Diferențele dintre cele două tipuri de unt vă pot transforma preparatele în mese delicioase, sau într-un fiasco.

Fie că îl folosiți la brioșe cu banane și nuci sau că faceți ceapă caramelizată, untul este un ingredient esențial în atât de multe rețete. (Întâmplător, este și absolut delicios!).

Cu toate acestea, probabil că ați observat că există două tipuri de unt în magazine - sărat și nesărat.

Dar chiar contează tipul de unt pe care îl folosiți în rețete? Este unul mai sănătos decât celălalt? Este important să știți diferența dintre cele două și când este cel mai bine să folosiți fiecare tip de unt.

Care e diferența între untul sărat și nesărat

Singura diferență reală între untul sărat și nesărat este literalmente sarea: tot untul este făcut din smântână și conține cel puțin 80% grăsime din lapte, 18% apă și 2% solide (în principal proteine și sare).

Smântâna pasteurizată este agitată sau amestecată până când grăsimea se separă de lichidul rămas, care este cunoscut sub numele de zer. După agitare, se strecoară zerul, apoi untul se clătește (în apă rece, cu gheață) și, în funcție de preferințe, se adaugă sau nu, sare.

Concluzia este că, în general, pot fi înlocuite cu ușurință unul cu celălalt, atâta timp cât țineți cont de câteva lucruri.

Pe lângă faptul că este un potențiator de gust, sarea acționează de fapt ca un conservant și prelungește durata de valabilitate a untului.

Din punct de vedere al aromei, untul nesărat are o dulceață mai pronunțată decât cel sărat.

Care este cel mai sănătos tip de unt?

Pentru a înțelege mai bine diferențele nutriționale dintre untul sărat și cel nesărat, să aruncăm o privire la etichete.

Iată informațiile nutriționale pentru o lingură de unt nesărat și sărat:

Untul nesărat - calorii și valori nutriționale

Unt sărat - calorii și valori nutriționale

  • Calorii 100
  • Grasimi 12g
  • Grăsimi saturate 7g
  • Proteine 0g
  • Carbohidrați 0g
  • Fibre 0g
  • Zaharuri 0g
  • Zaharuri adaugate 0g
  • Sodiu 90mg
  • Calciu 0%
  • Potasiu 0%

Diferența dintre untul sărat și nesărat este simplă: aproximativ 90 de miligrame de sodiu per lingură. În afară de asta, cele două tipuri de unt sunt exact același lucru din punct de vedere nutrițional.

Dacă urmăriți aportul de sodiu, vă recomandăm să utilizați unt nesărat, deoarece vă oferă control complet asupra cantității de sare din farfurie.

Nu tot untul este la fel de sărat

Untul nesărat într-o rețetă, vă ajută să știți cantitatea exactă de sare din produsul finit. Când folosiți unt sărat, nu știți exact câtă sare folosiți, deoarece aceasta variază în funcție de marcă. În unele cazuri cantitățile de sare sunt duble față de alte sortimente.

Când să folosiți unt sărat

Este cel mai indicat să folosiți acest tip de unt ca atare.

Asta pentru că, de exemplu, atunci când ungeți o bucată de pâine caldă, salinitatea ajută la evidențierea aromei și îmbunătățește gustul. Acesta este motivul pentru care veți vedea adesea sare adăugată în untul de masă sau în untul servit la restaurant - fără sare, poate avea gust fad sau doar gras.

Când să folosiți unt nesărat

Acest tip de unt este pur și simplu grăsime amestecată, fără sare adăugată și poate fi folosit oricând trebuie adăugată grăsime la o rețetă.

Untul nesărat ar trebui să fie folosit la prăjituri și produse de patiserie. Deoarece cele mai multe rețete necesită adăugarea de sare ca ingredient, utilizarea untului sărat în prăjituri și plăcinte le poate face prea sărate.

În afară de aromă, utilizarea untului sărat într-o rețetă care necesită unt nesărat poate face ca produsul final să nu iasă așa cum ar trebui.

De exemplu, într-un aluat cu drojdie și conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi cel de brioșe, folosirea untului sărat poate duce nu numai la o aromă prea sărată, ci și la o textură diferită a produsului finit. Acest lucru se datorează faptului că sarea poate face ca drojdia să nu se activeze și poate duce la dospirea necorespunzătoare.

Putem înlocui untul sărat cu cel nesărat?

În multe cazuri, răspunsul este da - puteți înlocui aceeași cantitate de unt sărat cu unt nesărat în rețetele de supe, tocane sau sosuri fără prea multe griji.

Rețineți că veți crește conținutul de sodiu al întregului fel de mâncare cu aproximativ 90 mg per lingură de unt sărat folosit. Trebuie doar să vă asigurați că gustați mâncarea în timp ce gătiți.

Dar pentru produse aluaturi, cel mai bine este să rămâneți la unt nesărat.