Saleurile cu chimen și cașcaval sunt gustarea perfectă – crocante, aromate și ușor de făcut. Se potrivesc la orice ocazie, fie că le faci pentru o masă festivă, pentru un platou cu aperitive sau pur și simplu ca să ai ceva bun de ronțăit. Se păstrează bine câteva zile, dar de obicei dispar repede de pe masă.

Saleuri cu chimen și cașcaval

Pentru aceste saleuri, am folosit untură de porc în aluat. Este ingredientul care le face atât de fragede și sfărâmicioase. Dacă nu ai untură sau nu vrei să o folosești, o poți înlocui cu unt gras (82%). Textura va fi puțin diferită, dar vor rămâne crocante și gustoase.

Chimenul adaugă o aromă aparte, ușor picantă, iar cașcavalul topit deasupra le face și mai bune. Dacă nu îți place chimenul, îl poți înlocui cu susan sau mac. Iar dacă vrei un gust mai intens, poți folosi un cașcaval maturat, cum ar fi Cheddar sau Gouda.

Aluatul este simplu de făcut. Se frământă rapid, se lasă la dospit, apoi se întinde și se taie în fâșii. Le poți lăsa drepte sau le poți răsuci pentru un aspect mai interesant. După ce le ungi cu ou, presari cașcavalul și chimenul, le bagi în cuptor și în 12-15 minute sunt gata, rumenite frumos și crocante.

Merg perfect lângă un ceai, o bere rece sau pur și simplu de savurat ca atare. Sunt atât de bune încât e greu să te oprești la una singură.

Preparare 1 oră
Gătire 15 minute
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 500 grame făină albă
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 2 ouă (unul pentru aluat, unul pentru uns)
  • 150 grame untură de porc
  • 100 ml ulei
  • 50 grame cașcaval ras
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de chimen
  • 100 ml apă călduță

Mod de preparare

Pune făina într-un bol mare. Fă un loc în mijloc și pune acolo drojdia.

Toarnă 100 ml de apă călduță peste drojdie și amestecă ușor cu degetele până se dizolvă.

Lasă să stea 15 minute, până când drojdia începe să facă bule și să crească puțin.

Bate un ou într-un castron mic și adaugă 1 linguriță de sare. Amestecă bine.

Toarnă oul bătut peste făină.

Adaugă untura de porc și începe să amesteci totul cu mâna sau cu o lingură de lemn.

Începe să frămânți aluatul și adaugă treptat uleiul. Acesta ajută la elasticitate și împiedică aluatul să se lipească de mâini.

Frământă timp de 5-7 minute, până când aluatul devine moale, omogen și nelipicios.

Acoperă bolul cu un prosop curat sau folie alimentară. Lasă aluatul la dospit într-un loc cald, fără curent, timp de 40 de minute.

Presară puțină făină pe masa de lucru.

Întinde aluatul într-o foaie subțire, de aproximativ 5 mm grosime, folosind un sucitor. Taie aluatul în fâșii sau dreptunghiuri egale.

Bate al doilea ou și folosește o pensulă pentru a unge fiecare bucată de aluat.

Presară deasupra cașcaval ras și chimen, astfel încât să fie distribuite uniform.

Opțional: Poți lăsa saleurile drepte sau le poți răsuci ușor, pentru un aspect mai interesant.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade (cu ventilație) sau 190 de grade (fără ventilație).

Așează saleurile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând puțin spațiu între ele.

Coace timp de 12-15 minute, până când devin aurii și crocante.

Scoate saleurile din cuptor și lasă-le 5 minute să se răcească ușor. Le poți servi calde sau reci, simple sau alături de sosuri.