Crăciunul și Revelionul sunt momente perfecte să scoți aluatul foietaj din frigider și să te apuci de copt. E simplu de folosit și merge cu orice. Poți să faci ceva rapid când ai musafiri sau ceva mai special, dacă vrei să impresionezi. În articolul ăsta, am strâns câteva rețete ușoare și gustoase cu aluat foietaj, perfecte pentru sărbători. Sunt sigur că o să-ți placă și o să surprindă pe toată lumea.

Iată câteva idei cu care îi vei da gata pe toți:

Dacă vrei să-ți impresionezi familia și invitații, pune pe masa de Crăciun un brad din aluat foietaj cu Nutella. Ai nevoie doar de: două foi de aluat foietaj, două lingurițe de Nutella, un ou și 10 bucăți de zmeură sau căpșune.

Modul de lucru este floare la ureche. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Lucrează cu două foi de aluat foietaj așezate una deasupra celeilalte, pe hârtie de copt. Așază-le pe o bucată de hârtie de copt și taie o formă de brad de Crăciun prin ambele foi.

Desprinde foaia de sus și pune-o deoparte. Întinde Nutella pe foaia de aluat foietaj rămasă pe hârtie de copt, lăsând spațiu de-a lungul marginilor pentru a nu se murdări prea tare atunci când o vei răsuci. Așază cea de-a doua foaie de aluat foietaj deasupra.

Fă o crestătură în centrul triunghiului pentru a o folosi ca ghid. Taie orizontal prin ambele foi de patiserie pentru a crea o serie de „ramuri" prin pomul din foietaj. Apoi, răsucește fiecare „ramură” a bradului.

În cele din urmă, unge bradul cu oul bătut și apoi pune-l în cuptor pentru un timp de 15 - 20 de minute, până când se umflă și devine auriu.

Lasă-l să se răcească, după care decorează-l cu fructe de pădure pe post de globulețe. Așază bradul din foietaj pe un platou. Este delicios! Poți decora bradul cu căpșuni, cireșe sau zmeură, dacă vrei.

Rulourile cu gem sunt extraordinar de simplu de făcut. Ai nevoie doar de două foi de foietaj decongelate și de 340 de grame de gem de caise sau ce gem preferi.

Modul de lucru este ușor. Mai întâi, trebuie să preîncălzești cuptorul la 180 de grade Celsius convențional sau la 160 de grade Celsius cu ventilator. Tapetează o tavă cu hârtie de copt.

Așază foile de foietaj dezghețate și acoperă-le pe fiecare în mod egal cu gem. Înfășoară-le strâns în formă de cârnați și, cu ajutorul unui tăietor de pizza, taie fiecare „cârnat” în câte șase bucăți.

Pune fiecare „rulou” pe tava de copt, cu partea „cusută” în jos, și coace rulourile timp de 20 de minute sau până când devin aurii și umflate. Scoate rulourile din cuptor și lasă-le să se răcească.

Acest desert este spectaculos, dar și mult mai sănătos decât pare. Servește aceste prăjituri cu mere cu glazură de cremă de brânză de Crăciun sau de Revelion și cu siguranță vei impresiona pe toată lumea. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • Două linguri de unt
  • Două mere (mari, decojite și tocate mărunt)
  • O linguriță de zahăr brun
  • O linguriță de extract de vanilie
  • Două foi de aluat foietaj (decongelat)
  • Un ou (ușor bătut)
  • 113 grame de zahăr pudră
  • O linguriță de scorțișoară măcinată
  • 114 grame de cremă de brânză, înmuiată
  • O linguriță de extract de vanilie

Modul de pregătire este simplu. Mai întâi, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius convențional sau la 160 de grade Celsius cu ventilator și acoperă o tavă pentru prăjituri cu hârtie de copt.

Încălzește untul într-o tigaie de dimensiuni medii și adaugă merele. Presară zahărul și amestecă pentru a le acoperi. Pune un capac și lasă-le să se înmoaie timp de aproximativ 10 până la 15 minute. Adaugă vanilia, amestecă și oprește focul.

Între timp, scoate foietajul din congelator și așază-l pe un blat curat pentru a se dezgheța. Împarte amestecul de mere în două și împrăștie o jumătate din el pe fiecare foaie de aluat foietaj, lăsând unul - doi centimetri de-a lungul marginii superioare. Rulează foaia de foietaj cât de strâns poți, apoi sigilează-o apăsând ușor la îmbinare.

Taie capetele, după care taie rulada în sferturi și pune-o pe tavă cu partea tăiată în jos. Distanțează-le cât mai mult posibil pentru a le lăsa loc să crească.

Unge fiecare prăjitură din foietaj cu ou și coace-o timp de 25-30 de minute sau până când devine aurie. Lasă prăjiturile să se răcească înainte de a le glazura.

Folosind o lingură de lemn, amestecă bine crema de brânză cu vanilia pentru a ajuta la înmuierea acesteia, apoi cerne zahărul pudră și continuă să amesteci.

Adaugă scorțișoara și amestecă energic. Folosește două linguri pentru a pune porții generoase deasupra fiecărui produs de patiserie. Servește imediat. Dacă te alegi cu câteva prăjituricu forme ciudate, nu îți face griji. Glazurează-le oricum, pentru că vor fi delicioase.

În cazul în care vrei să pui pe mesele de sărbători un desert din foietaj și mai impresionant, ai putea să încerci cornete Ferrero Rocher. Acestea arată minunat și sunt extraordinar de gustoase. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 foi de aluat foietaj
  • 220 de grame de zahăr
  • 150 de grame de ciocolată neagră (tăiată)
  • 150 de grame de alune de pădure prăjite (decojite și tocate mărunt)
  • 500 de grame de ricotta (bine scursă)
  • 300 de mililitri de cremă de ciocolată Nutella
  • 3/4 linguriță de extract de vanilie
  • 150 de grame de zahăr pudră
  • 10 praline Ferrero Rocher (tocate mărunt)
  • Zahăr pudră (pentru presărat)

Preîncălzește cuptorul la 180de grade Celsius. Tapetează două tăvi mari de cuptor cu hârtie de copt și unge formele de conuri cu puțin ulei. Pune zahărul într-un vas puțin adânc.

Taie foile de aluat foietaj în fâșii de câte doi centimetri grosime. Înfășoară fiecare fâșie de aluat pe câte o formă, având grijă să suprapui puțin aluatul, astfel încât să nu lași spații libere. La final, apasă cu degetul ca să sigilezi fâșia de aluat răsucită pe con.

Apoi, rulează ușor cornetele din foietaj în vasul cu zahăr și așază-le în tava de cuptor, lăsând puțin loc între cornete, pentru că aluatul se va umfla pe măsură ce se va găti.

Dă cornetele la cuptor pentru 20 de minute sau până când se umflă și devin aurii. Lasă-le să se răcească timp de 5 minute, după care, folosind un prosop de bucătărie ca să nu-ți arzi mâinile, scoate cornetele de pe forme și lasă-le deoparte ca să se răcească de tot. Poți să le faci din timp și să le păstrezi într-un recipient sigilat timp de până la o săptămână.

Ca să faci umplutura, topește ciocolata într-un bol termorezistent deasupra unei cratițe cu apă clocotită sau în reprize de câte 20 de secunde, în cuptorul cu microunde, amestecând între ele, până când se topește.

Pune alunele tocate într-un castron puțin adânc. Scufundă vârfurile cornetelor în ciocolata topită, apoi în alune, astfel încât alunele să se lipească de margine. Așază-le pe un grătar de sârmă pentru a se întări.

Într-un castron încăpător, amestecă ricotta, Nutella și vanilia și amestecă până când se omogenizează bine. Adaugă zahărul pudră și pralinele Ferrero Rocher tocate. Dă-le la frigider.

În cele din urmă, cu puțin timp înainte de a le servi, pune umplutura în cornete și pudrează-le cu zahăr pudră.

Combinați dintre banane și ciocolată este excelentă. Aceste pachețele pufoase cu banane și ciocolată sunt pur și simplu irezistibile. Le poți servi calde sau reci. Oricum ai alege să le servești, ar fi foarte apreciate la mesele de sărbători. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • Două foi de aluat foietaj decongelate
  • Două banane (piure)
  • Două lingurițe de zahăr brun
  • Două lingurițe de migdale fărâmițate
  • Două lingurițe de chipsuri de ciocolată
  • O linguriță de lapte

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune o foaie de hârtie de copt pe o tavă și dă-o deoparte. Apoi, într-un castron, pasează bananele și amestecă-le cu zahăr brun, fulgi de migdale și chipsuri de ciocolată.

Taie foaia de aluat foietaj în patru și pune câte o lingură de amestec în centrul unui pătrat, apoi adu colțurile opuse în centru și presează-le împreună. După aceea, repetă cu celelalte două colțuri.

Unge-le cu lapte și așază-le pe tava de copt. Continuă cu fiecare pachet până când toate cele opt sunt gata. Coace-le timp de 25 - 30 de minute.

Aceste tarte cu cremă portugheză sunt la fel ca cele pe care le cumperi din magazin, dar sunt mult mai bune atunci când le poți mânca abia scoase din cuptor. Ai nevoie doar de următoarele ingrediente:

  • Fouă foi de aluat foietaj
  • 4 lingurițe de zahăr pudră
  • 4 linguri de mălai
  • 4 lingurițe de praf de budincă de vanilie instant
  • 4 căni de lapte
  • 8 gălbenușuri de ou
  • 300 de grame de zahăr pudră
  • O linguriță de extract de vanilie

Modul de preparare este următorul: Mai întâi, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, cu ventilator. Pulverizează spray de gătit pe 12 forme de brioșe.

Taie o foaie de aluat foietaj în jumătate și presară pe una dintre bucăți două lingurițe de zahăr pudră. Așază cealaltă jumătate peste cea cu zahăr pudră. Acum, rulează aluatul într-un buștean, începând de la marginea scurtă.

Apoi, taie bușteanul în 12 rondele egale. Așază rondelele cu partea tăiată în sus și aplatizează-le, astfel încât să încapă în formele de brioșe.

Repetă cu cea de-a doua foaie de aluat foietaj, până când toate formele de brioșe sunt umplute cu aluat. Dă-le la frigider în timp ce prepari crema.

Într-o cratiță mare, pune mălaiul, budinca, laptele și gălbenușurile de ou și amestecă până se combină bine. Pune cratița pe aragaz, la foc mediu, amestecând încontinuu până când crema începe să se îngroașe. Adaugă zahărul și amestecă bine până se dizolvă. Ia cratița de pe foc și adaugă extractul de vanilie.

Pune două linguri de cremă în fiecare formă de brioșă și bate-le pe blat pentru a uniformiza umplutura.

Dă-le la cuptor pentru 20 de minute sau până când brioșele din foietaj sunt ușor rumenite și crocante. Lasă-le să se răcească pe un grătar de sârmă pentru a se păstra crocante.

Spiralele cu Nutella sunt o variantă mult mai simplă de desert cu aluat foietaj. Ai nevoie doar de două foi de aluat foietaj decongelat și de 280 de grame de Nutella.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius sau la 160 de grade Celsius cu ventilator. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și dă-o deoparte.

Așază foile de aluat foietaj pe o suprafață de lucru și unge fiecare foaie cu o jumătate din cantitatea de Nutella. Lipește foile între ele și taie-le în 10 benzi de dimensiuni egale.

Ia câte o fâșie de aluat și, ținând-o la un capăt, răsucește-o cu grijă de mai multe ori până când formează o spirală. Așază spirala pe tava de copt pregătită și repetă cu celelalte benzi de aluat. Coace-le timp de 10 - 15 minute, până când devin aurii.

Trandafirii cu mere sunt foarte ușor de făcut, dar de mare efect. Ai nevoie doar de: o foaie de aluat foietaj; un măr roșu mediu, tăiat în felii subțiri; 3 linguri de pudră de budincă de vanilie instant, zeama de la o jumătate de lămâie, 118 mililitri de apă și zahăr pudră pentru presărat.

Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și pregătește șase forme de brioșe. Taie mărul în felii subțiri în formă de semilună, apoi pune-le într-un castron rezistent la microunde cu apa și sucul de lămâie.Ar trebui să fie suficientă apă pentru a acoperi merele în timp ce se gătesc, așa că mai adaugă apă dacă trebuie.

Pune feliile de mere în cuptorul cu microunde, la putere maximă, timp de trei minute. Când sunt gata, scurge-le și pune-le deoparte.

Taie foia de aluat foietaj în patru benzi lungi și egale. Întinde o linguriță de cremă în mijlocul primei fâșii. Așază apoi feliile de mere suprapuse peste marginea superioară a benzii de aluat. Îndoaie fâșia de patiserie în jumătate pe toată lungimea. Semilunele de mere ar trebui să stea chiar în afara pliului.

Acum, înfășoară într-un sul strâns fâșia de aluat cu felii de mere. Pune sulul într-una dintre formele de brioșe din tavă pentru a-și păstra forma. Formează încă cinci astfel de suluri, apoi pune-le la cuptor pentru 40 - 45 de minute. Când sunt gata, presară-le cu zahăr pudră și servește-le. Altfel, ai putea folosi gem de caise în loc de cremă în interiorul acestor trandafiri.