine masa și ar face-o perfectă.