Sărățelele cu brânză și chimen, preparate în casă, au aluatul atât de fraged încât se topesc în gură. Pot fi preparate în mai multe feluri, cu mac, susan, brânză, cașcaval sau de post.
Ce vă vine în minte atunci când vă gândiți la o gustare rapidă și delicioasă? Ei bine, sărățelele ocupă primul loc în topul celor mai ușor de preparat, dar sunt și delicioase și pe placul pofticioșilor.
Sărățele cu brânză și chimen sunt ideale atunci când aveți invitați la masă și vreți să le puneți ceva înainte de felul principal sau atunci când vă uitați la un film și aveți chef de ronțăit.
Pot fi preparate în mai multe feluri, cu mac, susan, brânză, cașcaval sau de post și sunt la fel de bune calde, dar și reci păstrate într-un loc răcoros.
Și, cel mai bun argument este că sărățelele preparate în casă au aluatul atât de fraged încât parcă se topesc în gură. Tocmai de aceea, sunt întotdeauna o alegere mai bună decât cele cumpărate din magazine. Mai mult, aluatul este foarte usor de preparat si puteți obține fără grijă consistența perfectă.
Primul lucru ce trebuie spus este că acest tip de sărățele se poate pregăti cu brânză telemea sau cu cașcaval. Iar dacă sunteți în dubiu, puteți alege să le faceți cu brânză și să radeți cașcavalul pe deasupra.
Și în cazul în care sunteți fan al semințelor, nu ezitați să presărați deasupra chimen, mac sau susan. Acestea vor oferi un gust deosebit sărățelelor, dar le vor și face să arate mai bine pe platou.
Și partea delicioasă a acestei rețete, este că după ce sunt scoase de la cuptor, sunt crocante deasupra și fragede la interior. Vi s-a făcut poftă, nu-i așa? Nu vă mai reținem și vă explicăm totul detaliat.
Cum se prepară sărățelele cu brânză și chimen
Ingrediente
- 250 g de brânză telemea rasă
- 200 g de unt
- 100 g de smântană
- 500 g de făină
- 2 ouă
Pentru decor
- 1 ou bătut
- semințe de susan
- semințe de chimen
- cașcaval ras (opțional)
Mod de preparare
Pentru pregătirea aluatului, este necesar un bol mare în care se pun făina, smântâna, untul tăiat cuburi, ouăle și brânza rasă. Se amestecă și se frământă până devine omogen.
Pentru ca aluatul să fie fraged este să se înfășoare în folie alimentară, apoi să se pună timp de aproximativ o oră la frigider. După aceea, se așează în formă dreptunghiulară și cât mai subțire posibil (un centimetru) pe masa unsă cu ulei sau stropită cu făină.
Apoi, se taie sărățele în forma dorită, dar mare atenție, să nu fie mai late de un centimetru și jumătate, iar lungimea poate fi stabilită în funcție de preferință și se așează cu grijă în tava pe care am tapetat-o înainte cu hârtie de copt.
Pentru a încăpea cât mai multe, dar și pentru a se coace bine, ar fi bine să lăsați cam un centimentru distanță între sărățele.
Înainte de a fi introduse la cuptor, le ungem cu ou, le presărăm cașcaval deasupra, chimen, mac, sare grunjoasă sau orice alt decor ce vă place.
Cel mai important detaliu este că sărățelele se coc aproximativ 20 de minute la o temperatură de 180 de grade Celsius, iar pentru a vă da seama că sunt gata, trebuie să le urmăriți și să fie rumenite bine deasupra.
Tips & Tricks
Sărățelele pot fi păstrate în pungi de hârtie mai multe zile.Trucuri pentru sărățele fragede, cu brânză și chimen
Există câteva idei de care ar trebui să țineți cont pentru ca rețeta de sărățele să fie un adevărat succes.
Folosiți unt cu cel puțin 80 la sută grăsime deoarece untul va oferi frăgezimea de care aluatul are nevoie (în cazul în care țineți post, puteți opta pentru margarină). De altfel, tot pentru a se topi în gură, puteți folosi smântână sau iaurt.
Pentru ca aluatul să fie așa cum trebuie, nu trebuie frământat prea mult, mai ales dacă vreți ca sărățele să nu devină tari.
Un alt truc ar fi acela ca brânza să fie una normală, nici prea dulce, nici prea sărată, iar oul cu care le ungeți să fie bătut înainte.
Dacă vi se pare că nu sunt suficient de crocante, atunci le lăsați mai mult la copt.
Și vor fi, în mod cert, o gustare pe care o va aprecia toată lumea!
Cu ce putem mânca sărățelele cu brânză și chimen
Rețeta de sărățele cu brânză și chimen este una extrem de simplă, dar și pe atât de îndrăgită, mai ales de copii. Cu atât mai mult cu cât poate fi servită, în special de către cei mici, cu lapte sau cu iaurt, iar domnii se pot uita la un meci și pot servi sărățelele chiar cu o bere rece.