Salată orientală cu măsline, ouă și ceapă roșie! Un fel de mâncare ușor și rapid, gata în numai 30 de minute!

Salată orientală cu măsline, ouă și ceapă roșie

Salata orientală este, de obicei, servită ca fel principal, dar poate fi și o garnitură delicioasă pentru carne la grătar, cârnați și așa mai departe.

Este un preparat versatil și, deși este un fel de mâncare tradițional românesc, există diverse variante, probabil în funcție de ingredientele pe care oamenii le-au avut la îndemâna.

Există și varianta de salată orientală de post, făra ouă.

Ingrediente pentru salata orientală

  • Cartofi – Cartofi de mărime medie, tăiați în cubulețe și fierți.
  • Ceapă – Noi folosim ceapă roșie, proaspăta, pentru aromă și culoare.
  • Ouă – Pentru această rețeta aveți nevoie de cinci ouă. Am inclus, mai jos, și o secțiune în care vă detaliem cea mai bună metoda de a fierbe ouăle.
  • Măsline – Măsline negre, fără sâmburi, tăiate in feliuțe
  • Ulei de măsline – Alegeți un ulei de măsline cu aromă puternică, pentru că este un ingredient foarte important în această rețetă.
  • Condimente – Sare și piper, după gust.
  • Pătrunjel – Proaspăt și tocat mărunt.

Ce ingrediente se mai pot folosi în salata orientală

În cazul în care vreți să experimentați alte arome, puteți folosi:

  • Țelină
  • Porumb
  • Roșii Cherry
  • Pui la grătar, tăiat
  • Nuci sau semințe (caju, migdale, nuci pecan, mărunțite, etc.)

Cum se face salata orientală cu măsline, ouă și ceapă roșie

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 6 cartofi medii, tăiați cubulețe și fierți
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată mărunt
  • 5 ouă fierte
  • 60 grame măsline negre, întregi sau tăiate
  • 1/4 linguriță de sare, sau după gust
  • 1/4 linguriță de piper, sau după gust
  • pătrunjel proaspăt, tocat mărunt

Pentru dressing:

  • 2 linguri mustar
  • 5 linguri zeamă de lămâie
  • 4 linguri ulei de măsline
  • sare, piper după gust

Mod de preparare

  1. Preparați cartofii: se curăță cartofii și se taie în cubulețe, apoi se fierb aproximativ 20 de minute, până când pot fi străpunși cu o furculiță.
  2. Adaugați ouăle: Se fierb ouăle, se curăță și se taie în bucăți.
  3. Preparați dressingul: Într-o cană sau bol amestecați muștarul, zeama de lămâie, uleiul de măsline și adăugați sare și piper după gust.
  4. Preparați salata: Amestecați toate ingredientele. Turnați dressingul peste salată și amestecați cu grijă ca să nu zdrobiți cartofii și ouăle. La final, garnisiți cu pătrunjel.

Cât timp se fierb ouăle pentru salata orientală

Puneți o cratiță cu apă la fiert. Când apa dă în fiert, folosiți o lingură mare pentru a introduce ouăle în apă. Lăsați-le să fiarbă, la foc mediu, timp de 9 - 12 minute, în funcție de cât de mari sunt.

Dacă folosiți ouă foarte proaspete, adăugați o linguriță de sare în apă pentru a le ajuta să se curețe mai ușor.

După ce s-au fiert, scurgeți apa fierbinte și lăsați-le în apă rece, până când se răcesc. Acum sunt gata să fie curățate. 

Sfaturi și trucuri pentru cea mai bună salată orientală

Răciți salata înainte de servire. În acest fel, veți permite aromelor sa se întrepătrundă. Noi recomandăm să fie ținută la frigider, într-un recipient acoperit, până la 4 ore înainte de servire.

Adăugați sare în apa în care fierb cartofii. La fel ca în cazul pastelor, cartofii trag sarea din apă și în acest fel, preparatul final va fi mai gustos.

Verificați condimentele, din nou, înainte de servire. Cartofii vor absorbi cea mai mare parte a dressingului și probabil, va fi nevoie să mai adăugați ulei, oțet, sare și piper.

Care sunt cei mai buni cartofi pentru salata orientală

Sunt mai multe soiuri de cartofi, așa că de unde știm cum să-i alegem pe cei mai potriviți pentru salată?

Ei bine, cel mai ușor răspuns este: în niciun caz nu alegeți cartofii cu o textură ușor nisipoasă pentru că se vot sfărâma în timpul fierberii. Acest tip de cartofi este potrivit pentru piureuri sau cartofi la cuptor.

Trebuie să alegem cartofi care conțin mai puțin amidon și își vor păstra forma în timpul fierberii.

Optați pentru cartofi roșii, cartofi noi sau cartofi fingerling, care sunt potriviți inclusiv pentru copt, fiert sau preparate gratinate.

Cum se păstrează salata orientală

Păstrați salata orientală într-un recipient ermetic, la frigider, timp de 3 – 5 zile.

Salata orientală nu poate fi congelată - textura și culoarea cartofilor după congelare și dezghețare nu sunt foarte apetisante.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies aproximativ 4 porții. O porție de salată orientală cu măsline, ouă și ceapă roșie are 380 calorii.

  • Calorii

    380kcal

  • Proteine

    14g

  • Carbohidrați

    35g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    7g

  • Grăsimi

    20g

  • Grăsimi saturate

    4g

  • Colesterol

    200mg

  • Sodiu

    500mg

  • Potasiu

    1150mg

  • Calciu

    119mg

  • Fier

    9mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.