Foietajul e genul ăla de ingredient pe care îl poți folosi într-o grămadă de rețete și mereu iese ceva bun. E perfect pentru sărbători, când vrei să faci niște aperitive care să arate bine și să fie și gustoase.

Cel mai mișto lucru la foietaj e că e super ușor de folosit. Nu trebuie să fii un chef ca să te descurci cu el. Poți să găsești foietaj gata făcut la magazin, pe care doar îl scoți din ambalaj și începi să-l folosești. Asta înseamnă că poți să te concentrezi mai mult pe umpluturi și pe cum să le faci să arate bine, în loc să pierzi timpul făcând aluatul de la zero.

Deci, dacă vrei să impresionezi oaspeții și să le faci ceva special, dar fără bătaie de cap prea mare, foietajul e alegerea perfectă. E versatil, ușor de folosit și rezultatele sunt mereu pe placul tuturor.

Și dacă ești în căutarea unor idei de aperitive cu foitaj pentru mesele de sărbători, care să fie de efect, dar și gustoase, avem noi câteva. Cu siguranță îți vei impresiona familia și prietenii când le vei pune pe masă.

1 din 5

În cazul în care vrei să-ți surprinzi familia și invitații cu un aperitiv festiv de efect, poți pregăti o coroniță de Crăciun cu foitaj și cârnăciori. Arată spectaculos și se face foarte ușor, din doar câteva ingrediente.

Ai nevoie doar de: două foi de aluat foitaj decongelate, 20 de cârnăciori de bere sau bucăți de cârnați cabanos tăiați la dimensiunea cârnăciorilor de bere, un ou bătut, 3 linguri de lapte și un ardei roșu.

Modul de lucru este foarte simplu. Mai întâi, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius sau la 180 de grade Celsius cu ventilație. Apoi, tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt și dă-o deoparte. Folosind un cuțit ascuțit, taie fiecare foaie de aluat în câte 16 pătrate.

Înfășoară un pătrat de aluat în jurul fiecărui cârnăcior și unește aluatul folosind o picătură de apă. Aranjează toți cârnăciorii în cerc pe tava de copt.

După aceea, amestecă oul și laptele și unge aluatul foitaj pe toată suprafața. Dă coronița de Crăciun la cuptor pentru 20 de minute.

Între timp, taie ardeii capia în partea de sus și de jos. Îndepărtează toate semințele și feliază-i pentru a forma o fundă din bucăți de ardei. Glisează coronița de Crăciun pe un platou de servire și așază funda în partea de jos a coroniței. Servește foitajul ca atare sau cu sosurile preferate.

2 din 5

Alte aperitive cu foitaj ce ar arăta foarte bine pe masa de Crăciun, dar și pe cea de Revelion, sunt tartele cu roșii, ricotta și ulei de cimbru.

Ai nevoie doar de următoarele ingrediente:

  • 250 de grame de roșii mici
  • 3 căței de usturoi
  • 20 de mililitri de ulei de măsline
  • 250 de grame de ricotta
  • O linguriță de parmezan (ras)
  • O linguriță de pătrunjel (tocat fin)
  • Două foi de foitaj decongelate
  • O linguriță de frunze de cimbru (tocate mărunt)
  • O linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • Sare

3 din 5

În cazul în care printre invitații la masă se numără și vegetarieni, acesta este un preparat cu care îi vei încânta. Făcut cu produse de patiserie cu conținut redus de grăsime și umplut cu o mulțime de legume delicioase, acest quiche vegetarian este ușor și ieftin de preparat. Servește-l cu chifle și o salată asortată.

Ingredientele de care ai nevoie sunt:

  • Ulei de măsline
  • O foaie de aluat foitaj decongelat
  • 3 ouă
  • 250 ml de lapte evaporat
  • Sare și piper după gust
  • 88 g de broccoli
  • O jumătate de ardei roșu (fără semințe, tăiat în cubulețe)
  • O roșie (tăiată în cubulețe)
  • O ceapă (tăiată cubulețe)
  • 4 ciuperci Champignon (tăiate felii)
  • 60 de grame de brânză Cheddar cu conținut scăzut de grăsime (rasă)

4 din 5

Încearcă și aceste pateuri picante din carne tocată care folosesc alimente de bază pe care probabil că le ai deja în casă, cum ar fi pasta de roșii și niște condimentele pentru taco.

Din această rețetă obții două pateuri mari care se taie apoi în felii pentru a fi servite, însă le poți face ca pateuri individuale mai mici, tăind fiecare foaie de patiserie în jumătate pentru a face patru pateuri.

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • O ceapă, tocată mărunt
  • 500 de grame de carne tocată de porc
  • 30 de grame de condimente pentru taco
  • 240 de grame de piure de roșii
  • 2 foi de aluat foitaj decongelat
  • Un ou, ușor bătut
  • Două lingurițe de lapte
  • Chutney de roșii, pentru servire, opțional

5 din 5

Alte aperitive de efect sunt aceste rulouri cu carne de porc, pe care le poți pregăti rapid și care conțin un ingredient-surpriză, ce le va duce la un cu totul alt nivel.

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • O ceapă, tăiată mărunt
  • 2 lingurițe de frunze de salvie, tocate mărunt
  • O linguriță de pătrunjel cu frunze plate, tocat mărunt
  • 500 de grame de carne tocată de porc
  • Un măr dat pe răzătoare
  • Un ou, ușor bătut
  • O linguriță de fulgi de sare de mare
  • Un vârf de cuțit de piper proaspăt măcinat
  • Un vârf de cuțit de nucșoară rasă (opțional)
  • Un ou bătut
  • O linguriță de semințe de susan (opțional)

Idei de prezentare și servire

Când ai invitați, vrei să le oferi nu doar mâncare bună, dar și o experiență plăcută. Aranjarea frumoasă a mesei și a preparatelor face parte din asta. E ca un fel de promisiune că ceea ce urmează să mănânce e ceva deosebit.

Iată de ce e important să te joci cu culorile, texturile și înălțimile când aranjezi aperitivele. Fiecare detaliu contează. De la alegerea platourilor potrivite până la modul în care așezi fiecare aperitiv, totul contribuie la crearea unei atmosfere de sărbătoare și la faptul că oaspeții tăi se vor simți speciali.

  • Pune aperitivele pe platouri de diferite mărimi și forme. Asta ajută la crearea unui aspect interesant și atrăgător pe masa de sărbătoare.
  • Dacă ai suporturi pentru tort sau platouri mai înalte, folosește-le să creezi nivele. Asta face ca masa să nu pară prea încărcată și e mai ușor pentru invitați să ajungă la toate bunătățile.
  • Gândește-te la culorile aperitivelor și încearcă să le asortezi cu restul mesei. De exemplu, dacă ai mult verde în salate, pune aperitivele pe un platou roșu sau auriu să iasă în evidență.
  • Puțină verdeață, ca frunze de mentă sau rozmarin, poate adăuga un plus de culoare și prospețime platourilor tale.
  • Dacă ai aperitive cu diverse umpluturi, e o idee bună să pui niște etichete mici lângă fiecare. Așa oaspeții știu ce mănâncă și e util dacă cineva are alergii sau preferințe alimentare.
  • Aranjează aperitivele lângă alte feluri care se complementează bine. De exemplu, dacă ai bastonașe de foietaj, pune-le lângă un bol cu sos sau salsa. Sau, dacă ai mini-tarte cu legume, aranjează-le lângă un platou cu brânzeturi și fructe.
  • Înainte de a termina, fă un pas înapoi și uită-te la masa ca un tot. Rearanjează dacă e nevoie, ca totul să arate bine și apetisant.