Dacă ai o presă pentru sărățele și vrei să te bucuri de ceva făcut în casă, fără E-uri sau aditivi, trebuie să încerci sărățelele la presă! Este de departe cea mai bună rețetă de sărățele, așa că dacă nu mă crezi, încearc-o și spune-mi dacă ai mai mâncat ceva mai bun!

Sărățele la presă - cea mai bună rețetă

În perioada comunistă, sărățelele la presă erau nelipsite din casele românilor. Aproape fiecare familie avea o astfel de presă, iar sărățelele se făceau la ocazii speciale sau când pur și simplu aveai poftă de ceva bun, rapid și ieftin. Pe atunci, gustările din comerț nu erau atât de variate ca acum, așa că gospodinele se bazau pe rețete de casă, transmise din generație în generație. Astăzi, tradiția s-a mai pierdut, dar vestea bună este că poți găsi prese de sărățele online și să readuci gustul de altădată în bucătăria ta.

Această rețetă de sărățele la presă este o rețetă originală temananc.ro și, fără îndoială, una dintre cele mai bune pe care le poți încerca.

Folosim brânză sărată de vaci, care oferă un gust intens și ușor cremos, iar chimenul adaugă o aromă aparte, ușor picantă și parfumată. Dacă îți plac sărățelele cu o aromă mai intensă, poți pune mai mult chimen, iar dacă nu ești fan, îl poți înlocui cu susan sau mac.

Din aceste cantități vei obține aproximativ 80-100 de sărățele, suficient cât să te bucuri din plin de ele și să le împarți cu familia sau prietenii.

Dacă vrei o cantitate mai mare, poți dubla sau chiar tripla ingredientele, iar rezultatul va fi la fel de bun. Un truc util este să faci o cantitate mai mare de aluat, să-l împarți în porții și să-l păstrezi la congelator. Când ai poftă de sărățele, îl scoți, îl lași puțin la temperatura camerei și ești gata să te apuci de copt. Astfel, vei avea mereu sărățele proaspete fără prea mult efort.

Dacă nu ai încă o presă pentru sărățele, îți recomand să cumperi una din fontă, deoarece este mai rezistentă și coace sărățelele uniform. Cele din aluminiu pot fi mai ușoare, dar nu rețin la fel de bine căldura, așa că rezultatul final nu este la fel de crocant.

Acum că știi toate detaliile, hai să trecem la treabă!

Preparare 1 oră și 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

  • 1 pachet de margarină pentru prăjituri (200 grame) – de exemplu, Unirea
  • 1 ou
  • 100 grame brânză telemea sărată de vacă
  • 1 borcan de iaurt normal (150 grame)
  • 1-2 lingurițe de chimen (poți pune după gust)
  • 1 lingură rasă de sare
  • Făină cât cuprinde (aproximativ 500 grame)

Mod de preparare

Începe prin a cerne făina într-un bol mare. Cernerea ajută la obținerea unui aluat mai fin și mai aerat.

Taie margarina în bucăți mai mici și adaug-o peste făină.

Adaugă oul, iaurtul, chimenul, brânza sfărâmată și sarea.

Amestecă bine toate ingredientele, apoi începe să frămânți aluatul. Adaugă făină treptat, până obții un aluat omogen, ușor moale, dar nelipicios.

Învelește aluatul în folie alimentară sau pune-l într-un castron acoperit.

Lasă-l la frigider timp de o oră. Acest pas ajută la întărirea margarinei și face aluatul mai ușor de lucrat.

După ce aluatul s-a odihnit, scoate-l din frigider și formează biluțe mici, de dimensiunea unei nuci.

Încinge presa pentru sărățele pe aragaz.

Pune câte o bilă de aluat în centrul formei pentru sărățele.

Închide bine forma și ține-o pe flacără deschisă aproximativ 20-25 de secunde pe fiecare parte.

Atenție! Când întorci forma pe partea cealaltă, nu o deschide.

Scoate sărățelele din presă și lasă-le să se răcească.

Se pot servi simple sau alături de o cană de cafea, ceai, lapte sau iaurt.