9 alimente pe care trebuie să le păstrezi tot timpul în frigider. Se strică imediat dacă nu sunt ținute la rece

Până în anul 1930, cele mai multe dintre gospodăriile românești nu aveau acces la frigiderul de uz casnic, iar cel comun, de bucătărie, a început să devină un element de bază al gospodăriei abia din anii 1960.

Pentru a evita deteriorarea alimentelor, multe erau date la sare, murate sau conservate într-un anume fel, pentru a le prelungi perioada de consum. Totuși, în ziua de azi, frigiderul este unul dintre cele mai comune aparate electrocasnice și este conectat la priză 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.

Dar profitați la maximum de frigider? Cel mai important sfat este să păstrați întotdeauna carnea de pasăre pe raftul de jos și cât mai departe de orice mâncare proaspătă sau gătită.

De asemenea, se recomandă eliminarea ambalajelor sau a cutiilor înainte de depozitare, deoarece acestea pot crea exces de umiditate și pot duce la deteriorarea mai rapidă a alimentelor.

Alimente pe care cu siguranță ar trebui să le păstrați la frigider

Dar în afară de aceste măsuri de bază pentru siguranța alimentară, ce alte produse ar trebui să fie depozitate la frigider?


2.

Ouă

Ouăle provoacă multe controverse atunci când vine vorba despre păstrarea sau nu în frigider. Nu sunt puse în frigiderul din supermarket - dar asta pentru că raftul este considerat sigur datorită mediului cu temperatură controlată, în timp ce temperaturile din case pot varia mult mai mult.

Se recomandă ca ouăle să fie păstrate în frigider, fie în cutia lor de ouă, fie în raftul de depozitare de pe ușa frigiderului. De asemenea, trebuie spus faptul că orice ou cu coaja deteriorată nu trebuie consumat, deoarece este foarte probabil să fie contaminat cu bacterii.


3.

Dulceață

Cu excepția cazului în care intenționați să consumați un borcan întreg de dulceață în câteva zile, cel mai bine este să fie păstrat la frigider odată deschis.

Cele mai multe dintre dulcețurile cumpărate din magazin au un conținut de zahăr mai mic decât înainte și fără efectul său conservant, se dezvoltă ușor mucegaiul dacă nu este păstrat la o temperatură redusă.


4.

Ciuperci

În ciuda opiniei populare, ciupercile se păstrează cel mai bine la frigider. Acestea continuă să crească după cules, iar refrigerarea le încetinește acest proces, ceea ce le ajută să se păstreze proaspete pentru mai mult timp.

Ar trebui să fie refrigerate într-o pungă de hârtie maro, pentru a maximiza prospețimea.


5.

Sosul de soia

Acesta conține ingrediente ce împiedică dezvoltarea mucegaiului, cum ar fi acidul lactic și sorbat de potasiu, însă aroma poate fi redusă foarte mult dacă nu este păstrat la frigider.

Mai mult, sosul de soia poate deveni mai sărat dacă nu este ținut la rece.


6.

Ierburile (verdețurile) proaspete

Pentru o prospețime îndelungată, cel mai bine este ca ierburile precum rozmarinul și cimbrul să fie înfășurate în hârtie de bucătărie, apoi puse într-o pungă cu fermoar pe ușa frigiderului sau în compartimentul special de legume.

Dacă spălați ierburile înainte de a le depozita, asigurați-vă că sunt complet uscate, altfel s-ar putea să se strice rapid!


7.

Untul

Trebuie pus la frigider pentru păstrare. Pentru utilizare la gătit, scoateți întotdeauna untul din frigider, dar doar o bucată sau cât aveți nevoie și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei. Mai ales dacă aveți poftă de pâine prăjită, biscuiți etc.


8.

Siropul de arțar

Este un aliment pur și va face mucegai dacă nu este refrigerat. Nu conține conservanți, așa că odată deschis, trebuie să fie depozitat direct în frigider și să fie consumat conform instrucțiunilor de pe ambalaj.


9.

Ketchup

Din cauza faptului ca este depozitatela raft în supermarketuri, acesta poate crea confuzie. Deși acest lucru nu afectează ketchup-ul sigilat, este mult mai bine ca după ce l-ați deschis să îl puneți în frigider.

Totodată, în timp ce depozitarea acestuia pe un raft nu ar trebui să provoace îngrijorare din cauza nivelului său natural de aciditate, totuși aroma, mirosul și culoarea pot deveni destul de ciudate.


10.

Vinul desfăcut

Vinul care a fost deschis trebuie să fie astupat și păstrat la frigider. Dacă nu este refrigerat, va oxida și va ajunge să aibă un gust și un miros de oțet. Vinul deschis trebuie consumat în 3 până la 5 zile.