Laptele de migdale este o băutură hrănitoare, pe bază de migdale, care a devenit foarte populară de-a lungul anilor.

Are o aroma fină, așa că mulți oameni îl consideră mai gustos decât alte tipuri de lapte vegetal. Poate fi folosit ca alternativă la laptele animal în cafea, alături de fulgi de ovăz sau în rețetele care necesită coacere.

Ce este laptele de migdale?

Laptele de migdale este făcut din migdale măcinate și apă, dar poate include și alte ingrediente, în funcție de tip. Majoritatea îl cumpără prefabricat, deși este destul de ușor de făcut și acasă.

În timpul procesării, migdalele și apa sunt amestecate și apoi strecurate pentru a îndepărta pulpa. În urma acestui proces, rămâne un lichid fin.

În laptele de migdale din comerț se adaugă de obicei agenți de îngroșare, conservanți și arome pentru a îmbunătăți gustul, textura și perioada de valabilitate.

Laptele de migdale nu conține lactate, ceea ce înseamnă că este potrivit pentru vegani, precum și pentru persoanele cu alergie sau intoleranță la lactoză.

Totuși, ar trebui să-l evitați dacă sunteți alergic la nuci.

De reținut

Laptele de migdale este o băutură vegetală făcută din migdale filtrate și apă. În mod natural, nu conține lactate și lactoză, ceea ce îl face o opțiune bună pentru cei care evită produsele lactate.

Ce gust are laptele de migdale?

Dacă nu ați mai gustat niciodată lapte de migdale, probabil veți presupune că are gust de migdale. Nimic mai neadevărat! Gustul seamănă mai mult cu laptele de cereale sau cu laptele dulce.

Dacă gustați orice lapte de migdale neîndulcit, veți observa că are un gust foarte bun! Nu conține zahăr, dar are o aromă fină de migdale și este ușor cremos.

Nu are la fel de multă grăsime ca alte produse lactate, de aceea este puțin mai apos comparativ cu laptele de vacă tradițional.

Dacă încercați vreodată varianta îndulcită a laptelui la orice cafenea, veți fi surprins de gustul său. Este uimitor!

Există și variante de lapte de migdale cu arome adăugate, iar acestea includ ciocolată, vanilie, miere și scorțișoară.

Calorii și valori nutriționale

Cu doar 39 de calorii la 240 ml, laptele de migdale are un conținut foarte scăzut de calorii în comparație cu laptele de vacă, dar și alte băuturi vegetale. De asemenea, conține diverși nutrienți.

240 ml de lapte de migdale din comerț conțin:

Laptele de migdale este o sursă excelentă și naturală de vitamina E - un antioxidant solubil în grăsimi care vă ajută să vă protejați corpul de daunele provocate de radicalii liberi.

Unele soiuri sunt îmbogățite cu calciu și vitamina D, nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor. Trebuie să țineți cont de faptul că, dacă îl preparați în casă, laptele de migdale nu va avea acești nutrienți.

În cele din urmă, laptele de migdale are un conținut scăzut de proteine, numai 1 gram la 240 ml.

De reținut

Laptele de migdale este în mod natural bogat în vitamina E, un antioxidant care luptă împotriva bolilor. În timpul procesării, este de obicei îmbogățit cu calciu și vitamina D. Cu toate acestea, nu este o sursă bună de proteine.

Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de migdale

Laptele de migdale poate oferi anumite beneficii pentru sănătate.

Bogat în vitamina E

Migdalele sunt o sursă excelentă de vitamina E, o vitamină solubilă în grăsimi, importantă pentru protejarea celulelor de deteriorarea provocată de radicalii liberi.

Vitamina E susține sănătatea ochilor și a pielii și poate juca un rol important în protejarea organismului împotriva unor afecțiuni precum bolile de inimă.

O cană de 240 ml de lapte de migdale din comerț oferă 110% din DZR de vitamina E, făcându-l o modalitate ușoară și accesibilă de a vă satisface nevoile zilnice.

Soiurile neîndulcite au un conținut scăzut de zahăr

Majoritatea oamenilor mănâncă prea mult zahăr adăugat sub formă de deserturi, băuturi și îndulcitori.

Astfel, alegerea alimentelor și a băuturilor sărace în mod natural în zahăr vă poate ajuta să vă gestionați greutatea și să limitați riscul de apariție a anumitor boli cronice.

Multe tipuri de lapte vegetal sunt aromate și îndulcite. De fapt, 1 cană (240 ml) de lapte de migdale cu aromă de ciocolată poate conține până la 21 de grame de zahăr adăugat - mai mult de 5 lingurițe.

Dacă încercați să limitați aportul de zahăr, laptele de migdale neîndulcit este o alegere excelentă. Este în mod natural sărac în glucide, oferind un total de 2 grame per cană (240 ml).

De reținut

Laptele de migdale neîndulcit este în mod natural sărac în zahăr și bogat în vitamina E, un puternic antioxidant care luptă împotriva bolilor. Atenție însă când alegeți variantele îndulcite pentru cîă acestea conțin zahăr adăugat.

Alte beneficii pentru sănătate

  • Ajută la gestionarea greutății
  • Sărac în carbohidrați
  • Adesea îmbogățit cu vitamina D
  • O sursă bună de calciu
  • Laptele de migdale este în mod natural fără lactoză
  • Fără lactate și vegan
  • Sărac în fosfor și cu o cantitate moderată de potasiu
  • Ajută la sănătatea pielii
  • Sprijină sănătatea inimii

Contraindicatii / Efecte adverse

În timp ce laptele de migdale are multe beneficii, există câteva dezavantaje importante de luat în considerare.

Laptele de migdale nu conține proteine

Laptele de migdale are doar 1 gram de proteine per cană (240 ml), în timp ce laptele de vacă și laptele de soia conțin 8, respectiv 7 grame.

Proteinele sunt esențiale pentru multe funcții ale corpului, inclusiv creșterea masei musculare, structura pielii și a oaselor și producția de enzime și hormoni.

Multe alimente de origine vegetală sunt bogate în proteine, inclusiv fasolea, lintea, nucile, semințele, tofu și semințele de cânepă.

Dacă nu evitați produsele de origine animală, ouăle, peștele, puiul și carnea de vită sunt toate surse excelente de proteine.

Neindicat pentru sugari

Copiii mai mici de 1 an nu ar trebui să bea nici lapte de vacă, nici lapte vegetal, deoarece pot preveni absorbția fierului. Alăptați sau utilizați formulă de lapte pentru sugari exclusiv până la vârsta de 4-6 luni, când pot fi introduse alimente solide.

La vârsta de 6 luni, se oferă apă pe lângă laptele matern sau formula, iar după vârsta de 1 an, laptele de vacă poate fi introdus în dieta bebelușului.

Cu excepția laptelui de soia, băuturile pe bază de plante sunt în mod natural sărace în proteine, grăsimi, calorii și multe vitamine și minerale, cum ar fi fier, vitamina D și calciu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare.

Laptele de migdale are doar 39 de calorii, 3 grame de grăsime și 1 gram de proteine per cană (240 ml), insuficient pentru un copil în creștere. Dacă nu doriți ca bebelușul să bea lapte de vacă, continuați să alăptați sau consultați-vă medicul pentru a alege cea mai bună variantă.

Poate conține aditivi

Laptele de migdale procesat poate conține mulți aditivi, cum ar fi zahăr, sare, arome, stabilizatori, lecitină și emulgatori.

Anumite ingrediente, cum ar fi emulgatorii și stabilizatorii sunt folosite pentru textură și consistență. Sunt sigure dacă nu sunt consumate în cantități extrem de mari.

În plus, multe tipuri de lapte de migdale aromate și îndulcite sunt bogate în zahăr. Prea mult zahăr poate duce la creșterea în greutate, carii dentare și alte afecțiuni cronice. Pentru a evita acest lucru, alegeți lapte de migdale neîndulcit și fără aromă.

De reținut

Laptele de migdale este o sursă slabă de proteine, grăsimi și substanțe nutritive importante pentru creșterea și dezvoltarea copilului. În plus, multe soiuri procesate conțin aditivi precum zahăr, sare, arome, stabilizatori și caragenan.

Cum să alegi cel mai bun lapte de migdale

Majoritatea magazinelor alimentare oferă o o mulțime de tiipuri de lapte de migdale.

Atunci când alegeți un astfel de produs, asigurați-vă că este neîndulcit. De asemenea, puteți selecta un tip de lapte fără stabilizatori sau emulgatori dacă aceste ingrediente vă pun pe gânduri.

În cele din urmă, dacă urmați un stil de viață care restricționează alimentele de origine animală, cum ar fi veganismul sau vegetarianismul, și sunteți îngrijorat de aportul de nutrienți, alegeți lapte de migdale fortificat cu calciu și vitamina D.

Variantele făcute în casă sau de mici producători este foarte posibil să nu conțină acești nutrienți.

Pentru a obține cele mai multe beneficii, alegeți lapte de migdale neîndulcit, fără arome și fortificat cu calciu și vitamina D.

Utilizări ale laptelui de migdale

Laptele de migdale este o băutură destul de versatilă care poate fi folosită cu ușurință ca înlocuitor al laptelui de origine animală.

Iată câteva idei despre cum să-l includeți în dietă:

  • ca băutură hrănitoare, răcoritoare
  • cu cereale, muesli sau ovăz
  • în ceai, cafea sau ciocolată caldă
  • în smoothie-uri
  • în preparate gătite în casă, cum ar fi brioșe sau clătite
  • în supe, sosuri sau dressing-uri
  • pentru a face înghețată de casă
  • pentru a face iaurt de migdale de casă

Laptele de migdale te poate ajuta să slăbești

O cană (240 ml) de lapte de migdale neîndulcit conține doar 39 de calorii, în timp ce o cană (240 ml) de lapte degresat are 91 de calorii.

Dacă de obicei consumați lapte integral, diferența este și mai mare. Dacă ați înlocui un pahar zilnic de lapte cu un pahar zilnic de lapte de migdale pe parcursul unui an, asta s-ar traduce prin diminuarea aportului de calorii cu 19.000 și pierderea a aproximativ 2,5 kg, fără a face alte ajustări la aportul de calorii sau dietă.

Cu toate acestea, laptele de migdale îndulcit are mult mai multe calorii, așa că nu este recomandat pentru pierdere în greutate.

Laptele de migdale în sarcină

Laptele de migdale este în general considerat sigur pentru a fi consumat în timpul sarcinii, cu excepția cazurilor în care există antecedente de alergie.

Cu toate acestea, se recomandă consumul în cantități moderate pentru a evita orice simptome gastrointestinale. Asigurați-vă că urmați îndrumările pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.

Nu trebuie să beți lapte de migdale dacă:

  • Aveți alergie la nuci. Consumul de lapte de migdale poate duce la o reacție alergică, punându-vă inclusiv copilul în pericol.
  • Aveți disfuncție tiroidiană. Laptele de migdale conține goitrogeni, care interferează cu producția de hormoni tiroidieni, perturbând absorbția iodului în glanda tiroidă.

De asemenea, este important să rețineți că, deși laptele de migdale este plin de vitamine și minerale utile, este, de asemenea, sărac în calorii.

Este laptele de migdale bun pentru sarcina incipientă?

Deoarece laptele de migdale este plin de vitamine și minerale care sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului, consumul de lapte de migdale în timpul sarcinii este o modalitate excelentă de a vă asigura că acești nutrienți importanți ajung în dieta zilnică.

Nu puteți bea lapte de migdale crud, nepasteurizat, în timpul sarcinii

Ca orice băutură nepasteurizată, laptele de migdale care nu a fost presat sau tratat termic prezintă un risc pentru dezvoltarea bacteriilor.

Prin urmare, cel mai bine este să stați departe de laptele de migdale crud, nepasteurizat în timpul sarcinii.

Ce trebuie să mai știi despre laptele de migdale

Care este mai sănătos: laptele de origine animală sau cel de migdale?

Laptele de migdale nu conține colesterol. Este și motivul pentru care majoritatea oamenilor consideră că laptele de migdale este mai sănătos decât laptele obișnuit.

Ambele au compoziții diferite și procente diferite de nutrienți și vitamine.

Principala diferență dintre ele este că laptele de migdale are mai puține calorii decât laptele obișnuit.

Este laptele de migdale mai bun pentru pierderea în greutate?

Laptele de migdale are cu 50% mai puține calorii decât laptele de vacă, ceea ce îl face un aliment potrivit pentru persoanele care încearcă să slăbească. Și pentru că nu este un produs animal, nu are colesterol.

Cu toate acestea, laptele de migdale îndulcit are mai mult zahăr și calorii decât cel neîndulcit. Astfel, prea mult lapte de migdale îndulcit (sau orice băutură îndulcită) ar putea duce la creșterea în greutate.

Pot pune lapte de migdale în cafea sau ceai?

Dacă vă place cafeaua cu un plus de aromă, atunci laptele de migdale este alegerea perfectă.

Nu are la fel de multe proteine ca laptele animal, deci cafeaua nu va fi la fel de cremoasă ca în cazul în care folosiți lapte obișnuit.

Laptele de migdale se poate tăia, ca și laptele de soia, așa că este important să experimentați în prealabil.

Laptele de migdale poate fi adăugat și în ceai, la fel ca laptele normal.

Este laptele de migdale bun pentru a pierde grăsimea de pe burtă?

Laptele de migdale este bogat în calciu, potasiu, vitamina E și vitamina D, printre altele.

Toți acești nutrienți sunt de ajutor în pierderea în greutate, deoarece accelerează metabolismul, ajută digestia și țin departe anumite probleme digestive precum balonarea.

Care este mai gustos: laptele de ovăz sau laptele de migdale?

Laptele de migdale are un ușor gust de nucă și o textură apoasă, în timp ce laptele de ovăz are un gust natural dulce și o textură cremoasă.

O cană neîndulcită de lapte de migdale are mai puține calorii și grăsimi decât laptele de ovăz; cu toate acestea, laptele de ovăz are puțin mai multe proteine și fibre.

Se poate congela laptele de migdale?

Da, puteți congela laptele de migdale și își păstrează cea mai bună calitate timp de aproximativ 6 luni.

Din păcate, laptele de migdale dezghețat se separă și nu are un gust bun, chiar dacă îl amestecați. Dar îl puteți folosi în continuare în preparate gătite și coapte.

Se poate cosuma lapte de migdale în fiecare zi?

Laptele de migdale este bogat în vitamina E și conține grăsimi sănătoase. Consumul regulat poate aduce beneficii inimii.

Se poate cosuma lapte de migdale în cantitate mare?

Excesul de migdale poate provoca probleme digestive, cum ar fi greață, disconfort stomacal, dizenterie și probleme intestinale dacă consumați o cantitate excesivă de nutrienți și minerale esențiale.

De fapt, poate interfera cu medicamentele dumneavoastră și poate duce la reacții gastrointestinale severe la unii oameni.

Se poate cosuma lapte de migdale noaptea?

Deoarece laptele de migdale este făcut din migdale întregi, lucru ce vă va ajuta să aveți un somn bun.

Laptele de migdale este bogat în hormoni și minerale care favorizează somnul, inclusiv triptofan, melatonină și magneziu.

Se poate încălzi laptele de migdale?

Este sigur să încălziți laptele vegetal, inclusiv laptele de migdale, într-un cuptor cu microunde, atâta timp cât urmează un proces lent de încălzire la temperaturi scăzute sau medii.

Se brânzește laptele de migdale când este fiert?

Nu fierbeți laptele de migdale, altfel se va brânzi. Încălziți-l încet, amestecați des, apoi opriți focul.