Tot ce trebuie să aveți în vedere este că acest sos se face rapid și foarte ușor. Îl veți prepara în doar câteva minute de fiecare dată când gătiți somon!

Este cremos, cu gust de usturoi proaspăt și va fi cel ce va adăuga o aromă deosebită somonului.

Sos pentru somon, cu usturoi, gata în doar câteva minute

Sunt multe sosuri pe care le puteți servi cu somon, însă acesta este cu totul special și vă veți convinge singuri după ce îl veți încerca. Cu siguranță, va deveni preferatul dumneavoastră de fiecare dată când gătiți somon!

Ce ingrediente folosim la sosul pentru somon

Pentru a face acest sos cremos, iată de ce aveți nevoie:

  • Iaurt grecesc sau smântână. Aceasta este baza unui sos cremos.
  • Ierburi proaspete: mărar și ceapă verde, dar puteți adăuga și alte verdețuri proaspete dacă doriți. Dacă nu aveți verzi, puteți să le înlocuiți cu condimente sau cu verdeață uscată.
  • Usturoi: Puțin usturoi proaspăt tocat mărunt sau zdrobit pentru a oferi un pic de condiment peștelui.
  • Muștarul integral este ingredientul ce face acest sos atât de special, dar poate fi înlocuit cu muștar de Dijon sau chiar cu hrean preparat.
  • Miere pentru a îndulci sosul, iar optional, poate fi înlocuită cu orice alt îndulcitor natural, cum ar fi siropul de arțar.
  • Sucul de lămâie: Pentru a adăuga aciditate și finețe acestui sos.
  • Sare și piper după gust.

Cum să faceți sosul pentru somon

Este atât de simplu să realizați acest sos cremos de usturoi, iar tot ce trebuie să faceți este să amestecați ingredientele laolaltă!

Mai exact, într-un castron mic, combinați toate ingredientele și amestecați până se omogenizează bine.

Sau adăugați-le într-un borcan curat, acoperiți cu un capac și agitați până se amestecă foarte bine. Apoi, se toarnă ușor peste somonul gătit.

Cum păstrăm sosul pentru somon

Puteți păstra restul de sos rămas într-un recipient ermetic sau într-un borcan sigilat la frigider până la 3 zile. Acest sos este  servit la temperatura camerei, așa că nu trebuie să-l reîncălziți, ci să-l scoateți din timp de la frigider înainte de servire.

Variante de sos pentru somon

Acest sos pentru somon este extrem de versatil, astfel că puteți adăuga și alte arome care vă plac. Mai jos aveți câteva sugestii:

  • Brânză: adăugați puțin parmezan ras pentru o aromă de brânză.
  • Usturoi prăjit: Dacă nu sunteți un fan al usturoiului crud, încercați-l pe cel prăjit. Nu este la fel de înțepător la gust ca usturoiul crud și va adăuga puțină dulceață sosului dumneavoastră.
  • Condimente: puteți presăra niște fulgi de ardei roșu sau condimente cajun pentru a da mai multă aromă acestui sos.

Rețeta de sos pentru somon, cu usturoi,

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 200 grame de smântână sau iaurt grecesc
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de muștar integral
  • 1 cățel de usturoi tocat mărunt
  • 1 lingură de ceapă verde tocată
  • 1 lingură de mărar proaspăt tocat mărunt
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Într-un castron, combinați toate ingredientele și amestecați până se omogenizează bine.

Serviți peste somonul gătit la cuptor, la abur sau chiar și pe grătar.

Tips & Tricks

Așa cum a fost explicat mai sus, acest sos se pătrează într-un recipient închis ermetic, dar niciodată mai mult de 3 zile. Totodată, după ce îl scoateți de la frigider, e important să-l lăsați să ajungă la temperatura camerei pentru că nu se reîncălzește.

Calorii și valori nutriționale

  • Calorii

    16kcal

  • Proteine

    2g

  • Carbohidrați

    2g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    1g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Colesterol

    1mg

  • Sodiu

    14mg

  • Potasiu

    34mg

  • Vitamina A

    22IU

  • Calciu

    23mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Cu ce se poate servi sosul pentru somon

Rețeta de sos este perfectă pentru somon, dar este ideală și pentru alte rețete de pește, creveți și chiar pui!