Rețeta tradițională italiană de salam de biscuiți cu ciocolată. Nu ai nevoie decât de 5 ingrediente pentru cel mai bun salam de biscuiți.
Nu ai nevoie decât de 5 ingrediente pentru cel mai bun salam de biscuiți. Acest salam de biscuiți italian este făcut cu ciocolată topită, biscuiți cu vanilie, fistic și, bineînțeles, unt și smântână pentru a omogeniza întreaga compoziție.
Ce este salamul de biscuiți
Salamul de biscuiți este un desert binecunoscut, de origine portugheză/italiană fără coacere, făcut din cacao, biscuiți sfărâmați, unt și uneori nuci. Aceste ingrediente sunt topite în ciocolată și rulate pentru a reproduce aspectul salamului. Se poate pudra și cu zahăr, dacă vă place.
Fiecare are propria versiune a acestui desert. Dacă vreți mai multă varietate, adăugați câteva tipuri diferite de nuci. Textura fină a ganache-ului, combinată cu biscuiții crocanți și fisticul, sunt un adevărat deliciu.
Ingredientele de care aveți nevoie
- Biscuiți cu vanilie (sau biscuiți graham)
- Chipsuri de ciocolată de bună calitate
- Smântână
- Unt nesărat
- Fistic (prăjit, sărat și fără coajă)
- Zahăr pudră (opțional)
OPȚIONAL
- Cacao: Este un ingredient opțional. Puteți pudra salamul de biscuiți cu puțină cacao pudră, după ce este gata
- Alcool: În funcție de preferințe, puteți adăuga puțin Grand Marnier, rom, Marsala sau coniac pentru a aroma acest desert.
Cum să faci salam de biscuiți cu ciocolată - rețeta italiană, pas cu pas
Ingrediente
- 400 de grame de biscuiți cu vanilie (sau biscuiți graham)
- 100 grame fistic
- 350 de grame chipsuri de ciocolată semidulce
- 250 grame smântână
- 60 grame unt nesărat
- zahăr pudră opțional
Mod de preparare
Într-o pungă mare de plastic, sfărâmați biscuiții în bucăți mici, folosind un sucitor. Apoi tocați grosier fisticul.
Încălziți smântâna într-o cratiță sau în cuptorul cu microunde, astfel încât să fie aproape de a da în fiert (nu să fiarbă). Puneți fulgii de ciocolată într-un castron mare și turnați smântâna fierbinte peste fulgi de ciocolată.
Tăiați untul în cuburi mici și puneți-l în bol.
Așteptați câteva minute și începeți să amestecați. Poate fi necesar să reîncălziți ciocolata în cuptorul cu microunde de câteva ori. Dacă da, încălziți la intervale de 20 de secunde, pentru a nu supraîncălzi compoziția.
Odată ce ciocolata are o consistență netedă, mătăsoasă, adăugați biscuiții zdrobiți și fisticul tocat. Se amestecă până când ingredientele sunt distribuite uniform.
Așezați o bucată mare de folie de plastic pe o suprafață plană și turnați amestecul de ciocolată deasupra.
Rulați strâns plasticul în jurul amestecului de ciocolată, astfel încât să semene cu un baton de salam. Puteți înfășura o a doua bucată de folie de plastic peste salamul de ciocolată dacă vreți să fie mai strâns. Legați ambele capete.
Se lasă la frigider pentru cel puțin 4 ore. După acest interval de timp, îndepărtați folia de plastic și pudrați salamul de biscuiți cu zahăr pudră sau cacao.
Trucuri pentru cel mai bun salam de biscuiți cu cioclată
- Nu zdrobiți prea tare biscuiții, deoarece va rezulta un salam de biscuiți tare, care se va sfărâma pe măsură ce îl feliați.
- Tăiați untul în bucăți și lăsați-l să se înmoaie cel puțin 30 de minute înainte de a face compoziția pentru salamul de biscuiți. Untul trebuie să fie moale, dar nu topit.
- Asigurați-vă că lăsați ciocolata topită să se răcească puțin înainte de utilizare.
- Puteți pudra salamul de ciocolată cu zahăr pudră, apoi îl înfășurați în hârtie de copt și îl dați la frigider sau îl puteți pudra chiar înainte de a-l servi.
- Se lasă să se odihneasca 10 minute pe blatul din bucătărie înainte de servire, în acest fel va fi mai ușor de feliat.
Cum se păstrează salamul de biscuiți cu ciocolată
Păstrați salamul de biscuiți cu ciocolată într-un recipient ermetic la frigider până la 2 săptămâni, cu atât mai mult cu cât are un gust și mai bun atunci când este abia scos de la frigider.
Salamul de biscuiți cu ciocolată se poate și congela dacă vreți să îl păstrați mai mult timp.
Cum se congelează salamul de biscuiți cu ciocolata
Dacă doriți să congelați salamul de biscuiți, asigurați-vă că îl înfășurați strâns în folie de plastic. Se poate păstra la congelator până la 1 lună.
Varianta vegană de salam de biscuiți cu ciocolată
Puteți face cu ușurință un salam de biscuiți vegan schimbând ingredientele obișnuite cu unele vegane:
- Unt: înlocuiți-l cu unt de cocos sau unt vegetal
- Biscuiți: înlocuiți cu biscuiți digestivi vegani
- Lapte: pur și simplu utilizați lapte vegetal, cum ar fi lapte de migdale, de ovăz sau de soia
Calorii și valori nutriționale
-
Calorii
250kcal
-
Proteine
3g
-
Carbohidrați
24g
-
Zaharuri
10g
-
Fibre
2g
-
Grăsimi
16g
-
Grăsimi saturate
7g
-
Colesterol
11mg
-
Sodiu
127mg
-
Potasiu
169mg
-
Vitamina A
116IU
-
Vitamina C
1mg
-
Calciu
24mg
-
Fier
2mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.