Lapte de cocos: beneficii, proprietăți, utilizări

Laptele de cocos este un ingredient popular în supe și băuturi. Acesta este diferit față de apa de nucă de cocos și față de smântâna de nucă de cocos. Pentru a face lapte de cocos, pulpa nucii de cocos este rasă și presată. Crema densă ce rezultă este amestecată cu apă.

Laptele de cocos este bogat în calorii și, de obicei, se consumă în cantități mici, adică doar o lingură sau două. Însă, ca și laptele de vacă, laptele de cocos poate fi mai mult sau mai puțin gras, în funcție de modul în care este procesat.

Cea mai mare parte a grăsimii din lichid este reprezentată de grăsimi saturate. O porție normală de lapte de cocos nu este o sursă bună de carbohidrați, proteine sau vreun micronutrient.

Calorii și valori nutriționale

Pentru dimensiunea porției, laptele de cocos este relativ bogat în calorii. O lingură sau 15 ml de lapte de cocos furnizează:

Carbohidrați

Laptele de nucă de cocos tradițional conține mai puțin de un gram de carbohidrați pe o porție de o lingură de masă. Există o estimare raportată a indicelui glicemic al laptelui de cocos, cercetătorii sugerând că acesta este de aproximativ 31, ceea ce îl face un aliment cu indice glicemic scăzut.

Sarcina glicemică este probabil să fie zero, pentru că laptele de cocos este consumat de obicei în cantități mici.

Grăsimi

Cele mai multe calorii din laptele de nucă de cocos provin din grăsimi, mai ales grăsimi saturate. Vei consuma aproximativ 3,2 grame de grăsimi totale per lingură. Aproximativ 2,8 grame sunt grăsimi saturate și există, de asemenea, o cantitate minimă de grăsimi mononesaturate mai sănătoase în laptele de cocos.

Proteine

Laptele de nucă de cocos furnizează foarte puține proteine. O porție de o lingură asigură aproximativ 0,3 grame.

Vitamine și minerale

Întrucât nu este probabil să consumi foarte mult lapte de cocos într-o singură porție, nu vei obține cantități semnificative de vitamine și minerale.

Există o cantitate mică de mangan (5% din valoarea zilnică), cupru (3,3% din valoarea zilnică), fier (2,7% din valoarea zilnică) și magneziu (1,6% din valoarea zilnică) într-o lingură de lapte de cocos.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de lapte de cocos

Atunci când este consumat în cantități obișnuite, laptele de cocos nu este probabil să ofere o cantitate considerabilă de nutrienți. Cu toate acestea, există câteva dovezi limitate referitoare la unele beneficii ale consumului acestui aliment pentru sănătate.

Poate îmbunătăți nivelul de colesterol

Laptele de nucă de cocos, smântâna de nucă de cocos și uleiul de nucă de cocos conțin niveluri ridicate de acid lauric, un acid gras saturat ce poate avea efecte pozitive asupra colesterolului "bun" HDL. Un studiu publicat în anul 2018 a constatat că acidul lauric ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL și la "reducerea nivelului de colesterol LDL din sânge".

Însă, o analiză amplă a studiilor de cercetare făcute de-a lungul timpului nu a putut confirma aceste afirmații. Autorii au constatat că uleiul de cocos poate crește colesterolul total și colesterolul LDL "rău" mai mult decât uleiurile pe bază de plante, dar mai puțin decât untul.

Aceștia au continuat spunând că anumite produse din nucă de cocos nu par să crească șansele de probleme cardiace. Însă, au avertizat, de asemenea, că descoperirile lor probabil nu se aplică unei diete occidentale tipice din cauza obiceiurilor alimentare și a stilului de viață.

Poate proteja celulele împotriva deteriorării

Un studiu publicat într-un număr din anul 2020 al revistei International Journal of Food Science a constatat că laptele de nucă de cocos oferă compuși fenolici care ajută la asigurarea unei protecții antioxidante împotriva daunelor oxidative asupra lipidelor și inhibă daunele oxidative ale proteinelor și ADN-ului.

Poate îmbunătăți funcția cognitivă

Există unele dovezi limitate că grăsimile din laptele de nucă de cocos pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive. Potrivit unui studiu publicat în anul 2020, acizii grași cu lanț mediu (MCFA) din nuca de cocos sunt absorbiți diferit față de alte grăsimi și sunt asociați cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățiri ale funcției cognitive.

În mod specific, acest studiu sugerează că nuca de cocos ar putea reduce inflamația cronică și stresul oxidativ care crește riscul de apariție a bolii Alzheimer. Proprietățile antioxidante ale nucii de cocos și nivelurile ridicate de MCFA duc la formarea de corpuri cetonice care pot contracara semnele timpurii ale bolii.

Cu toate acestea, cercetătorii notează, de asemenea, că lipsesc studiile pe scară largă și dovezile de înaltă calitate pentru a susține existența acestui beneficiu. În plus, studiul a analizat cercetări legate de nuca de cocos și de grăsimea de cocos, nu de laptele de cocos. Deoarece laptele de cocos este consumat în cantități mici, nu se știe dacă acesta poate oferi beneficii.

Contraindicații

Alergii

Dacă ai alergie la alte fructe cu coajă lemnoasă, este posibil să ai alergie și la nuca de cocos, potrivit Academiei Americane de Astm, Alergologie și Imunologie (American Academy of Asthma, Allergy, & Immunology). Cu toate acestea, alergiile la nuca de cocos sunt destul de rare.

Efecte adverse

Organizațiile mari de sănătate precum USDA și Asociația Americană a Inimii recomandă reducerea aportului de grăsimi saturate. Deoarece laptele de cocos este foarte bogat în grăsimi saturate, este posibil să vrei să îl consumi în cantități mici.

Varietăți

Laptele de nucă de cocos din conserve este de obicei dens și cremos și este adesea folosit în diverse rețete. Cele mai multe mărci de lapte de cocos la conservă sunt neîndulcite. Produsul din raionul de lactate, pentru a fi folosit ca alternativă la laptele de vacă, ar putea fi mai subțire și ar putea avea adaos de zaharuri sau alte ingrediente.

Nutriția laptelui de cocos depinde de tipul de produs pe care îl cumperi sau îl prepari acasă. Laptele de nucă de cocos natural are un conținut mai mare de grăsimi, pentru că nu a fost amestecat cu alte ingrediente. În 250 de mililitri de lapte de cocos neîndulcit sunt 445 de calorii, 48 de grame de grăsime și peste 43 de grame de grăsimi saturate.

Însă, nu poți folosi chiar 250 de mililitri de lapte de cocos. Dacă îl folosești în cafea și consumi doar o lingură, vei consuma doar 30 de calorii și 3,2 grame de grăsime (așa cum este indicat pe etichetă).

Dar cum rămâne cu mărcile de lapte de nucă de cocos cu conținut scăzut de calorii pe care le vezi în magazinele alimentare? Aceste produse sunt amestecate cu apă și alte ingrediente, cum ar fi zahărul.

Laptele de cocos în dietă

Laptele de cocos este o alternativă populară la produsele lactate atât în dieta vegană, cât și în cea paleo, datorită proprietăților sale nutritive și versatilității sale în gătit.

Dieta Vegană

Fiind o dietă care exclude toate produsele de origine animală, dieta vegană necesită alternative la produsele lactate. Laptele de cocos este o opțiune excelentă deoarece oferă o textură cremoasă similară cu cea a laptelui de vacă.

  • Poate fi folosit într-o varietate de rețete vegane, de la curry-uri până la deserturi, datorită gustului său bogat și texturii sale cremoase.
  • Laptele de cocos este bogat în vitamine, minerale și acizi grași esențiali, care pot contribui la o dietă vegană echilibrată.

Dieta Paleo

Dieta paleo exclude produsele lactate, astfel că laptele de cocos este o opțiune bună pentru cei care urmează acest regim alimentar.

  • Laptele de cocos este bogat în acizi grași de lanț mediu (MCT), care sunt considerați benefici pentru sănătate. Aceste grăsimi sunt ușor de digerat și pot contribui la arderea grăsimilor și la furnizarea de energie.
  • Dieta paleo promovează consumul de alimente "curate" sau ne-procesate. Laptele de cocos natural se încadrează în această categorie.

Este important de reținut că, deși laptele de cocos are multe beneficii, acesta este, de asemenea, bogat în calorii și grăsimi saturate. Este cel mai bine să fie consumat în mod moderat, ca parte a unei diete echilibrate.

Cum se folosește în bucătărie și cosmetică

Laptele de nucă de cocos este folosit în mod obișnuit în alimentele populare în Asia de Sud-Est. Acesta este adesea inclus în sosurile de curry. Îl poți folosi pentru a aromatiza orezul sau tocănițele cu fructe de mare.

În plus, laptele de nucă de cocos este adesea folosit în băuturi cremoase, cum ar fi pina colada. Poți alege să adaugi lapte de cocos în cafea în locul celui obișnuit sau a siropurilor.

  • Poate fi folosit pentru a crea sosuri cremoase pentru paste sau legume. De asemenea, poate înlocui smântâna în sosurile alfredo sau carbonara.
  • Adăugați lapte de cocos în smoothie-uri pentru o textură cremoasă și un gust delicios. Este, de asemenea, un ingredient popular în băuturile de cafea și ceai.
  • Laptele de cocos este o bază excelentă pentru înghețată și alte deserturi congelate. De asemenea, poate fi folosit în prăjituri, brioșe și alte dulciuri.

Utilizări în înfrumusețare

  • Hidratant pentru piele: Laptele de cocos poate fi folosit ca un hidratant natural pentru piele. Aplică-l direct pe piele și clătește după 20 de minute.
  • Balsam de păr: Poate fi folosit ca un balsam de păr adânc. Masaj cu lapte de cocos în păr și lasă-l să acționeze timp de 30 de minute înainte de a clăti.
  • Exfoliant: Poate fi amestecat cu zahăr pentru a face un exfoliant natural pentru piele.
  • Demachiant: Poate fi folosit pentru a îndepărta machiajul. Aplică-l pe un disc de bumbac și folosește-l pentru a îndepărta machiajul.
  • Baie relaxantă: Adăugați câteva cani de lapte de cocos la o baie caldă pentru o experiență de răsfăț.

Reține că, deși laptele de cocos este în general sigur pentru utilizare atât internă cât și externă, este întotdeauna o idee bună să faci un test alergologic de tip patch înainte de a încerca un nou produs de îngrijire a pielii pentru a te asigura că nu ai o reacție alergică.

Cum se păstrează

Cutiile de lapte de nucă de cocos trebuie să fie depozitate în frigider conform instrucțiunilor producătorului și trebuie să fie folosite până la data limită de consum menționată pe ambalaj.

Poți depozita conservele de lapte de cocos în cămară. Însă, odată deschis, laptele de cocos trebuie să fie refrigerat și utilizat în termen de câteva zile. Majoritatea producătorilor nu recomandă congelarea laptelui de cocos.

Cum să alegi un lapte de cocos de calitate

Alegerea unui lapte de cocos de calitate poate fi o provocare, dat fiind varietatea de opțiuni disponibile pe piață. Iată câteva sfaturi și trucuri pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere:

Verifică ingredientele

Un lapte de cocos de calitate ar trebui să aibă doar două ingrediente principale: apă și nucă de cocos. Evită produsele care conțin numeroși aditivi, cum ar fi aromele artificiale, emulsifianți sau conservanți. În special, evită produsele care conțin bisulfat de potasiu, un conservant care poate avea efecte negative asupra sănătății.

Alege variantele organice dacă este posibil

Laptele de cocos organic este produs fără a folosi pesticide sau alte chimicale. Acesta poate fi puțin mai scump, dar adesea oferă un gust mai bun și este considerat mai sănătos.

Verifică concentrația de nucă de cocos

Dacă este posibil, alege un produs cu o concentrație mai mare de nucă de cocos. Acest lucru îi conferă laptelui o textură mai cremoasă și un gust mai intens.

Citește recenziile altor cumpărători

Dacă achiziționezi lapte de cocos online, recenziile pot fi foarte utile pentru a afla mai multe despre calitatea produsului. Caută recenzii care menționează gustul, textura și consistența produsului.

Verifică data de expirare

Asigură-te că produsul pe care îl alegi este proaspăt. Verifică data de expirare pe ambalaj pentru a te asigura că nu este prea apropiată.

BPA Free (fără BPA)

Caută conserve care sunt marcate ca fiind fără BPA (Bisfenol A). BPA este un compus chimic folosit în fabricarea anumitor tipuri de plastic și poate avea efecte negative asupra sănătății.